Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen in Tweede Kamer om alternatief voor toeslagenstelsel

Zorgen in Tweede Kamer om alternatief voor toeslagenstelsel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft op papier nog steeds de ambitie om een grote stap te zetten richting afschaffing van het toeslagenstelsel, maar de Tweede Kamer is bezorgd over het gebrek aan voortgang op dat vlak. Niet alleen bij de oppositie maar ook bij coalitiepartijen groeit het ongeduld, nu concrete voorstellen voor een alternatief uitblijven.

Zeker met de kinderopvangtoeslag, waarmee het in het geruchtmakende toeslagenschandaal zo vreselijk misging, heeft het kabinet grote plannen. Vanaf 2025 moet de kinderopvang vrijwel volledig door de overheid worden betaald. Daarmee zou deze toeslag overbodig worden.

Maar D66-Kamerlid Romke de Jong maakt zich zorgen over dat tijdpad, zegt hij in een debat met de voor toeslagen verantwoordelijke staatssecretaris Aukje de Vries. Hij benadrukt nog maar eens hoe "ongelofelijk belangrijk" het is dat dit plan slaagt, omdat heel veel ouders ernaar uitkijken. Hij vindt het al "lastig uit te leggen" dat dit traject drie jaar moet duren.

Snellere resultaten

Ook CDA-Kamerlid Inge van Dijk wil sneller resultaten zien. "We wisten dat het een zaak van de lange adem zou worden", erkent zij. Maar zij noemt het toch "frustrerend" dat het kabinet waarschijnlijk niet veel verder zal komen dan het schetsen van mogelijkheden, en niet meer toekomt aan het doorhakken van knopen. VVD'er Folkert Idsinga is eveneens bezorgd over de voortgang."Vraagt dit niet om meer doortastendheid en regie?", wil hij van zijn partijgenoot De Vries weten.

Er ligt al vanaf de start van deze kabinetsperiode een stapel beleidsopties op tafel maar wat de PvdA betreft kijkt het kabinet ook naar andere mogelijkheden. Kamerlid Henk Nijboer wijst op een bestaand voorstel van de sociaaldemocraten om de zorgpremie te halveren zodat de zorgtoeslag kan verdwijnen. "Dat kan gewoon."

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee vreest dat het kabinet alleen maar met nog meer rapporten komt. "Met theoretische oplossingen die intellectueel misschien interessant zijn en waar wij weer uren over kunnen doorpraten. Maar vervolgens gebeurt er niks." Een volgend kabinet is daar ook niet mee geholpen, denkt Van der Lee.

Meer uit Politiek

Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

7 uur geleden
Jonge Democraten roepen D66 op: rug rechthouden of stekker eruit

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofbeleid zoals is afgesproken in het regeerakkoord moet "zonder concessies" worden uitgevoerd, vinden de Jonge Democraten. Als er toch aan wordt gemorreld, moet D66 uit het kabinet stappen.

9 uur geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.

10 uur geleden
CDA kan niet meer leven met stikstofaanpak in coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".

11 uur geleden
Rutte na overleg: kabinet gaat stikstofaanpak versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft na urenlang beraad afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond na afloop van het derde overleg in een week tijd over de verkiezingsuitslag in de provincies.

12 uur geleden
'Jammer' dat GroenLinks niet en PvdA wel in Fries college kan komen

DEN HAAG (ANP) - Het is "jammer" dat GroenLinks en PvdA elkaar in Friesland niet 'vasthouden', maar "het zijn nog steeds twee partijen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. Dat de beide partijen straks in de Eerste Kamer een gezamenlijk fractie gaan vormen, betekent niet dat dit ook in provincies moet gebeuren, benadrukt de woordvoerder. "Dat is aan de gekozen Statenfracties zelf."

13 uur geleden
Minister herkent beeld niet dat helft clubs dreigt om te vallen

DEN HAAG (ANP) - Het beeld dat ruim de helft van de sportverenigingen op omvallen staat, herkent minister Conny Helder (Sport) niet. Volgens haar heeft een aantal clubs het wel zwaar, maar zijn de meeste verenigingen goed geholpen met regelingen van het kabinet en gemeenten, zei ze vrijdag na de ministerraad.

17 uur geleden