Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zoekdag Luctor et Detector is een primeur in Zeeland

Zoekdag Luctor et Detector is een primeur in Zeeland

OOSTKAPELLE - Op 12 november, om 05.00 uur in de ochtend stond de organisatie van de eerste metaaldetectie zoekdag in Zeeland al op het erf van op het hof Zwanenburg van de familie Wouters, tussen Oostkapelle  en Grijpskerke. De gastheer had voor de meer dan vijftig zoekers van deze klantendag van Luctor et Detector ruim veertien hectare weiland ter beschikking gesteld. Het beloofde een prachtige dag te worden.

Als alle deelnemers een paar uur later aan de koffie of thee met een koekje zitten start de uitleg over deze bijzondere dag. Mooi is het, om alle gasten te zien met hun metaaldetectoren en uitrusting. Ze hebben er zin in! Daarna loopt de groep naar de zoekvelden, die 500 meter verderop liggen. Er wordt gestart met een zogenoemde ochtendrally, die zo’n 2 ½ uur duurt. Het gepiep van de detectors is goed te horen over de velden terwijl het zonnetje iedereen heerlijk verwarmt. Op het veld worden tussendoor wat versnaperingen gehaald bij de kleine kraam. Er wordt stevig gezocht en naarstig gegraven naar de metalen die verstopt zitten in deze Zeeuwse grond. Her en der hoor je geluiden die verraden dat er een munt is gevonden of zelfs een voorwerp uit de Middeleeuwen. Op het einde van de dag zal blijken wat de Oostkappelse bodem ons heeft teruggegeven.

Na 750 jaar het daglicht weer zien
Na een uitgebreide lunch ging iedereen weer met veel enthousiasme aan de slag. Het leverde bijzondere vondsten op, zoals een Middeleeuws zilveren Mailles (penning) uit Middelburg, of een legerhoedketting, uit de tijd van Napoleon. Zo’n ketting zat op de boord van een hoed. Maar er kwam ook een wat modernere, zilveren zegelring met monogram terug uit de aarde. Wat ligt er toch nog veel moois verborgen onder onze voeten! Het echte huzarenstukje was echter de vondst van een prachtige zilveren munt, een Gros Tournois van Lodewijk IX – Koning van Frankrijk, geslagen tussen 1266 en 1270. Dat die na 750 jaar verborgen te hebben gelegen het daglicht weer ziet! Na afloop worden de mooiste vondsten uitgestald op een tafel, en mogen alle deelnemers er hun stem op uitbrengen. Met twee stemmen verschil wint Rinus met zijn zilveren Lodewijk IX - Gros Tournois de hoofdprijs, gevolgd door Tjeerd met de zilveren Mailles en door Danny met de zilveren zegelring.

Niet voor eigen gewin
Danny oogst lof, als hij de gevonden zegelring even later overhandigt aan de boer, als blijk van dank voor het beschikbaar stellen van zijn landerijen. Wij van Luctor et Detector zijn maar wat trots op zo’n klant. Het is mooi om te zien dat niet iedereen voor eigen gewin gaat, naar vooral zoekt vanwege de historische waarde van vondsten. Erg blij waren we ook met de aanwezigheid van Jurgen van Der Klooster die present was vanuit het PAN (Portable Antiquities of the Netherlands). Hij determineerde alle vondsten en meldt ze aan bij een landelijke database waar bijvoorbeeld ook archeologen in kunnen zoeken. Ook Richard Francken was aanwezig, vanuit de DDA (De Detector Amateur) aanwezig. De DDA behartigt de belangen van amateurzoekers en brengt hen in contact met professionele archeologen. Alles om ons cultureel erfgoed te behouden voor de toekomst. We zouden nog pagina’s kunnen vullen met verhalen over deze geslaagde Klantendag in, maar voor nu verwijzen we naar de website dedetectorshop.nl. Daar staan meer foto’s en ook video’s van deze mooie dag.




Meer uit Middelburg

Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

2 uur geleden
Acht Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Veere

VEERE/OOSTKAPELLE - Burgemeester Schouwenaar van de gemeente Veere reikte vandaag, op vrijdag 26 april 2024, tijdens de lintjesregen acht Koninklijke Onderscheidingen uit.

3 uur geleden
Het verhaal van Maurice: Samen sterk in Koudekerke

KOUDEKERKE - Trots vertelt voorzitter Maurice Stougje over Stichting Koudekerke Samen. Ze zetten zich in voor verbindingen in en door Koudekerke. Koudekerke kwam voor het eerst écht samen in 2015 tijdens het Frits Simonsetoernooi. Een deel van die opbrengsten zou een donatie vormen voor Serious Request in Domburg. Destijds zei Maurice het volgende: "Als ze nog een plek zoeken voor het glazen huis, dan kan het ook in Koudekerke". Zo kwam van het één het ander.

10 uur geleden
Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

1 dag geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

1 dag geleden
Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

1 dag geleden
Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

1 dag geleden