
Ziekenhuis Curaçao gaat weer niet-acute zorg leveren
WILLEMSTAD (ANP) - Het grootste ziekenhuis van Curaçao, het Curaçao Medical Center (CMC), begint per 1 november weer met het verlenen van planbare zorg, de zogenoemde electieve zorg. Sinds eind september werd er geen niet-acute zorg geleverd in het ziekenhuis, zoals operaties aan een hernia, liesbreuk of versleten heup.
De overheid van het eiland heeft deze week ruim vier miljoen Antilliaanse gulden als voorschot overgemaakt (2,05 miljoen euro) om te zorgen dat de niet-acute zorg toch door kan gaan. Het ziekenhuis had om een voorschot van 5,3 miljoen Antilliaanse gulden gevraagd, maar gaat niettemin weer aan de slag met het leveren van niet-acute zorg. Er bestaat momenteel een wachtlijst van meer dan 1600 patiënten en het CMC wil dat niet verder op laten lopen.
Het geldgebrek van het ziekenhuis is deels te wijten aan de coronacrisis, de behandeling van patiënten met Covid-19 kost relatief veel geld. Maar ook is er een langlopend dispuut tussen overheid en ziekenhuis over tarieven en andere kosten.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat op korte termijn onderzoek doen naar de tarieven. Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops heeft onlangs aangegeven dat het CMC volgens hem "behoefte heeft aan expertise van buitenaf". Dat moet het NZa gaan leveren.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
20 uur geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
1 dag geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
6 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.
1 week geleden