Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuizen bereiden zich voor op staking 16 maart

Ziekenhuizen bereiden zich voor op staking 16 maart

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuizen bereiden zich voor op de staking van personeel volgende week donderdag, op 16 maart. Meerdere ziekenhuizen weten inmiddels welke afdelingen meedoen aan de actie, georganiseerd door de vakbonden. Die eisen betere cao-afspraken.

Medewerkers van tientallen ziekenhuizen doen vanaf donderdag 16 maart om 08.00 uur 's ochtends 24 uur lang alsof het een zondag is. Dat wil zeggen dat in principe alleen spoedzorg doorgaat.

Het ziekenhuis Elkerliek in Helmond laat weten dat personeel op "een groot aantal afdelingen" meedoet aan de actie. Afdelingen die nooit op zondag open zijn en op 16 maart ook meedoen aan de landelijke actiedag zijn helemaal gesloten, meldt het ziekenhuis. Bij het afzeggen van een afspraak wordt "nadrukkelijk rekening gehouden met de urgentie" van de zorg waar de patiënt voor kwam. Onder acute zorg vallen volgens Elkerliek onder meer spoedeisende ingrepen, opnames op de intensive cares en kraamafdelingen en geplande ingrepen en behandelingen voor kankerpatiënten.

Spoedzorg

In Apeldoorn en Zutphen zit Gelre Ziekenhuizen. Daar doen onder meer de afdelingen radiologie, verloskunde, meerdere operatiekamers en ook de spoedeisende hulp en intensive care mee aan de actiedag. "De spoedzorg gaat altijd door", benadrukt Gelre. "Geplande afspraken voor niet-spoedeisende zorg, die in het geding komen door de actiedag, gaan wij in overleg met de patiënt verzetten."

"De zorg voor opgenomen patiënten, spoedpatiënten, oncologische patiënten en kinderen gaat altijd door", benadrukt ook het Bravis Ziekenhuis met locaties in Roosendaal en Bergen op Zoom. "Dat geldt ook voor de verloskundige zorg." Op de meeste afdelingen kan de zorg de 16e gewoon doorgaan, laat het ziekenhuis weten. "Waar een onderzoek of behandeling als gevolg van de zondagsdienst niet door kan gaan, nemen wij persoonlijk contact met u op."

Cao

Ook andere ziekenhuizen geven aan dat patiënten worden geïnformeerd als hun afspraak wordt geannuleerd vanwege de staking. "Als u niets van ons hoort, gaat uw afspraak gewoon door", laat onder meer het Amsterdamse ziekenhuis OLVG weten.

Het ziekenhuispersoneel staakt om een betere cao af te dwingen. De ziekenhuizen hebben een gespreide loonsverhoging geboden: 5 procent nu, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent in 2024. De vakbonden willen dat de lonen dit jaar met 10 procent omhooggaan. Verder willen de bonden onder meer betere afspraken over werktijden en roosters.

Meer uit Gezond

Vakbond: ziekenhuismedewerkers staken half april opnieuw

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw hun werk neer en draaien dan een zondagsdienst. Ook revalidatiecentra doen mee met de staking, kondigt vakbond FNV dinsdag aan. Een zondagsdienst houdt in dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat.

1 dag geleden
Analyse: ons land slecht voorbereid op voortgang biotechnologie

DEN HAAG (ANP) - Nederland is onvoldoende voorbereid op de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie en laat kansen liggen om er optimaal van te profiteren. Dat zeggen de Gezondheidsraad en de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) in hun Trendanalyse biotechnologie 2023. Deze situatie is jammer, want biotechnologie kan ons een hoop brengen op gebieden als gezondheid en verduurzaming van de voedselproductie. De technologie kan echter ook grote vraagstukken opleveren over de gevolgen voor mens en milieu, waarschuwen de organisaties. Daar moeten we dus eveneens naar kijken, want het gebruik van alle nieuwe mogelijkheden moet wel verantwoord blijven.

1 dag geleden
RIVM: daling van aantal coronavirusdeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn begin vorige week minder deeltjes van het coronavirus teruggevonden dan een week eerder. Ook meldden minder mensen via de zogeheten Infectieradar dat ze last hadden van verkoudheidsklachten, signaleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden
UMC Utrecht: hersenen pas langzamer na de dertig

UTRECHT (ANP) - De hersenen worden pas langzamer als de mens in de dertig is, niet zoals eerder gedacht al bij twintigers. Dat zegt UMC Utrecht op basis van recent onderzoek in samenwerking met een Amerikaanse kliniek. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

1 dag geleden
Burgemeesters willen betrokken worden bij hervorming acute zorg

DEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVandaag.

1 dag geleden
FC Groningen past organisatiemodel aan en promoveert Langeler

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.

2 dagen geleden
Artsen beginnen TikTokaccount tegen vapevideo's

AMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.

2 dagen geleden