Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuisbestuurders willen actie van overheid om coronacijfers

Ziekenhuisbestuurders willen actie van overheid om coronacijfers

DEN HAAG (ANP) - De regering moet actiever optreden tegen het coronavirus om te voorkomen dat de ziekenhuizen overbelast raken. Meerdere ziekenhuisbestuurders roepen de overheid in Trouw op maatregelen te overwegen, nu het aantal opgenomen coronapatiënten toeneemt.

Het RIVM becijferde onlangs dat meer dan vier van de vijf van de ic-patiënten die tussen 1 september en 3 oktober werden opgenomen, en van wie de vaccinatiestatus duidelijk is, ongevaccineerd is. Volgens Wim van Harten, bestuurder van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, is het niet waarschijnlijk dat de vaccinatiegraad onder Nederlanders binnenkort boven de 90 procent komt. "Dan zul je andere maatregelen moeten doorvoeren, want in de zorg dreigt overbelasting."

Bestuursvoorzitter Nardo van der Meer van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven stelt dat mensen die niet zijn gevaccineerd, nu meer kans lopen Covid-19 op te lopen. "We moeten die kans juist minimaliseren. Aangezien we in Nederland vaccinaties niet gaan verplichten, zul je andere maatregelen moeten doorvoeren. Dat begint bij: versoepelingen niet uitbreiden en zelfs iets terugbrengen."

Sinds de versoepelingen van eind september loopt het aantal besmettingen op en neemt ook de druk op de zorg toe. In totaal verzorgen de ziekenhuizen momenteel 698 patiënten met Covid-19. Het is voor het eerst sinds half augustus dat er weer meer dan 500 coronapatiënten een bed in de ziekenhuizen bezet houden, meldde Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op 5 november geeft het kabinet een update over de coronamaatregelen. Haagse bronnen meldden eerder op vrijdag in het kabinet momenteel geen paniek is om de toenemende coronacijfers. De regering blijft waakzaam, maar ziet volgens de ingewijden geen reden om al eerder te besluiten over het al dan niet aanscherpen van de coronaregels.

Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc pleit ervoor juist wel maatregelen te treffen. "Als je nu ingrijpt, kunnen de maatregelen kleiner zijn", zegt de internist-infectioloog. "De overheid moet mensen ervan bewust maken dat corona nog niet voorbij is en hameren op maatregelen zoals het houden van de anderhalve meter en thuiswerken. De urgentie van de boodschap is compleet verloren gegaan. Als je nu wacht, dan kom je op een punt dat je zwaardere maatregelen nodig hebt."

Meer uit Binnenland

Baudet gaat Provinciale Staten van Noord-Holland in

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet is van plan om een zetel in de Provinciale Staten van Noord-Holland op te eisen. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf. Hij volgt zijn partijgenoot Joyce Vastenhouw op die uit de Staten vertrekt.

46 minuten geleden
Maximale snelheid in groot deel Amsterdam omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De maximumsnelheid in Amsterdam gaat eind volgend jaar op veel plekken naar 30 kilometer per uur. Het verkeer in de hoofdstad moet zo veiliger en stiller worden, aldus de gemeente.

1 uur geleden
Commissie: steun rebellen Syrië kwam niet bij jihadisten

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse steun aan rebellengroepen in Syrië tussen 2015 en 2018 is niet terechtgekomen bij jihadisten of terroristen, schrijft de commissie onder leiding van generaal-majoor buiten dienst Patrick Cammaert die het zogenoemde NLA-programma heeft onderzocht. Daarvoor zijn geen aanwijzingen gevonden, maar het is ook niet uit te sluiten.

2 uur geleden
Treinen uitgevallen rond Amsterdam en Utrecht door ijsvorming

AMSTERDAM (ANP) - Rond Amsterdam, Utrecht en Flevoland zijn vrijdag treinen uitgevallen door ijsvorming op de bovenleiding, meldt de NS. Dat heeft gevolgen voor reizigers, die rekening moeten houden met omreizen en langere reistijd. Hoe lang het gaat duren kon de NS nog niet zeggen. "We werken nu heel hard om het op te lossen", zegt een woordvoerster.

2 uur geleden
Rode Kruis: meer gastgezinnen nodig voor opvang Oekraïners

DEN HAAG (ANP) - Om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen zijn dringend meer gastgezinnen nodig. In de Randstad alleen al zouden zeker 1500 gezinnen nodig zijn, meldt het Rode Kruis namens RefugeeHomeNL.

2 uur geleden
Waarschuwingen voor mist en gladheid in het hele land

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt in de nacht van donderdag op vrijdag voor dichte mist. Voor alle provincies geldt code geel. Ook kan het plaatselijk glad zijn op de weg omdat het op sommige plekken is gaan vriezen. Vooral in het noorden en midden van het land waarschuwt het KNMI voor gladde wegen.

5 uur geleden
Kort geding over inreisverbod van complotdenker David Icke

HAARLEM (ANP) - Bij de rechtbank in Haarlem dient vrijdag een kort geding over het inreisverbod dat de IND heeft opgelegd aan David Icke. De Britse antisemitische complotdenker wil dat het inreisverbod van tafel gaat.

6 uur geleden