Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuizen bereiden zich voor op staking 16 maart

Ziekenhuizen bereiden zich voor op staking 16 maart

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuizen bereiden zich voor op de staking van personeel volgende week donderdag, op 16 maart. Meerdere ziekenhuizen weten inmiddels welke afdelingen meedoen aan de actie, georganiseerd door de vakbonden. Die eisen betere cao-afspraken.

Medewerkers van tientallen ziekenhuizen doen vanaf donderdag 16 maart om 08.00 uur 's ochtends 24 uur lang alsof het een zondag is. Dat wil zeggen dat in principe alleen spoedzorg doorgaat.

Het ziekenhuis Elkerliek in Helmond laat weten dat personeel op "een groot aantal afdelingen" meedoet aan de actie. Afdelingen die nooit op zondag open zijn en op 16 maart ook meedoen aan de landelijke actiedag zijn helemaal gesloten, meldt het ziekenhuis. Bij het afzeggen van een afspraak wordt "nadrukkelijk rekening gehouden met de urgentie" van de zorg waar de patiënt voor kwam. Onder acute zorg vallen volgens Elkerliek onder meer spoedeisende ingrepen, opnames op de intensive cares en kraamafdelingen en geplande ingrepen en behandelingen voor kankerpatiënten.

Spoedzorg

In Apeldoorn en Zutphen zit Gelre Ziekenhuizen. Daar doen onder meer de afdelingen radiologie, verloskunde, meerdere operatiekamers en ook de spoedeisende hulp en intensive care mee aan de actiedag. "De spoedzorg gaat altijd door", benadrukt Gelre. "Geplande afspraken voor niet-spoedeisende zorg, die in het geding komen door de actiedag, gaan wij in overleg met de patiënt verzetten."

"De zorg voor opgenomen patiënten, spoedpatiënten, oncologische patiënten en kinderen gaat altijd door", benadrukt ook het Bravis Ziekenhuis met locaties in Roosendaal en Bergen op Zoom. "Dat geldt ook voor de verloskundige zorg." Op de meeste afdelingen kan de zorg de 16e gewoon doorgaan, laat het ziekenhuis weten. "Waar een onderzoek of behandeling als gevolg van de zondagsdienst niet door kan gaan, nemen wij persoonlijk contact met u op."

Cao

Ook andere ziekenhuizen geven aan dat patiënten worden geïnformeerd als hun afspraak wordt geannuleerd vanwege de staking. "Als u niets van ons hoort, gaat uw afspraak gewoon door", laat onder meer het Amsterdamse ziekenhuis OLVG weten.

Het ziekenhuispersoneel staakt om een betere cao af te dwingen. De ziekenhuizen hebben een gespreide loonsverhoging geboden: 5 procent nu, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent in 2024. De vakbonden willen dat de lonen dit jaar met 10 procent omhooggaan. Verder willen de bonden onder meer betere afspraken over werktijden en roosters.

Meer uit Gezond

Nieuwe onenigheid over ziekenhuizen in zuiden Limburg

DEN HAAG (ANP) - Dat de Tweede Kamer wil dat Heerlen een volwaardig ziekenhuis behoudt, is verkeerd gevallen aan de andere kant van de regio. De Kamer "verliest de belangen van de inwoners van de Westelijke Mijnstreek uit het oog", zeggen de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Echt-Susteren vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

2 dagen geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

2 dagen geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

2 dagen geleden
Verkoopdaling Gillette-scheermesjes en Ariel-wasmiddel ten einde

CONNECTICUT (ANP) - Procter & Gamble (P&G) heeft de daling van de verkopen van zijn producten zoals Gillette en Ariel weten te stoppen. De was- en verzorgingsmiddelenfabrikant meldt bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers dat met name naar scheer- en wasmiddelproducten meer vraag was, ondanks hogere prijzen. Door een verkoopdaling van babyproducten zoals Pampers-luiers verkocht het Amerikaanse concern de afgelopen drie maanden net zo veel als aan het begin van vorig jaar.

2 dagen geleden
Nederland pleit in EU voor strengere liquiditeitseisen banken

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat zich in Europees en internationaal verband hard maken voor strengere liquiditeitseisen voor banken, meldt demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Aanleiding is een ambtelijk rapport over de onrust vorig jaar op de financiële markten, toen onder meer de Zwitserse bank Credit Suisse in acute problemen kwam.

2 dagen geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. Ook kunnen de pedalen losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

2 dagen geleden
Greenpeace vindt dat Unilever zich moet schamen

AMSTERDAM (ANP) - Milieuorganisatie Greenpeace heeft geen goed woord over voor de aangepaste doelstellingen van Unilever om het gebruik van nieuw plastic terug te dringen. In plaats van een halvering volgend jaar, zegt het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern achter Axe, Dove en Knorr te mikken op een vermindering met 30 procent in 2026. "Unilever zou zich vandaag moeten schamen", reageert Greenpeace op het nieuws.

2 dagen geleden