
Zeven toevoegingen aan Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland
ARNHEM (ANP) - Er zijn zeven tradities, kunstvormen en evenementen toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Die bestaat uit allerlei soorten erfgoed die niet stoffelijk zijn en wordt gecoördineerd door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, dat helpt bij het levend houden van bijzondere onderdelen van de samenleving. Tot de lijst behoren ruim 185 vormen van erfgoed, waaronder ook Koningsdag en Pride Amsterdam.
De krijgskunsten Pencak Silat en Silat zijn nu toegevoegd, afkomstig uit Indonesië, Brunei Darussalam, Maleisië en Singapore. Ook de Airborne Wandeltocht is toegevoegd. Tijdens de wandeltocht wordt stilgestaan bij de opofferingen van geallieerde militairen tijdens en na de Slag om Arnhem. Verder is de Limburgse Pinksterkermis Banholt bijgeschreven, waar onder meer een dennenboom genaamd St. Gerlachusden wordt neergezet en een feest plaatsvindt.
Ook de Cultuur van de Piratenmuziek is toegevoegd, waarvan het maken, zingen, beluisteren en uitzenden van deze vooral Nederlandstalige muziekvorm een onderdeel is. Een andere toevoeging is de Kaaskoningin, een verkiezing in Bodegraven. Tijdens een optocht worden de Kaaskoningin en haar hofdames gepresenteerd. Ook Divali is toegevoegd, een hindoeïstisch feest waarvan verschillende activiteiten deel uitmaken.
Ook staat katoendrukken-Blockprinten op de lijst, een druktechniek met gegraveerde houten drukblokken. Niet alleen het drukken, maar ook het ontwerpen en maken van de houtblokken behoort tot het immaterieel erfgoed, net als de kennis van de verf. De lijst is onderdeel van het UNESCO Verdrag dat Nederland in 2012 tekende, met onder meer als doel het immaterieel cultureel erfgoed in kaart te brengen. Gemeenschappen, groepen en individuen kunnen het immaterieel erfgoed zelf aanmelden voor de lijst.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Huurders kunnen weliswaar een forse stijging van hun maandelijkse huur verwachten, maar alsnog zijn zij beter af dan eerder, zegt demissionair woonminister Hugo de Jonge. Dinsdag meldde zijn ministerie dat de huurprijzen bij een wooncorporatie tot wel 5,8 procent kunnen stijgen. Maar andere maatregelen die het kabinet neemt, compenseren die stijging weer, aldus De Jonge. Bovendien komen corporaties in de problemen als de huren worden bevroren, rekent de minister voor.
23 minuten geledenARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Die krant schrijft dat de vrouw de acteur naar Arnhem heeft laten lokken omdat ze boos zou zijn over "slechte seks" die ze lang geleden heeft gehad met Muijs.
46 minuten geledenDEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Toen het kabinet in 2010 besloot om kinderopvangtoeslag terug te vorderen als een ouder hier geen recht op bleek te hebben, is "niet geïnformeerd" wat daarvan de gevolgen zouden zijn, blijkt uit het verhoor van topambtenaar Christianne Mattijssen. Als bijvoorbeeld een ouder de eigen bijdrage (een relatief klein bedrag) niet betaalde, moesten er vele duizenden euro's aan voorgeschoten toeslag worden terugbetaald. Deze 'alles-of-niets-systematiek' is een van de redenen dat het toeslagenschandaal tot zulke grote problemen leidde bij gedupeerde ouders.
1 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Zowel Groningen als Gouda heeft besloten om jonge asielzoekers tijdelijk onderdak te bieden. Dat moet de druk op de asielopvang helpen verminderen.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Op de schermen op treinstations wordt geen of verkeerde informatie getoond door een technische storing, zo meldt de NS. Reizigers worden opgeroepen om te letten op de omroepberichten of hun reis in de app te plannen.
2 uur geleden