‘Zo mooi om de molen weer te zien draaien’
GOES – Na meer dan anderhalf jaar stilgelegen te hebben, draaien de wieken van molen De Koornbloem in Goes weer. Dat is van dichtbij te zien tijdens Open Monumentendag.De molen, die dateert uit 1801, is met onder andere nieuw voeg- en metselwerk, nieuwe balkkoppen, dakleer, omloop en wieken in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. Dit tot grote vreugde van molenaar Jasper Boonman. Hij is sinds twee jaar beheerder van De Koornbloem en volgt daarmee zijn vader op. “De molen is in februari 2021 uit bedrijf gegaan”, vertelt hij. “Met name het metselwerk was er slecht aan toe. De stenen lieten door slijtage door de jaren heen flink wat gebreken zien waardoor ook de balken waren aangetast.”
Omdat de molen een rijksmonument is, is de restauratie voor een groot deel door de provincie Zeeland gefinancierd. “Eerst werden er bouwtechnische verbeteringen uitgevoerd en daarna hebben molenbouwers De Koornbloem molentechnisch compleet gerenoveerd. Alle draaiende delen zijn opnieuw afgesteld en assen, molenstenen en wielen zijn vernieuwd zodat de molen weer goed loopt.”
Opgegroeid
De ouders van Jasper hebben in 1971 de woning naast de molen betrokken. “Ik ben hier opgegroeid en heb de molen leren kennen net zoals mijn zonen nu het molenaarschap meekrijgen. De molen heeft tot 1967 beroepsmatig gedraaid. Voor mij is het een hobby, al is het weliswaar een hele bijzondere. Ik vind het mooi om te zien dat vooral mijn jongste zoon het heel leuk vindt om mee te helpen. Het is fantastisch hoe snel hij dingen oppakt. Hij kijkt op You Tube alle filmpjes die er zijn over molens. Zeker als hij wat ouder is, is het handig om een helpende hand te hebben en wellicht kan ik het stokje aan hem doorgeven”.
Alhoewel de molen al vanaf juli draait, vond de officiële opening op 7 september plaats. “De molen draait nu vooral om te kijken of alles goed werkt. Bovendien moet een molen draaien voor het behoud ervan. Stil staan voor een molen, is niet goed. Gelukkig is er in Zeeland aan wind geen gebrek, alhoewel de weersomstandigheden in september en oktober vaak beter zijn dan in de zomer. We proberen elke vrijdag en zaterdag te draaien. De molen is dan ook te bezoeken en mensen die het leuk vinden om te bakken, kunnen hier een zakje meel halen. Het is nu wachten op de oogst en dan moeten we het graan nog laten rusten voordat het vermaald kan worden”.
Jasper kan niet wachten om weer mensen te kunnen ontvangen. “De molen is een prachtig object om mee te werken en een heel mooi voorbeeld van een duurzame energiebron. Duurzaamheid is het thema van de Open Monumentendag op 10 en 11 september, dus wij sluiten hier goed op aan. We laten graag de mensen de molen na de restauratie opnieuw ontdekken. Alles functioneert nog zoals het 220 jaar geleden bedacht is. Het is machtig mooi om de molen weer te zien draaien. De Koornbloem is echt een herkenningspunt en als stadsbepalend aanzicht niet weg te denken uit Goes”.
Meer uit Beveland
GOES - De brandweer is zondagochtend nog altijd bezig met het bestrijden van de zeer grote brand in het bedrijfspand aan de Pearyweg. De brand brak zaterdagmiddag uit en breidde zich snel uit. Om betere toegang te krijgen tot de brandhaard heeft de brandweer een deel van het dak van de loods opengebroken.
1 uur geledenGOES - De brandweer is momenteel met meerdere voertuigen gealarmeerd voor een zeer grote brand aan de Pearyweg in Goes. Volgens de veiligheidsregio is de brand uitslaand. Vanwege rookontwikkeling is er een deel van de Nansenbaan afgezet.
