
Zeventig jaar na de ramp
VLISSINGEN - In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werd het zuidwesten van Nederland getroffen door een watersnoodramp van ongekende omvang. Hoewel Vlissingen beduidend minder zwaar werd getroffen dan grote delen van de provincie Zeeland, overstroomde ook hier de binnenstad en vielen er drie doden te betreuren.
Het waren de vissers die op zaterdagavond 31 januari het eerst in de gaten kregen dat de situatie zorgwekkend was. Het zeewater stond bij laag water al net zo hoog als gewoonlijk bij hoog water en de sluisdeuren van de vissershaven stonden gewoon open. Hoewel de vissers hun zorgen hebben geuit op het politiebureau heeft dit niet tot actie geleid en bleven de sluisdeuren gewoon open staan. Pas om half twee ‘s nachts werd de bevolking gealarmeerd door de politie en om half vier ‘s was de waterstand al 2,5 meter hoger dan bij een normale springvloed. Dijkdoorbraken waren er niet in Vlissingen en de rest van Walcheren maar op de boulevards werden grote stukken van de dijk weggeslagen. Het water sloeg over de boulevard heen en in de binnenstad stroomde het water met grote hoeveelheden over de muurtjes bij de Nieuwedijk en het Bellamypark en liepen de lager gelegen straten onder. In de Nieuwstraat en de Walstraat en in de omgeving van de Palingstraat stond al gauw 1,5 tot 2 meter water.
Puinhoop
Veel inwoners van de Vlissingse binnenstad vonden een veilig heenkomen op de bovenverdieping van de huizen. De zondagmorgen na de ramp werden ze uit hun huizen gehaald door marinesloepen en met behulp van pompen werd het water afgevoerd. John Brosens maakte de ramp als bijna zevenjarige jongen mee in Vlissingen. “Ik herinner me vooral de giga puinhoop in de werkplaats van mijn opa,” herinnert Brosens zich. “Hij was schoenmaker in de Palingstraat en zijn vellen leder waren totaal verziekt en onbruikbaar geworden door het zoute water. Alles werd buiten gezet. Hij was toen 64 jaar oud. Hij huilde en dat vond ik vreselijk. Hij is gestopt en kwam gelukkig in aanmerking voor een uitkering via het Rampenfonds.” In totaal veroorzaakte de ramp voor meer dan 5.000.000 gulden schade in Vlissingen.
Meer uit Vlissingen
VLISSINGEN- Bij een eenzijdig ongeval op de Rozengracht is rond middernacht een fietser ten val gekomen. De hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse. Medewerkers van de ambulancedienst verleenden eerste hulp. Daarna werd het slachtoffer met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Waardoor de fietser ten val kwam is niet duidelijk.
1 dag geledenVLISSINGEN- Twee medewerkers van de Jumbo aan de Papegaaienburg zijn vrijdagavond onwel geworden tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. De hulpdiensten kwamen met spoed ter plaatse. De brandweer had de oorzaak snel gevonden. In één van de koelingen was sprake van een lekkage. Hierdoor was een gevaarlijke stof gaan lekken waardoor de medewerkers zich niet goed voelden. Medisch personeel van de ambulancedienst keek beide personen na. Het is niet duidelijk of iemand overgebracht is naar het ziekenhuis.
1 dag geledenVLISSINGEN - Het deelnemersveld voor het 27e HZ Schaaktoernooi is bijna compleet.
1 dag geledenRITTHEM - In Ritthem vindt zaterdag (5 juli) een wedstrijd ringrijden plaats.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Terwijl we massaal klagen over dure boodschappen, hoge energieprijzen en dure benzine gaat bijna 82 procent van de Zeeuwen deze zomer toch 'gewoon' op vakantie. Dat is net iets onder het landelijk gemiddelde. Spanje en Duitsland zijn - naast een trip in eigen land - de populairste bestemmingen. Dat blijkt uit een panelonderzoek van Evisumservice.nl onder 1250 Nederlanders.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Op 5 en 19 juli, evenals op 2 en 16 augustus, organiseert wandelvereniging De Vrolijke Tippelaars duin- en strandtochten in en om Vlissingen.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Deze zomer vinden diverse concerten plaats in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Elke vrijdagmiddag om 12.00 uur bespelen organisten uit onder meer Zeeland, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het Flentroporgel.
3 dagen geleden