Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zonnepaneel-fruit en niet-zonnepaneel-fruit met elkaar vergelijken in proef Kapelle

Zonnepaneel-fruit en niet-zonnepaneel-fruit met elkaar vergelijken in proef Kapelle

KAPELLE - Hoewel er al veel onderzoek gedaan is naar de mogelijke effecten van de zonnepanelen blijft het uiteindelijke resultaat niet helemaal zeker. Desondanks was fruitteler Domus de Jonge van KG Fruit in Kapelle enthousiast over de pilot met zonnepanelen in zijn boomgaard en kijkt hij uit naar het resultaat. 

Ieder jaar krijgt het fruit in de boomgaard te maken met hagel, maar ook droogte en de toenemende lichtintensiteit kunnen ervoor zorgen dat de appels en peren in kwaliteit achteruit gaan. Voor al deze problemen kunnen de zonnepanelen uitweg bieden. ‘’Het is heel mooi dat we met een project als dit meerdere dingen in één klap aan kunnen pakken’’, zegt De Jonge. ‘’We kunnen water op gaan vangen, het beschermt de planten tegen te sterk zonlicht en natuurlijk ook tegen hagel’’. 

Duizend vierkante meter perenbomen en duizend vierkante meter appelbomen zullen voorzien worden van zonnepanelen. Dat is een klein deel van de totale percelen en het zonnepaneel- en ‘niet-zonnepaneel-fruit’ zal dan ook onderling vergeleken worden. ‘’Het zou kunnen dat het fruit dat onder de zonnepanelen staat bijvoorbeeld iets minder volume of een lager suikergehalte heeft dan het andere fruit’’, zegt projectleider Sierk Hennes. ‘’Maar er is ook een grote kans dat een veel kleiner percentage van het door de zonnepanelen beschermde fruit beschadigd raakt door hagel of de zon.’’ Uiteindelijk zou de balans hierin en de opbrengst van de panelen dus uitkomst kunnen bieden voor de fruittelers. Fruitteler De Jonge is naast dit project ook bezig om te kijken of bijvoorbeeld kiwi’s van Kapelse grond tot een goed product kunnen worden. Gemeente Kapelle is blij met initiatieven zoals die van Solarfields en De Jonge en helpt er graag aan mee. ‘’We vinden het heel belangrijk om als gemeente de telers en akkerbouwers te faciliteren in hun zoektocht naar duurzame manieren om hun werk te doen’’, zegt wethouder Siwart Mackintosh (foto). ‘’Vooral met de toenemende uitdagingen als droogte en verzilting is dat heel belangrijk. We doen dan ook ons best als gemeente om onder andere alles vergunning-technisch te faciliteren.’’ Binnenkort zal de gemeente zich buigen over de vergunning en de pilot zal begin volgend jaar van start gaan.

Meer uit Reimerswaal

Rilland actief in verduurzamen woningen

RILLAND - Een duurzamer Rilland, dat is waar Energiecoöperatie 4411 voor staat. Op dit moment is de coöperatie druk bezig met het project met energiecoaches, zoals dat ook in andere gemeenten gebeurt. Daarbij krijgen woningeigenaren in het postcodegebied advies over het verduurzamen van hun woning. 

5 uur geleden
Nieuwe naam voor Fruitteeltmuseum Kapelle: Zeeuws Fruit Museum

KAPELLE - Het Fruitteeltmuseum in Kapelle heeft vrijdag haar nieuwe naam onthuld: Zeeuws Fruit Museum.

7 uur geleden
Bromfietser naar ziekenhuis na botsing met auto in Kruiningen

KRUININGEN - Een bromfietser is donderdagavond gewond geraakt na een aanrijding met een auto in Kruiningen.

10 uur geleden
'We gaan voor feestdag waarop heel Yerseke trots kan zijn'

YERSEKE - Er is nog het nodige werk te verzetten, maar Yerseke at Sea staat al stevig in de steigers. Op zaterdag 17 augustus is het mosselen, oesters en sfeer in de haven. De nadruk ligt niet op kwantiteit, maar op kwaliteit, vertelt de organisatie achter het nieuwe festival.

1 dag geleden
Lionsclub Kapelle-de Bevelanden doneert 2.500 euro aan Stichting Lentekind

KAPELLE - Lionsclub Kapelle-de Bevelanden heeft donderdag 11 april een donatie van 2.500 euro geschonken aan Stichting Lentekind. 

1 dag geleden
Treinreiziger aangehouden bij Kapelle

KAPELLE - Een treinreiziger (24) is woensdag aangehouden bij Kapelle.

2 dagen geleden
Programma Koningsdag 2024 Kruiningen

KRUININGEN - Het Oranjecomité Kruiningen organiseert weer de jaarlijkse Koningsdagviering.

2 dagen geleden