Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zonnepanelenproducent First Solar hard omhoog op Wall Street

Zonnepanelenproducent First Solar hard omhoog op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Zonnepanelenproducent First Solar was woensdag de sterkste stijger op Wall Street. Het bedrijf opende de boeken en vooral de vooruitzichten voor dit jaar konden beleggers bekoren. First Solar verwacht te kunnen profiteren van belastingvoordelen als gevolg van de Inflation Reduction Act. In die wet zitten veel subsidies voor de vergroening van de Amerikaanse economie verstopt. First Solar steeg 15,7 procent.

Tesla verloor 1,4 procent aan beurswaarde. Beleggers waren erg voorzichtig en wachtten met spanning op het Masterplan 3 dat topman Elon Musk later op de dag bekend zal maken in een bijpraatsessie met investeerders. Het Masterplan 2 dateert al weer van 2016 en het toekomstbeeld met zelfrijdende robottaxi's en autodelen dat Musk destijds schetste is voor een groot deel niet uitgekomen. Over de inhoud van de plannen van Musk wordt druk gespeculeerd. Kenners denken dat er een nieuw modulair platform aangekondigd wordt waardoor Tesla goedkoper auto's zou kunnen produceren. Tesla's zouden dan interessanter worden voor een breder publiek.

De algehele stemming op Wall Street was overwegend negatief, mede door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie. De Dow-Jonesindex bleef vrijwel gelijk op 32.661,84 punten. De brede S&P 500 daalde 0,5 procent tot 3951,39 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,7 procent in tot 11.379,48 punten.

Concurrent Tesla

Beleggers verwerken onder meer de resultaten van retailers Lowe's en Kohl's, die respectievelijk 5,6 procent en 1,9 procent verloren. Bioskoopketen AMC Entertainment (min 8 procent) gaf eveneens een kijkje in de boeken.

Tesla-rivaal Rivian zakte daarnaast meer dan 18 procent. De fabrikant van elektrische voertuigen leed afgelopen kwartaal minder verlies dan gevreesd, maar de omzet viel tegen.

HP en Novavax

Ook computermaker HP (min 2,2 procent) kwam met een gemengd kwartaalbericht. Het bedrijf kampt met zwakke pc-verkopen en boekte minder omzet dan kenners hadden verwacht. De winst viel wel iets hoger uit dan analisten hadden voorzien.

Novavax kelderde op zijn beurt ruim een kwart. De vaccinmaker dook afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers en boekte minder omzet dan verwacht. Het bedrijf kondigde aan de kosten te willen verlagen en banen te schrappen, maar gaf geen details over de besparingsplannen. Novavax ontwikkelde een zogenoemd eiwitvaccin tegen het coronavirus als alternatief voor de zogeheten mRNA-vaccins van Moderna, Pfizer en BioNTech. De vraag naar het vaccin van Novavax viel echter tegen.

Dollar- en oliekoers

De euro was 1,0666 dollar waard, tegen 1,0675 bij de slotbel in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 77,68 dollar per vat. Brentolie kostte 1,1 procent meer op 84,36 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

1 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

20 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

23 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden