
Ziekenhuizen bereiden zich voor op staking 16 maart
DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuizen bereiden zich voor op de staking van personeel volgende week donderdag, op 16 maart. Meerdere ziekenhuizen weten inmiddels welke afdelingen meedoen aan de actie, georganiseerd door de vakbonden. Die eisen betere cao-afspraken.
Medewerkers van tientallen ziekenhuizen doen vanaf donderdag 16 maart om 08.00 uur 's ochtends 24 uur lang alsof het een zondag is. Dat wil zeggen dat in principe alleen spoedzorg doorgaat.
Het ziekenhuis Elkerliek in Helmond laat weten dat personeel op "een groot aantal afdelingen" meedoet aan de actie. Afdelingen die nooit op zondag open zijn en op 16 maart ook meedoen aan de landelijke actiedag zijn helemaal gesloten, meldt het ziekenhuis. Bij het afzeggen van een afspraak wordt "nadrukkelijk rekening gehouden met de urgentie" van de zorg waar de patiënt voor kwam. Onder acute zorg vallen volgens Elkerliek onder meer spoedeisende ingrepen, opnames op de intensive cares en kraamafdelingen en geplande ingrepen en behandelingen voor kankerpatiënten.
Spoedzorg
In Apeldoorn en Zutphen zit Gelre Ziekenhuizen. Daar doen onder meer de afdelingen radiologie, verloskunde, meerdere operatiekamers en ook de spoedeisende hulp en intensive care mee aan de actiedag. "De spoedzorg gaat altijd door", benadrukt Gelre. "Geplande afspraken voor niet-spoedeisende zorg, die in het geding komen door de actiedag, gaan wij in overleg met de patiënt verzetten."
"De zorg voor opgenomen patiënten, spoedpatiënten, oncologische patiënten en kinderen gaat altijd door", benadrukt ook het Bravis Ziekenhuis met locaties in Roosendaal en Bergen op Zoom. "Dat geldt ook voor de verloskundige zorg." Op de meeste afdelingen kan de zorg de 16e gewoon doorgaan, laat het ziekenhuis weten. "Waar een onderzoek of behandeling als gevolg van de zondagsdienst niet door kan gaan, nemen wij persoonlijk contact met u op."
Cao
Ook andere ziekenhuizen geven aan dat patiënten worden geïnformeerd als hun afspraak wordt geannuleerd vanwege de staking. "Als u niets van ons hoort, gaat uw afspraak gewoon door", laat onder meer het Amsterdamse ziekenhuis OLVG weten.
Het ziekenhuispersoneel staakt om een betere cao af te dwingen. De ziekenhuizen hebben een gespreide loonsverhoging geboden: 5 procent nu, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent in 2024. De vakbonden willen dat de lonen dit jaar met 10 procent omhooggaan. Verder willen de bonden onder meer betere afspraken over werktijden en roosters.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
3 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
6 dagen geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.
6 dagen geledenGENÈVE (ANP/AFP) - Lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben na drie jaar overleg een principeakkoord bereikt over een pandemieverdrag. Een van de voorzitters van de onderhandelingsgroep heeft dat gezegd tegen persbureau AFP.
1 week geleden