Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen om coronacrisis drukken sentiment op beursvloeren

Zorgen om coronacrisis drukken sentiment op beursvloeren

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met verlies de handel uit gegaan. Ook elders in Europa was het sentiment negatief. Beleggers blijven voorzichtig vanwege de onzekerheden rond de coronacrisis, zeker ook nadat uit de Verenigde Staten weer negatieve macro-economische berichten opdoken. Op Beursplein 5 leverden chipmachinemaker ASML en navigatiedienstverlener TomTom aan beurswaarde in na een handelsupdate.

De AEX-index eindigde de sessie 3,3 procent lager op 491,13 punten. De MidKap leverde 4,6 procent in tot 654,62 punten. Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 3,9 procent in. Beleggers reageerden op berichten dat de lockdown in Duitsland vanwege het coronavirus waarschijnlijk zal worden verlengd. Verder werd bekend dat in maart sprake was van een forse daling van de winkelverkopen in Frankrijk.

Ook in de VS hebben winkelbedrijven het moeilijk. De verkopen door winkeliers daalden maart in het hoogste tempo ooit vanwege coronacrisis. Ook de industriƫle bedrijvigheid in en rond New York laat een ongekende krimp zien. De miljoenenstad behoort tot de zwaarst getroffen gebieden in de Verenigde Staten door het virus.

Terugvallen

ASML verloor in de AEX 3,2 procent. De chipmachinefabrikant zag zijn kwartaalresultaten behoorlijk terugvallen, vooral doordat leveringen van chipmachines verstoord raakten door de coronacrisis. Hekkensluiter in de AEX was staalmaker ArcelorMittal met een verlies van 9 procent.

Bij de kleinere bedrijven raakte TomTom bijna 5 procent kwijt. De navigatiedienstverlener zag de omzet met bijna een kwart dalen en dook diep in de rode cijfers. Techbedrijf CM.com, dat wel van de crisissituatie lijkt te profiteren, won 4,8 procent. Door de virusuitbraak wordt er veel meer gebruikgemaakt van het chatplatform van CM.com, waarmee bedrijven contact kunnen houden met hun klanten.

Noodleningen

In Frankfurt verloor Adidas 4,7 procent. Het Duitse sportmerk heeft in totaal 3 miljard euro aan noodleningen gekregen van banken. Als voorwaarde voor de leningen keert Adidas voorlopig geen dividend uit, stopt het bedrijf met de inkoop van eigen aandelen en zien de bestuurders af van hun bonus.

De euro was 1,0916 dollar waard, tegen 1,0962 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3 procent minder op 19,50 dollar. Brentolie werd 7,2 procent goedkoper op 27,48 dollar. De prijzen stonden onder druk door berichten dat de vraag naar olie in de VS was gekelderd. Daarnaast was sprake van de grootste wekelijkse opbouw van olievoorraden ooit.

Meer uit Financieel

AEX koerst af op lager begin in afwachtende markt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te beginnen. Beleggers verwerken de lagere slotstanden op Wall Street, waar de beursgraadmeters wat terugvielen van eerdere recordniveaus. Op de beursvloeren wordt verder vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB donderdag opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten.

19 minuten geleden
Jeff Bezos haalt Elon Musk in als rijkste persoon op aarde

NEW YORK (ANP) - Elon Musk is niet meer de rijkste persoon op aarde. De Tesla-baas moet die toppositie afstaan aan Jeff Bezos, oprichter van webwinkelconcern Amazon.

38 minuten geleden
Verkoop motorfietsen gaat opnieuw sterk omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van motorfietsen gaat ook in 2024 erg hard, nadat de branche vorig jaar al het beste verkoopjaar sinds in ieder geval 2010 beleefde. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG zijn in februari een kwart meer nieuwe motoren op kenteken gezet dan in dezelfde maand vorig jaar.

39 minuten geleden
Meeste Nederlandse cryptobezitters beleggen voor lange termijn

DEN BOSCH (ANP) - De meeste bezitters van cryptomunten in Nederland, zo'n 85 procent, beleggen voor de lange termijn. Deze groep koopt en bewaart digitale munten en hoopt op de lange termijn rendement te maken, meldt marktonderzoeker Multiscope op basis van een onderzoek onder ruim 4000 Nederlanders.

1 uur geleden
Meer files als projecten om stikstof blijven stilliggen, zegt EIB

AMSTERDAM (ANP) - Op zestien knelpunten op de Nederlandse rijkswegen zullen de files de komende jaren flink toenemen als gevolg van door stikstof stilgelegde wegenprojecten. In totaal gaat het in de periode 2024 tot 2030 om 14,5 miljoen extra voertuigverliesuren, ofwel uren vertraging. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd. Ter vergelijking: in heel 2022 hebben alle weggebruikers samen 58,1 miljoen uur extra moeten reizen door files, volgens cijfers van Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

7 uur geleden
Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

8 uur geleden