20 uur geleden'Tsjonge,' zei de man tegen zijn vrouw, 'zou het water hier echt zó hoog hebben gestaan?' Zijn vrouw was stellig: 'Nou, dat denk ik niet, hoor. Want dan zou er ook wel datum of jaartal bij staan.' Het stel stond op de Keizersdijk aan de linkerkant van het witte pand waarin momenteel Brownies&downieS is gevestigd. Ze bekeken een ingemetselde, witgeverfde steen met daarin de gegraveerde tekst '4.257 M. boven N.A.P.', met een dikke streep in het midden. En de dame had gelijk, want het is een oude peilmerksteen, onderdeel van een systeem dat na de zogeheten Eerste Nauwkeurigheidswaterpassing rond 1880 de hoogte volgens het Normaal Amsterdams Peil van land en water in beeld bracht. Referentiepunt was een netwerk door heel Nederland van bijna vierduizend peilschalen, peilmerkstenen en peilbouten aan/in bouwsels die naar verwachting 'nooit' zouden verzakken of gesloopt worden.Veertig meter verderop staat in de Oostvest - vanaf de noordkant van de Stenen Brug goed zichtbaar - een peilschaal van het waterschap. Het water staat hier ongeveer 60 cm onder NAP, zo is af te lezen. Dus tussen waterspiegel en peilmerksteen zou bijna vijf meter verschil zijn! Dat lijkt veel in het naar ons gevoel platte Goes, maar vergeet niet dat de Keizersdijk sowieso hoger is, als restant van de stadswal. Of de steen hier op z'n oorspronkelijke plek zit, is niet met zekerheid te zeggen. Hij kan - zeker na het in onbruik raken van het systeem - een keer 'verhuisd' zijn. Dat komt voor, want omdat ik toch ook wel 's buiten de Goese binnenstad fiets of wandel, viel mijn oog een keer op een losstaande, zeer vergelijkbare peilmerksteen in een tuin aan de Westhavendijk. Ik belde aan en vroeg of de bewoners wisten waar die zwerfsteen ooit ingemetseld was. Helaas, dat was niet bekend. Ook gevraagd of ik de steen een keer mocht lenen om hem samen met de ingemetselde broer/zus op de Keizersdijk te fotograferen. Dat mocht en dat werd een hele sjouw; het ding weegt 34 kilo! Overigens, een vloedmerk waar de man op doelde, heeft Goes ook. Die behandelen we over een maand. U mag alvast nadenken waar die te vinden is; tip van de sluier: vlakbij water.Dit is alweer de honderdste aflevering van mijn veertiendaagse rubriek Goes Gezien, ook tot mijn eigen verbazing. Toen ik eind 2020 deze column voorbereidde, overhandigde ik de redactie van de Bode een lijstje met zo'n vijftien onderwerpen, in de hoop dat het er vanzelf meer zouden worden. En zo is het ook gegaan; hopen helpt, nietwaar? Die vijftien onderwerpen zijn de afgelopen vier jaren allemaal aan bod gekomen. Behalve deze, die toevallig (?) nummer honderd werd. Of al die honderd 'stukkies' een gelijkmatig peil vertonen? Geen idee, maar ik zal nog een poosje mijn best doen om de boel op peil te houden.
21 uur geledenGOES - Na een aanrijding tussen twee voertuigen vanochtend in Goes is één van de twee wagens afgesleept door een bergingsbedrijf. Voor zover bekend raakte er niemand gewond.
23 uur geledenKOUDEKERKE - Bij het verhuren van een vakantiewoning komt veel kijken. Het ontvangen van gasten, het beheren van reserveringen, de marketing en -natuurlijk- de schoonmaak. Annelies Sandee, meewerkend voorvrouw housekeeping bij Welcome in, zorgt samen met haar collega's voor een schone en frisse vakantiewoning.
1 dag geledenMIDDELBURG - Tegen een inmiddels ex-administratief medewerkster van de niet meer bestaande school De Vliedberg in Goes is vrijdag in Middelburg een taakstraf van 240 uur een voorwaardelijke celstraf van een half jaar geëist. De vrouw wordt ervan verdacht vanaf januari 2013 bijna vijf jaar lang meer dan twee ton van haar werkgever te hebben verduisterd.
1 dag geledenZEELAND - Het weekend begint bewolkt en kletsnat als een regengebied over het land trekt. In de loop van zaterdagmiddag wordt het geleidelijk droger. De maxima komen uit tussen 4 en 8 graden. Zondag is verreweg de beste dag van het weekend. De dag begint droog en ronduit zonnig. Pas in de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe, maar het blijft droog. De temperatuur stijgt naar 6 of 7 graden.
1 dag geleden