Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zomerstageweek eindigt bij Klompenmakerij

Zomerstageweek eindigt bij Klompenmakerij

HEINKENSZAND - De Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis stapt vrijdag stipt om 10.00 uur opgewekt en in passende outfit binnen bij Klompenmakerij Traas in Heinkenszand. Op dit adres sluit hij zijn zomerstageweek af. Gastheer Jaap Kramer reageert ad rem. “Je tenue is helemaal goed, op één ding na”, lacht hij. “Maar daar wordt vandaag wat aan gedaan.” 

Na een uurtje instructie aan de boormachines legt de burgemeester zijn oordoppen even terzijde. “Ik doe dit nu voor het vierde jaar en voor mij is het een hele fijne, informele manier om - anders dan bij een rondleiding tijdens een bedrijfsbezoek - bedrijven te leren kennen. Bovendien levert een stage op dat je niet alleen de ondernemer spreekt, maar ook mensen die er werken. Je mag gewoon een beetje meedoen en komt op een andere manier binnen.”

Vijf decennia klompen

Jaap en Joke Kramer zijn in 1995 samen met Kees Traas (de oude klompenmaker, redactie) in een vof gestapt. Traas woont nog altijd in de naastgelegen woning. De ‘oude Traas’ is meer dan alleen de voormalige klompenmaker-eigenaar. “Ik kom van Nisse”, zegt Jaap Kramer. “Vroeger had je daar een fanfare en daar kwam ik als 12-jarige jongen bij (Jaap speelde bariton, redactie). De oude klompenmaker was de dirigent.” Als 13-jarige vroeg hij of er zaterdags een baantje voor hem was. Het bleek de start van intussen vijf decennia in de klompenmakerij.

Deze maand hoopt Jaap Kramer 65 jaar te worden. Maar wie denkt dat hij met zijn pensionering bezig is, vergist zich. Het ambacht, het bedrijf, het is zijn leven. “Als ik de stekker eruit haal, verdwijnt ook de cultuur, het ambacht, het vakmanschap. Dát is mijn eerste zorg en een niet te verteren gedachte. Twee jaar geleden waren er ideeën over andere vormen van bedrijfsvoering. Maar toen kwam de gezondheidscrisis en hadden we heel andere zorgen. Juist daarom waarderen we het enorm dat er vandaag op een informele manier een gedachtewisseling kan ontstaan over waar je als ondernemer tegenaan loopt.”

Werkend museum

De burgemeester beaamt dat. “Er wordt een plan ontwikkeld rond het voortzetten van de klompenmakerij als werkend museum. Jaap heeft mensen om zich heen die daar vanuit hun eigen discipline echt betekenisvol zijn. Binnen de Europese subsidiegroep bekijken wij de mogelijkheden van ondersteuning.”

Aan passie en ideeën voor de toekomst geen gebrek. Kramer: “Molen de Vijf Gebroeders staat op ongeveer 750 meter lopen van de klompenmakerij. Deze molen draait alleen op vrijwilligers. We onderzoeken de mogelijkheden om in de toekomst zowel de molen als klompenmakerij als cultuurgoed te behouden. Het moet niet alleen financieel uitvoerbaar zijn, maar ook gedragen worden door de omgeving en belanghebbenden.”

Burgemeester Dijksterhuis vult aan dat een belangrijk perspectief voor de klompenmakerij de locatie is. “Het ligt aan de buitenkant van het dorp, langs een fietsroute. Die goede bereikbaarheid voorziet daarmee in veel disciplines. Onderwijs, cultuur bewaren, lesgeven, met streekproducten de lokale ondernemers steunen, promoten van het gebied. Allemaal input voor een gedegen en toekomstbestendig businessplan.”

Meer uit Beveland

Zeeuwse bouwplaatsen openen hun hekken tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni

YERSEKE - Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni kan iedereen ontdekken wat zich afspeelt achter de hekken van de bouwplaatsen die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn voor publiek. Meer dan 150 Nederlandse bouwplaatsen openen deze dag vanaf 10:00 uur de deuren voor publiek. De toegang is overal gratis en er valt een hoop te zien, te leren en te doen voor jong en oud.

8 uur geleden
Nieuw dagelijks bestuur waterschap gekozen

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen krijgt een nieuw dagelijks bestuur. Donderdagavond 8 juni 2023 werden de leden door de algemene vergadering verkozen.

9 uur geleden
Gratis ijsjes voor kinderen in Goes

GOES - Op woensdag 14 juni 2023 organiseert Sam& voor alle kinderen de actie ‘Sam& de wijk in’ Goes. Tijdens ‘Sam& de wijk in’ worden gratis schepijsjes uitgedeeld in wijken waar bekend is dat ouders het financieel moeilijk hebben. De actie wordt samen met Leergeld Oosterschelderegio en de Vebego Foundation georganiseerd.  

9 uur geleden
Treinverkeer plat na botsing trein botst en vrachtwagen bij 's-Heer Arendskerke

‘s-HEER ARENDSKERKE - Op een spoorwegovergang heeft donderdagmiddag een aanrijding plaatsgevonden tussen een trein en een vrachtwagen. Dat gebeurde omstreeks 15:55 uur.

1 dag geleden
Ira von Harras nieuwe bestuursvoorzitter van Podium 't Beest in Goes

GOES - Vanaf 1 juni 2023 is Goesenaar Ira von Harras de nieuwe bestuursvoorzitter van Podium ’t Beest in Goes. Ira kijkt er enorm naar uit om zich - naast haar baan als directeur van de Zeeuwse Milieufederatie - bij het bestuur van ’t Beest te voegen, het podium waar zij zelf al vanaf jonge leeftijd kennis maakte met concerten en cultuur.

1 dag geleden
Theaterproductiehuis Zeeland maakt programmering Zeeland Nazomerfestival 2023 bekend

MIDDELBURG - Van vrijdag 25 augustus tot en met zaterdag 2 september staat Zeeland in het teken van theater, dans, muziek en performance. Het Zeeland Nazomerfestival zorgt in deze negen dagen voor verwondering, verbijstering, plezier en stof om over na te denken met producties op bijzondere en waardevolle (buiten)locaties. Makers als Sarah Moeremans, Koen Verheijden, Giovanni Brand, Niek Kortekaas, Maartje Duin, DIEHELEDING, Jantien Fick, Marcos Valster da Costa Ferreira, Club Gewalt, zijn niet bang om pittige maatschappelijke thema’s vol in de bek te kijken. Voorstellingen waarin muziek en een lichte toon, vaak vanuit een gelaagdheid, de boventoon voeren.

1 dag geleden
Muziekliefhebbers uit Goes gezocht

GOES - Johann Sebastian Bach, Erik Satie, Louis Andriessen.... Er zijn zoveel componisten en stromingen om je in te verdiepen. Samen naar muziek luisteren is niet alleen leuk, je gaat ook met andere oren luisteren. Een enthousiaste muziekluisterclub in Goes zoekt uitbreiding.

1 dag geleden