Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

De focus is volgens Hoefsloot veranderd omdat het langer duurt om de zonneauto's op de markt te brengen. Daarnaast is er vanuit de industrie nu veel vraag naar zonnepanelen op auto's. "Elektrische auto's hoeven dan minder vaak opgeladen te worden en het maakt e-auto's groener." Hij meldt daarbij dat de EU steeds strengere eisen stelt over elektrische auto's.

Verschillende media melden dat Lightyear medewerkers moet ontslaan vanwege de koerswijziging. Er zullen inderdaad banen verdwijnen, bevestigt Hoefsloot. Hoeveel is volgens hem echter nog niet duidelijk.

Goedkoper type

Lightyear blijft volgens Hoefsloot wel in gesprek met meerdere partijen over het op de markt brengen van het goedkopere type zonneauto van het bedrijf, de Lightyear 2. "De gesprekken met de partijen kunnen verschillende kanten op gaan", zegt hij over de onderhandelingen. Met de Zuid-Koreaanse investeerder Sunbo lopen gesprekken over een financiering. Wanneer het bedrijf zich weer gaat richten op de productie van zonneauto's hangt volgens hem af van de partijen en van de kapitaalmarkt.

Begin dit jaar stopte Lightyear plots met de productie van zijn eerste auto, de Lightyear 0. Toen waren er nog maar een handjevol auto's van dit dure type van de band gerold. Kort na de productiestop ging Lightyear failliet. In april werd bekend dat het bedrijf in afgeslankte vorm een doorstart maakt en dat de toenmalige curator onder meer enkele (demo)voertuigen van het eerste model ging verkopen. Een groep loyale investeerders stak 8 miljoen euro in het bedrijf en maakte de doorstart mogelijk.

Na de doorstart moest Lightyear het massamodel Lightyear 2 gaan bouwen. In dit type auto was toen wel veel interesse, zo klonk het destijds. Momenteel zit Lightyear niet in geldnood, zegt Hoefsloot.

Meer uit Financieel

Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

54 minuten geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

2 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

4 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

5 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

6 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

7 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

7 uur geleden