
Zorgen over lichte toename ziekenhuisopnames Brabant
TILBURG (ANP) - Brabantse ziekenhuizen zien het aantal nieuwe patiënten met het coronavirus de laatste dagen weer wat stijgen. "Dat baart ons veel zorgen", zegt een woordvoerder van het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB). "Veel mensen lijken te denken: het is over, we kunnen weer de hort op. Maar de strijd is nog niet gestreden."
Woensdag werden 80 nieuwe patiënten opgenomen met longklachten die duiden op het coronavirus, of bij wie het virus al was geconstateerd met een test. Sinds zaterdag, toen het om 61 mensen ging, is er weer een licht stijgende lijn.
Het aantal nieuwe opnames is overigens nog wel een stuk lager dan eind maart. Op 23 maart registreerden ziekenhuizen in de provincie liefst 280 nieuwe patiënten. NAZB wijst er echter op dat een vermindering van het aantal coronapatiënten hard nodig is om de reguliere zorg weer goed op te starten. "Alleen al hier in Brabant wachten 45.000 patiënten nu op hulp", zegt de woordvoerder. Ook de druk op zorgpersoneel is zeer groot.
Donkere wolk
De ziekenhuizen manen iedereen zich aan de voorzorgsmaatregelen te houden, zoals afstand bewaren tot anderen en vaak de handen wassen. "Prima als mensen de deur uitgaan, maar houd wel die anderhalve meter afstand aan", zegt de woordvoerder van NAZB.
Voorzitter van het netwerk Bart Berden, tevens bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, ziet "een donkere wolk" boven de zorgsector in Brabant. Ook Limburg en Zuid-Holland kunnen het volgens hem nog moeilijk krijgen als er een tweede coronagolf komt. Berden maakt zich zorgen over zijn personeelsleden. "Die kunnen deze prestatie niet nog een keer leveren", verwoordde hij zijn vrees in een interview met radioprogramma 1 op 1, op NPO Radio 1. "Een tweede piek zal veel ongunstiger verlopen, die kunnen wij niet zomaar aan."
Scherpe keuzes
De ziekenhuisvoorzitter zegt dat er "een rantsoen zal moeten komen op zorg". Hij bedoelt dat ziekenhuizen scherpe keuzes moeten maken. Zo zouden bijvoorbeeld controles na operaties geschrapt kunnen worden. Er zit ook een ethische kant aan: "Geef je de zorg aan coronapatiënten voor wie de uitkomst niet zeker is, of geef je die aan een patiënt voor wie de prognose zeker gunstig is?"
Volgens Berden is het zeker nog geen tijd om de "intelligente lockdown" te beëindigen, meer eropuit te gaan of bijvoorbeeld kapperszaken te openen. Dat de basisscholen weer opengaan, is volgens hem wel "een heel verstandige keuze". Wat hem betreft is overtuigend bewezen dat kinderen slechts een klein risico op besmetting lopen.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
9 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden