Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen in Tweede Kamer om alternatief voor toeslagenstelsel

Zorgen in Tweede Kamer om alternatief voor toeslagenstelsel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft op papier nog steeds de ambitie om een grote stap te zetten richting afschaffing van het toeslagenstelsel, maar de Tweede Kamer is bezorgd over het gebrek aan voortgang op dat vlak. Niet alleen bij de oppositie maar ook bij coalitiepartijen groeit het ongeduld, nu concrete voorstellen voor een alternatief uitblijven.

Zeker met de kinderopvangtoeslag, waarmee het in het geruchtmakende toeslagenschandaal zo vreselijk misging, heeft het kabinet grote plannen. Vanaf 2025 moet de kinderopvang vrijwel volledig door de overheid worden betaald. Daarmee zou deze toeslag overbodig worden.

Maar D66-Kamerlid Romke de Jong maakt zich zorgen over dat tijdpad, zegt hij in een debat met de voor toeslagen verantwoordelijke staatssecretaris Aukje de Vries. Hij benadrukt nog maar eens hoe "ongelofelijk belangrijk" het is dat dit plan slaagt, omdat heel veel ouders ernaar uitkijken. Hij vindt het al "lastig uit te leggen" dat dit traject drie jaar moet duren.

Snellere resultaten

Ook CDA-Kamerlid Inge van Dijk wil sneller resultaten zien. "We wisten dat het een zaak van de lange adem zou worden", erkent zij. Maar zij noemt het toch "frustrerend" dat het kabinet waarschijnlijk niet veel verder zal komen dan het schetsen van mogelijkheden, en niet meer toekomt aan het doorhakken van knopen. VVD'er Folkert Idsinga is eveneens bezorgd over de voortgang."Vraagt dit niet om meer doortastendheid en regie?", wil hij van zijn partijgenoot De Vries weten.

Er ligt al vanaf de start van deze kabinetsperiode een stapel beleidsopties op tafel maar wat de PvdA betreft kijkt het kabinet ook naar andere mogelijkheden. Kamerlid Henk Nijboer wijst op een bestaand voorstel van de sociaaldemocraten om de zorgpremie te halveren zodat de zorgtoeslag kan verdwijnen. "Dat kan gewoon."

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee vreest dat het kabinet alleen maar met nog meer rapporten komt. "Met theoretische oplossingen die intellectueel misschien interessant zijn en waar wij weer uren over kunnen doorpraten. Maar vervolgens gebeurt er niks." Een volgend kabinet is daar ook niet mee geholpen, denkt Van der Lee.

Meer uit Politiek

Beljaarts betrokken bij faillissement, KHN wacht onderzoek af

WOERDEN (ANP) - De curator van KHN Rekenwerk bekijkt of beoogd PVV-minister Dirk Beljaarts iets aan te rekenen valt bij het faillissement van het bedrijf, dat administratiediensten leverde voor de horeca. Beljaarts was op het moment van het faillissement bestuurder bij KHN Rekenwerk, zo blijkt uit het faillissementsverslag. De Telegraaf berichtte daar vrijdagmiddag voor het eerst over.

4 uur geleden
Partijleiders en Kamerleden geschokt over uitlatingen Klever

DEN HAAG (ANP) - Diverse partijleiders en Kamerleden reageren geschokt en beschaamd op uitlatingen van beoogd PVV-minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) over de omstreden 'omvolkingstheorie'. PVV-leider Geert Wilders verdedigt haar net als andere PVV-kandidaat bewindslieden die de afgelopen dagen in hoorzittingen kritisch werden bevraagd door de Tweede Kamer.

4 uur geleden
BuZa: 'onvoorspelbare' situatie Israël door conflict Hezbollah

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) waarschuwt vrijdag dat de situatie in Israël "onvoorspelbaar" is door toenemende spanningen tussen Israël en de Libanese militante beweging Hezbollah. Volgens het ministerie bestaat de kans dat het conflict verder escaleert.

4 uur geleden
Klever weet zeker dat ze steun meerderheid Tweede Kamer heeft

DEN HAAG (ANP) - Ondanks een moeizame hoorzitting in de Tweede Kamer, maakt beoogd minister Reinette Klever van Handel en Ontwikkelingshulp (PVV) zich geen zorgen over de relatie met het parlement. "Ik weet zeker dat ik de steun heb van de meerderheid van de Kamer", aldus de aanstaande bewindsvrouw, die na afloop tegenover de media weinig vragen wilde beantwoorden.

6 uur geleden
Klever haalt ondanks afspraken uit naar 'niet objectieve' media

DEN HAAG (ANP) - Tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer heeft beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) zich negatief uitgelaten over media die volgens haar niet objectief zijn. Zij deelde woensdag een bericht op X waarin media als "propaganda" worden bestempeld. De twitteraar van wie zij het bericht deelde vond dat onterecht werd bericht over beoogde PVV-bewindslieden. De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft echter afspraken gemaakt, waarin staat dat bewindslieden geen instituties zoals de rechtsstaat of de vrije pers verbaal aanvallen.

7 uur geleden
Beoogd minister Klever: Zwarte Piet hoort bij Nederlandse cultuur

DEN HAAG (ANP) - Aanstaand minister Reinette Klever (PVV), die verscheen in het Zwarte Pietenjournaal van omroep ON!, blijft voorstander van het gebruik van de figuur. "Zwarte Piet en sinterklaasviering is een eeuwenoude traditie. Het behoort tot de cultuur van Nederland", zei ze tegenover een kritische Tweede Kamer in een hoorzitting.

7 uur geleden
Klever: ik ben heel geschikt om te bezuinigen op ontwikkelingshulp

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) acht zichzelf "heel geschikt" om 2,4 miljard euro "te snijden" in het budget van haar eigen ministerie. De rechtse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft tot die miljardenbezuiniging besloten, iets wat ook al jaren in het verkiezingsprogramma van de PVV staat.

7 uur geleden