
Zorgaanbieders financieel gecompenseerd door zorgverzekeraars
ZEIST (ANP) - Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders financieel compenseren voor de inkomsten die zij mislopen tijdens de coronacrisis. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland. De overkoepelende organisatie van zorgverzekeraars zegt dat op die manier zorgaanbieders gecompenseerd worden voor een lagere omzet. Met de bijdrage kunnen ze onder meer hun vaste lasten blijven opbrengen, zoals personeels- en huisvestigingskosten. De zorgverzekeraars willen op die manier garanderen dat hun verzekerden de zorg krijgen die zij nodig hebben.
De regeling voor de continuïteitsbijdrage geldt voor dezelfde periode als de rijksregelingen en treedt op 1 mei in werking, met terugwerkende kracht tot 1 maart van dit jaar. De financiële steunmaatregelen gelden zowel voor gecontracteerde als ongecontracteerde zorgaanbieders. Bepaalde groepen zorgaanbieders die nu al in acute financiële problemen dreigen te komen, kunnen een vooruitbetaling aanvragen. Deze vooruitbetaling geldt voor eerstelijns laboratoria, mondzorg, kraamzorg, fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, wijkverpleging, zittend ziekenvervoer en zelfstandige behandelcentra in de medisch-specialistische zorg. De zorgverzekeraars hebben begrepen dat van deze groep zorgaanbieders in acute financiële problemen zijn gekomen of dreigen te komen.
In diverse branches waren al grote zorgen geuit over de toekomst, zoals in de mondzorg die vrijwel stilligt. De zorgverzekeraars zeggen begrip te hebben voor de onzekerheid die de huidige situatie met zich meebrengt. "We willen voorkomen dat zorgverleners zich nu zorgen moeten maken over hun financiële situatie of de vraag of ze hun patiënten kunnen blijven helpen", schrijft Dirk Jan van den Berg, voorzitter van ZN, in een brief namens de zorgverzekeraars aan de branche- en beroepsorganisaties in de zorg. "Daarom hebben zorgverzekeraars gezamenlijk gewerkt aan een solide regeling die houvast biedt voor iedereen én die snel en zorgvuldig uitvoerbaar is. Voor degenen die niet kunnen wachten op uitbetaling van de continuïteitsbijdrage in mei doen we twee dingen. Zorgverzekeraars betalen openstaande declaraties versneld uit en er is de mogelijkheid om een vooruitbetaling aan te vragen om de periode tot 1 mei te overbruggen."
Meer uit Gezond
ZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.
4 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.
20 uur geledenUTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
2 dagen geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
1 week geleden