Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zoekdag Luctor et Detector is een primeur in Zeeland

Zoekdag Luctor et Detector is een primeur in Zeeland

OOSTKAPELLE - Op 12 november, om 05.00 uur in de ochtend stond de organisatie van de eerste metaaldetectie zoekdag in Zeeland al op het erf van op het hof Zwanenburg van de familie Wouters, tussen Oostkapelle  en Grijpskerke. De gastheer had voor de meer dan vijftig zoekers van deze klantendag van Luctor et Detector ruim veertien hectare weiland ter beschikking gesteld. Het beloofde een prachtige dag te worden.

Als alle deelnemers een paar uur later aan de koffie of thee met een koekje zitten start de uitleg over deze bijzondere dag. Mooi is het, om alle gasten te zien met hun metaaldetectoren en uitrusting. Ze hebben er zin in! Daarna loopt de groep naar de zoekvelden, die 500 meter verderop liggen. Er wordt gestart met een zogenoemde ochtendrally, die zo’n 2 ½ uur duurt. Het gepiep van de detectors is goed te horen over de velden terwijl het zonnetje iedereen heerlijk verwarmt. Op het veld worden tussendoor wat versnaperingen gehaald bij de kleine kraam. Er wordt stevig gezocht en naarstig gegraven naar de metalen die verstopt zitten in deze Zeeuwse grond. Her en der hoor je geluiden die verraden dat er een munt is gevonden of zelfs een voorwerp uit de Middeleeuwen. Op het einde van de dag zal blijken wat de Oostkappelse bodem ons heeft teruggegeven.

Na 750 jaar het daglicht weer zien
Na een uitgebreide lunch ging iedereen weer met veel enthousiasme aan de slag. Het leverde bijzondere vondsten op, zoals een Middeleeuws zilveren Mailles (penning) uit Middelburg, of een legerhoedketting, uit de tijd van Napoleon. Zo’n ketting zat op de boord van een hoed. Maar er kwam ook een wat modernere, zilveren zegelring met monogram terug uit de aarde. Wat ligt er toch nog veel moois verborgen onder onze voeten! Het echte huzarenstukje was echter de vondst van een prachtige zilveren munt, een Gros Tournois van Lodewijk IX – Koning van Frankrijk, geslagen tussen 1266 en 1270. Dat die na 750 jaar verborgen te hebben gelegen het daglicht weer ziet! Na afloop worden de mooiste vondsten uitgestald op een tafel, en mogen alle deelnemers er hun stem op uitbrengen. Met twee stemmen verschil wint Rinus met zijn zilveren Lodewijk IX - Gros Tournois de hoofdprijs, gevolgd door Tjeerd met de zilveren Mailles en door Danny met de zilveren zegelring.

Niet voor eigen gewin
Danny oogst lof, als hij de gevonden zegelring even later overhandigt aan de boer, als blijk van dank voor het beschikbaar stellen van zijn landerijen. Wij van Luctor et Detector zijn maar wat trots op zo’n klant. Het is mooi om te zien dat niet iedereen voor eigen gewin gaat, naar vooral zoekt vanwege de historische waarde van vondsten. Erg blij waren we ook met de aanwezigheid van Jurgen van Der Klooster die present was vanuit het PAN (Portable Antiquities of the Netherlands). Hij determineerde alle vondsten en meldt ze aan bij een landelijke database waar bijvoorbeeld ook archeologen in kunnen zoeken. Ook Richard Francken was aanwezig, vanuit de DDA (De Detector Amateur) aanwezig. De DDA behartigt de belangen van amateurzoekers en brengt hen in contact met professionele archeologen. Alles om ons cultureel erfgoed te behouden voor de toekomst. We zouden nog pagina’s kunnen vullen met verhalen over deze geslaagde Klantendag in, maar voor nu verwijzen we naar de website dedetectorshop.nl. Daar staan meer foto’s en ook video’s van deze mooie dag.
Meer uit Middelburg

Bach en Sinatra klinken tijdens het zomeravondconcert in Veere

VEERE - Het beiaard-duo Ariane Toffel and Georg Wagner uit Duitsland zullen op zaterdag 20 juli een concert verzorgen op het historische carillon van het stadhuis van Veere. Vanaf 19.00 uur worden de klokken bespeeld door de twee beiaardiers.

1 dag geleden
Tentoonstelling Voorbij het vlak / Beyond the plane bij ruimteCAESUUR in Middelburg

MIDDELBURG -  Voor de tentoonstelling bij ruimteCAESUUR gaan Andrea Freckmann en Theun Govers, beiden afgestudeerd als schilders, het experiment aan. Beide kunstenaars namen een schilderij als uitgangspunt voor het maken van nieuw ruimtelijk werk dat een weerklank vormt van het schilderij - een echo in de ruimte. 

1 dag geleden
Speelhof Hoogerzael in Middelburg zoekt twee nieuwe bestuursleden

MIDDELBURG - De groenste speelplaats van Middelburg is op zoek naar een handige regelaar. Iemand die ouders en kinderen wil laten ervarenhoe heerlijk ravotten in de modder en struinen door de struiken is. Een bestuurslid die zich wil inzetten voor de groei en bloei van Hoogerzael.

2 dagen geleden
De derde editie van Swim to Fight Cancer in Middelburg

MIDDELBURG- Op 7 september is het weer zover. Dan duiken meer dan 100 deelnemers de binnenhaven van Middelburg in met als doel een indrukwekkend bedrag aan donaties op te halen voor baanbrekend kankeronderzoek (KWF). Samen met de zwemmers, sponsoren, donateurs en (bedrijfs)teams wil de organisatie er een spetterend evenement van maken. Want wie wil er nu niet bijdragen aan een wereld waarin kanker hopelijk geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn?

2 dagen geleden
Weekverwachting: vaak aangenaam zomerweer

De nieuwe week kent een zomerse start met 22 tot 27 graden en veel zon. 's Avonds stijgt wel de kans op (onweers)buien. Dinsdag is tijdelijk een mindere dag met flink wat buien bij maxima rond 22 graden. Vanaf woensdag is het een aantal dagen vrij aangenaam Hollands zomerweer met zon en oplopende temperaturen. Woensdag is het 22 tot 24 graden en donderdag 24 tot 27 graden.

2 dagen geleden
Geluk in het voedselbos

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Aan de rand van Nieuw- en Sint Joosland ligt voedselbos de Langhe Laere. Op een stuk grond van 2,4 hectare werkt Wobby de Langelaar samen met een team vrijwilligers aan een prachtig ecosysteem vol natuur. Maar waarom een heel bos en niet gewoon een moestuintje? 

3 dagen geleden
Woensdag 17 juli vliegeren, muziek en een rondje met de paardentram in Westkapelle

WESTKAPELLE - Op 17 juli is het Westkapelle Woensdag. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er in de tuin van het Polderhuis een 'Creatief van eigen bodem' markt. 

4 dagen geleden