Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen bij wandelaars over bosje bij Schelphoek

Zorgen bij wandelaars over bosje bij Schelphoek

Officiële klacht bij Staatsbosbeheer over aanleg mountainbikeparcours

WOLPHAARTSDIJK - Frans Elenbaas wijst op de paaltjes met rode strepen die overal in het bosgebied bij de Schelphoek in Wolphaartsdijk staan. De paaltjes zijn er neergezet om een mountainbikeparcours af te bakenen. In een officiële klacht bij Staatsbosbeheer noemt Elenbaas het verloedering.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Al jaren wandelt Frans Elenbaas bijna elke dag in het bosgebiedje aan de rand van het Veerse Meer, net als Willem den Engelsman. Ze balen van alle activiteiten voor het MTB-parcours in het bos. “Als het een doorgaande route zou zijn voor de mountainbikers zouden we er minder problemen mee hebben”, zegt Den Engelsman tijdens een wandeling. Elenbaas knikt. “Maar het wordt een parcours”, zegt hij. “Ze cirkelen alleen maar in dit bosgebied rond. Ze gebruiken daar twee derde deel van dit gebied voor. Dat is gevaarlijk voor de wandelaars en kinderen die hier spelen, funest voor de flora en fauna en het is dan gedaan met de rust voor de wandelaars en dieren.”

Toestemming

Tegen de zin van de wandelaars heeft Staatsbosbeheer toestemming gegeven aan de mountainbikers van Stichting Wielersport Wolphaartsdijk om een parcours aan te leggen. De organisatie staat op het standpunt dat het bos van iedereen is en heeft tegen Elenbaas en Den Engelsman gezegd dat het bosje geen bijzondere natuurwaarde heeft. De mountainbikers zouden de flora en fauna volgens de boswachter ook niet meer verstoren dan wandelaars met of zonder hond dat doen.

Elenbaas is het met dat laatste niet eens. “Deze activiteit komt er bovenop”, zegt hij. Hij heeft een rapport van Sovon in handen, waarin staat dat mountainbikeroutes binnen een afstand van 500 meter wel degelijk van invloed zijn op bepaalde vogelsoorten. “En dit bosje is 270 meter breed.” Er zitten onder meer spechten, sperwers, goudhaantjes, ransuilen en een buizerd, wiens nest in een boom vlak naast de MTB-route zit. “Buizerds keren terug naar hun nest, maar als er continu mountainbikers voorbij vliegen, doet hij dat niet.” In het rietgebied naast het bos zitten bovendien kiekendieven, het is rijk aan amfibieën en Den Engelsman en Elenbaas hebben geregeld reeën zien lopen.

Hoe groot de invloed op vogels is, hangt af van de hoeveelheid fietsers in het gebied. Grote groepen wandelaars, zegt Sovon, kunnen net zo goed schade aanrichten. “Maar als ik hier wandel, zie ik nooit grote groepen mensen en ik zag tot voor kort nooit MTB’ers. Nu zie ik veel meer mountainbikers”, zegt Elenbaas. “Een parcours leg je niet voor een uurtje per dag aan. Ze zijn daar zo een halve of hele dag op actief.” Den Engelsman wordt allerminst vrolijk van die vooruitzichten. “Het grijpt me aan. Het is geen groot gebied, maar het is rustig en er is al zo weinig voor vogels in de omgeving. Voor mountainbikers is een schitterend parcours aangelegd op sportpark Het Schenge. Waarom moet het dan ook hier?”

Veiligheid

Elenbaas' broer is bioloog en doet twee keer per jaar onderzoek naar paddenstoelen, schimmels en amfibieën die het bosje rijk is. “We hebben onze mond vol van biodiversiteit, maar hier speelt dat opeens niet meer. Mijn broer noemt het een leuk en interessant gebiedje. Het zou volgens hem zonde zijn als het verloren gaat voor recreatiedoeleinden.”

Ook de veiligheid baart Elenbaas zorgen. De mountainbikers hebben op plekken waar de wandel- en fietspaden kruisen ‘verkeersremmers’ gemaakt. Het zijn scherpe bochten, gemaakt van stukken boomstam. “Ik denk dat zij daar juist hun kunsten vertonen. Het zijn ook gevaarlijke objecten voor de kinderen die hier in de zomer spelen.” De hoofdingang van het bos, bij de parkeerplaats, baart ook zorgen. “Het is niet duidelijk wie hier voorrang heeft. Zijn het wandelaars of de fietsers? Hier komen ze elkaar sowieso tegen, maar ik zie nog geen enkel bord staan”, zegt Den Engelsman.

Elenbaas verdedigt zijn klacht volgende week in een officiële hoorzitting van Staatsbosbeheer.[l]

Meer uit Beveland

Margo Mulder neemt 22 juni afscheid als burgemeester van Goes

GOES - Op donderdag 22 juni neemt burgemeester Margo Mulder na bijna vijf jaar afscheid van de gemeente Goes.

12 uur geleden
Ovezande zindert nog na van 41e Klomppop

OVEZANDE - Ook de 41e editie van Klomppop in Ovezande is geslaagd. Drie dagen lang, van afgelopen vrijdag tot en met pinksterzondag, was het in het zonnetje genieten van muziek, theater en slangen (!) op het terrein van sportpark De Fazant.

1 dag geleden
Avondvierdaagse terug van weggeweest in Kamperland

KAMPERLAND - Oranjevereniging Kamperland/VDK organiseert, na een paar jaar afwezigheid, weer een avondvierdaagse voor jong en oud in Kamperland. Zij gaan wandelen van dinsdag 6 juni tot en met vrijdag 9 juni.

1 dag geleden
17-jarige jongen uit Goes overleden na ongeval met scooter

GOES - Een jongen van 17 uit Goes is overleden nadat hij gisteren betrokken raakte bij een eenzijdig ongeluk. Hij reed met zijn scooter tegen een geparkeerde auto.

3 dagen geleden
Badeendjesrace in Goes zorgt voor veel drukte bij de Oostvest

GOES - Gisteren kleurde de Oostvest knalgeel. Hier was namelijk de allereerste editie van de ‘What Goes On’-badeendjesrace. Honderden, misschien wel duizenden badeendjes gaven het water in de Oostvest een zonnige kleur en gingen de strijd aan om prijzen te winnen.

3 dagen geleden
Toer Club Arendskerke houdt op 4 juni twee ritten

‘s-HEER ARENDSKERKE - Toer Club Arendskerke houdt zondag 4 juni fietstoertochten van 80 en 105 kilometer. Vertrekpunt is het terrein van tennisvereniging de Schaepskooi in ‘s-Heer Arendskerke. 

3 dagen geleden
Tractor belandt in sloot, bestuurder gewond

‘S-HEERENHOEK - Een tractor is zaterdag aan het begin van de middag in een droge sloot terecht gekomen. De bestuurder raakte bij het ongeluk gewond.

4 dagen geleden