
'Zomertijd' gaat vannacht weer in: uurtje korter slapen
BEVELAND - Door de gekke tijd waar we momenteel in leven zou je het bijna vergeten, maar vannacht gaat zomertijd weer in. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok om 02.00 uur een uur vooruit.
Normaal gesproken wordt er rond deze tijd volop geschreven over het afschaffen van de wintertijd, maar dit jaar niet. Momenteel beheerst het coronavirus niet alleen het nieuws, maar ook het dagelijks leven.
Toch gaat vannacht de zomertijd echt weer in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit, dus dat betekent een uur minder slapen. Al vinden veel mensen dit waarschijnlijk niet erg dat de dag een uurtje korter duurt nu we voornamelijk thuis moeten blijven.
Effect
Toch heeft het verzetten van de klok meer effect dan je zou denken. In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.
Zomertijd is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd (die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt). Volgens onderzoekers de Rijksuniversiteit van Groningen heeft de zomertijd een behoorlijk langdurig en groot effect op onze biologische klok; mensen slapen over het algemeen korter en slechter.
Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.
Meer uit Beveland
GOES- Een traumahelikoper is zaterdagavond ingezet voor een geplande overplaatsing van een patiënt van het ADRZ-ziekenhuis aan de 's-Gravenpolderseweg naar het Erasmus MC in Rotterdam. Ook de brandweer werd opgeroepen. Wanneer patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis moeten worden vervoerd, worden doorgaans ambulances ingezet. Vanwege specifieke omstandigheden werd dit keer voor vervoer door de lucht gekozen.
7 uur geledenGOES - De provincie Zeeland heeft besloten dat vervoerder EBS vanaf december 2026 het busvervoer in de hele provincie mag uitvoeren. Dit geldt voor een periode van twaalf jaar. EBS neemt het werk over van de huidige vervoerder Connexxion.
12 uur geledenGOES - De politie heeft vrijdagavond een minderjarige verdachte aangehouden na de steekpartij eerder die dag in het centrum van Goes. Bij het geweldsincident raakte een jongen gewond.
1 dag geledenWie kan er mooier vertellen over zijn werk dan degene die er dagelijks mee bezig is? Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er zo mooi aan? En hoe ziet een werkdag eruit? Deze keer in de rubriek 'Op de werkvloer bij': Rubin Timmer (planner/coördinator) en Ferry van Yperen (Lead Engineer) van TA Control Systems.
1 dag geledenGOES - De bouw van het nieuwe schoolgebouw van Scalda in het Omnium in Goes gaat officieel van start. Wethouder André van Reest van de gemeente Goes verricht vrijdag de openingshandeling tijdens een feestelijke bijeenkomst.
1 dag geledenGOES - Een jongeman is vrijdag gewond geraakt bij een vermoedelijke steekpartij in het centrum van Goes. De politie doet onderzoek en heeft nabij theater De Mythe een ruime afzetting gemaakt.
2 dagen geledenKAMPERLAND - Na een nachtelijke achtervolging werd vrijdagnacht een 22-jarige motorrijder uit Spijkenisse door de politie aangehouden in Kamperland. Hij wordt verdacht van het bezitten van drugs, het rijden onder invloed en het maken van overtredingen die in de Wegenverkeerswet staan vermeld. De man zit nog vast.
2 dagen geleden