Ziekenhuis Eindhoven wil hoeveelheid alarmen beperken
EINDHOVEN (ANP) - Op de afdelingen intensive care (ic) en anesthesiologie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven willen ze het aantal alarmsignalen fors verminderen. De huidige hoeveelheid, een miljoen alarmen op de ic in drie maanden tijd, is echt te veel, voor zowel zorgverleners als patiënten. En die hoeveelheid kan nog riskant zijn ook. Daarbij is een groot aantal van de alarmen niet eens echt relevant, meldt het hospitaal.
"Het gevolg van de vele alarmen is dat verpleegkundigen ongevoelig kunnen worden voor deze signalen. Dit begrip, alarmmoeheid, kan schadelijke gevolgen hebben als een kritieke situatie iets langer onopgemerkt blijft. Alarmen zullen nooit volledig worden genegeerd, maar een beetje vertraging in reactie kan ook al gevaarlijk zijn", zegt Tineke de Vries, onderzoeker en biomedisch technoloog, in een bericht van het ziekenhuis.
Intensivist Ashley De Bie ziet nog andere minpunten: "Veel alarmsignalen veroorzaken stress bij de zorgverleners, die ze bovendien soms mee naar huis nemen, en verstoren de rust van kwetsbare Ic-patiënten. Sommige patiënten schrikken zelfs nog lang als ze van de ic af zijn van alledaagse geluiden, zoals bij een spoorwegovergang, omdat ze aan de ic-ervaring herinnerd worden."
Irrelevant
Onderzoek heeft volgens het ziekenhuis uitgewezen dat maar liefst 85 procent van de alarmsignalen op de ic niet eens relevant is voor de zorg. "Soms gaan voor één situatie wel drie verschillende alarmen af. Vaak gaan alarmen af omdat een patiënt beweegt, maar dat is zelden iets betekenisvols. En soms raakt er een sensor los. Goed om te weten, maar moet dit altijd met een harde signaaltoon?", vraagt De Vries zich af.
Het ziekenhuis gaat nu alle alarmen op de ic en de operatiekamers nauwkeurig vastleggen en bestuderen, in de hoop inzicht te kunnen krijgen in wat er op welke manier kan worden aangepast. En er is een speciale werkgroep ingesteld om alarmprofielen te maken en te beoordelen welk profiel wanneer kan worden gebruikt. Het streven is om het aantal niet-relevante alarmen met 50 procent te verminderen.
Meer uit Gezond
NIJMEGEN (ANP) - In het Radboudumc is deze week een vierling geboren. Het Nijmeegse ziekenhuis meldt op sociale media dat alles goed is verlopen.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Farmaceut Teva heeft een Europese boete van 462,6 miljoen euro gekregen omdat het bedrijf de verkoop van een medicijn voor multiple sclerose (MS) zou hebben gehinderd. Volgens de Europese Commissie verspreidde het Israëlisch-Amerikaanse bedrijf misleidende informatie over de veiligheid en effectiviteit van een goedkoper alternatief voor zijn MS-geneesmiddel copaxone. Medicijnen tegen MS, een slopende en chronische ziekte, zouden daardoor kunstmatig duur zijn gebleven.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal kinderen dat terechtkomt op een gesloten afdeling in de jeugdzorg, daalt verder. In de eerste helft van dit jaar zijn 355 jongeren in de zogeheten JeugdzorgPlus geplaatst. In dezelfde periode van vorig jaar ging het om 426 jongeren en het jaar ervoor 423. In de eerste zes maanden van 2021 gingen 546 jongeren naar een gesloten afdeling.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuwe variant van het blauwtongvirus is op acht plekken in Nederland vastgesteld. Behalve in de provincie Utrecht komt de versie nu ook voor in Noord-Holland, Flevoland en Gelderland, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Landbouwminister Femke Wiersma had vorige week al laten weten dat de variant zich verder had verspreid.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste negen maanden van dit jaar voor bijna 31 miljoen euro aan middelen om af te vallen gekocht bij apotheken. Dat is meer dan in heel 2023.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Iets meer dan 1,4 miljoen mensen hebben tot nu toe een inenting tegen het coronavirus gekregen. De opkomst is iets lager dan vorig jaar. Toen stond de teller na zes weken op bijna 1,6 miljoen prikken. In 2022 waren in de eerste anderhalve maand van de vaccinatiecampagne iets meer dan drie miljoen mensen ingeënt.
2 dagen geledenLONDEN (ANP) - In het Verenigd Koninkrijk is een eerste besmetting met de nieuwe mpox-variant vastgesteld. Volgens de Britse gezondheidsdienst UKHSA is een persoon in Londen die recent naar Afrika was gereisd besmet geraakt met het virus. Het risico voor de bevolking zou klein zijn.
2 dagen geleden