Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Zo mooi om de molen weer te zien draaien’

‘Zo mooi om de molen weer te zien draaien’

GOES – Na meer dan anderhalf jaar stilgelegen te hebben, draaien de wieken van molen De Koornbloem in Goes weer. Dat is van dichtbij te zien tijdens Open Monumentendag.De molen, die dateert uit 1801, is met onder andere nieuw voeg- en metselwerk, nieuwe balkkoppen, dakleer, omloop en wieken in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. Dit tot grote vreugde van molenaar Jasper Boonman. Hij is sinds twee jaar beheerder van De Koornbloem en volgt daarmee zijn vader op. “De molen is in februari 2021 uit bedrijf gegaan”, vertelt hij. “Met name het metselwerk was er slecht aan toe. De stenen lieten door slijtage door de jaren heen flink wat gebreken zien waardoor ook de balken waren aangetast.”

Omdat de molen een rijksmonument is, is de restauratie voor een groot deel door de provincie Zeeland gefinancierd. “Eerst werden er bouwtechnische verbeteringen uitgevoerd en daarna hebben molenbouwers De Koornbloem molentechnisch compleet gerenoveerd. Alle draaiende delen zijn opnieuw afgesteld en assen, molenstenen en wielen zijn vernieuwd zodat de molen weer goed loopt.”

Opgegroeid

De ouders van Jasper hebben in 1971 de woning naast de molen betrokken. “Ik ben hier opgegroeid en heb de molen leren kennen net zoals mijn zonen nu het molenaarschap meekrijgen. De molen heeft tot 1967 beroepsmatig gedraaid. Voor mij is het een hobby, al is het weliswaar een hele bijzondere. Ik vind het mooi om te zien dat vooral mijn jongste zoon het heel leuk vindt om mee te helpen. Het is fantastisch hoe snel hij dingen oppakt. Hij kijkt op You Tube alle filmpjes die er zijn over molens. Zeker als hij wat ouder is, is het handig om een helpende hand te hebben en wellicht kan ik het stokje aan hem doorgeven”.

Alhoewel de molen al vanaf juli draait, vond de officiële opening op 7 september plaats. “De molen draait nu vooral om te kijken of alles goed werkt. Bovendien moet een molen draaien voor het behoud ervan. Stil staan voor een molen, is niet goed. Gelukkig is er in Zeeland aan wind geen gebrek, alhoewel de weersomstandigheden in september en oktober vaak beter zijn dan in de zomer. We proberen elke vrijdag en zaterdag te draaien. De molen is dan ook te bezoeken en mensen die het leuk vinden om te bakken, kunnen hier een zakje meel halen. Het is nu wachten op de oogst en dan moeten we het graan nog laten rusten voordat het vermaald kan worden”.

Jasper kan niet wachten om weer mensen te kunnen ontvangen. “De molen is een prachtig object om mee te werken en een heel mooi voorbeeld van een duurzame energiebron. Duurzaamheid is het thema van de Open Monumentendag op 10 en 11 september, dus wij sluiten hier goed op aan. We laten graag de mensen de molen na de restauratie opnieuw ontdekken. Alles functioneert nog zoals het 220 jaar geleden bedacht is. Het is machtig mooi om de molen weer te zien draaien. De Koornbloem is echt een herkenningspunt en als stadsbepalend aanzicht niet weg te denken uit Goes”.

Meer uit Beveland

Man gewond aan hoofd na ongeval Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij een ongeval op de Oosterschelde bij Colijnsplaat is zaterdagmiddag een man gewond geraakt aan het hoofd. De KNRM en de Kustwacht werden ingezet.

1 dag geleden
Kapelse bigband 'The Evergreens' gaat terug in de tijd in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Op zaterdag 9 maart geeft bigband The Evergreens uit Kapelle een echte dansavond voor de liefhebbers van het stijldansen.

1 dag geleden
Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

1 dag geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

1 dag geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

2 dagen geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

2 dagen geleden
Ambachtenmarkt in Gasthuis Goes

GOES - Zaterdag 2 maart organiseert het activiteiten bureau van Zorggroep Ter Weel een ambachtenmarkt in het Gasthuis aan de Kievitlaan in Goes.

2 dagen geleden