Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zo'n 2,5 procent van alle Tholenaren leefde vorig jaar in armoede

Zo'n 2,5 procent van alle Tholenaren leefde vorig jaar in armoede

THOLEN - Zo’n 2,5 procent van de mensen op Tholen leefde vorig jaar in armoede. Dit betekent dat bijna 700 Tholenaren het moeilijk hadden om geld te reserveren voor basisbehoeften, zoals eten en onderdak. In slechts vier andere Zeeuwse gemeenten is het percentage lager. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2022 liep 3,8 procent van de bevolking een risico op armoede, wat neerkomt op 637 duizend mensen. Zij maakten deel uit van een huishouden met een laag inkomen. Dat is minder dan in 2021. Toen moest 5 procent van een laag inkomen rondkomen. Het percentage van het afgelopen jaar is het laagste percentage sinds de eerste inkomensmeting in 1977.

De daling komt volgens het CBS door de energietoeslag en andere inkomensondersteunende maatregelen. Zonder die maatregelen zou het armoederisico op 5,9 procent (989 duizend mensen) uitkomen, berekende het CBS.

Kinderen in armoede

Het aantal minderjarige kinderen met een armoederisico bereikte ook een historisch dieptepunt van 5,2 procent. Dit betrof 165 duizend kinderen die vorig jaar in gezin met armoederisico leefden. Dat is een afname van 27 duizend kinderen ten opzichte van het voorgaande jaar.

In 2022 ontvingen huishoudens met een beperkt inkomen doorgaans een energietoeslag van 1.300 euro om de sterk gestegen energiekosten te kunnen dekken. Bovendien profiteerden alle huishoudens aan het einde van 2022 van een korting van 380 euro op hun energierekening.

Hoogste en laagste armoederisico

In 2022 woonde ruim 13 procent van de bevolking in een van de vier grote steden, maar van alle mensen met een armoederisico woonde 24,2 procent daar. Vooral in Rotterdam (7,9 procent), Den Haag (7,4 procent) en Amsterdam (6,4 procent) was het aandeel mensen met armoederisico groot. In Utrecht was dit met 4,2 procent lager. In de gemeente Rozendaal in Gelderland woonden relatief de minste mensen met een armoederisico (1,2 procent).

In Zeeland stond Tholen op de negende plaats van de dertien Zeeuwse gemeenten met de meeste huishoudens die rond moeten komen van een laag inkomen. Alleen Kapelle (1,6 procent), Borsele (2,1 procent), Veere (2,1 procent) en Reimerswaal (2,3 procent) stonden lager op de lijst.

Meer uit Tholen

Oplichter met babbeltruc actief in Sint-Annaland

SINT-ANNALAND - Afgelopen week is er een poging gedaan tot een babbeltruc bij een woning in Sint Annaland. 

7 uur geleden
Zomers weer slaat om: Vanavond code geel vanwege onweer en hagel

ZEELAND - Donderdag gaat rustig en zonnig van start, maar vanavond geldt code geel in Zeeland. Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel. De waarschuwing geldt in Zeeland vanaf 21.00 uur. 

11 uur geleden
Woning in Poortvliet gesloten na vondst enorme hoeveelheid drugs

POORTVLIET - Een woning aan het Kerkplein in Poortvliet moet vanwege een drugsvondst zes maanden lang gesloten blijven. Zo heeft burgemeester Marleen Sijbers vandaag besloten. In de woning werd op 22 maart een grote hoeveelheid hard- en softdrugs aangetroffen na een inval van de politie.

1 dag geleden
Programma dodenherdenkingen in Sint Philipsland en Tholen

SINT PHILIPSLAND/THOLEN - Op zaterdag 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogs- of vredesoperaties herdacht in Sint Philipsland en Tholen. Alle inwoners van de gemeente Tholen worden uitgenodigd voor deze herdenkingsbijeenkomsten.

1 dag geleden
Nagenieten van Koningsdag in Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse met foto's [FOTOALBUM]

POORTVLIET/SINT-MAARTENSDIJK/STAVENISSE - Het is elk jaar weer spannend of Koningsdag droog blijft, maar gelukkig brak na een grijze ochtendlucht in de loop van de dag de zon door. De inwoners van Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse genoten afgelopen zaterdag van een gezellig feest, waarbij ze elkaar begroetten met een lach en complimenten geven over elkaars oranje outfits.

1 dag geleden
Hoezo vrij? Nederland gewoon aan het werk tijdens Dag van de Arbeid

THOLEN - Bijna overal ter wereld wordt vandaag de Dag van de Arbeid gevierd en kunnen werknemers genieten van een betaalde feestdag. Nederland vormt hierop een uitzondering: waar bijvoorbeeld onze Belgische en Duitse buren vrij zijn, wordt in Nederland door vrijwel iedereen 'gewoon' gewerkt. Daar is een reden voor.

1 dag geleden
Brandweer blust afvalbrand naast de weg aan rand Stavenisse

STAVENISSE - De brandweer is gisteravond zonder spoed uitgerukt naar een brandje langs de Molendijk in Stavenisse. Een stapel afval stond in de fik. De brandweerlieden hebben het vuur gedoofd. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

2 dagen geleden