Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeven op de tien volgen advies van NL-Alert op na ontvangst

Zeven op de tien volgen advies van NL-Alert op na ontvangst

DEN HAAG (ANP) - Zeven op de tien Nederlanders volgen de adviezen van de overheid op als ze een NL-Alert op hun telefoon krijgen. Vier op de tien informeren anderen na ontvangst van zo'n noodmelding. Dit wijst onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid uit. Het ministerie hoopt dat meer Nederlanders hun omgeving gaan inlichten bij een noodsituatie.

Een NL-Alert is een alarmmiddel dat waarschuwt en informeert wanneer iemand in de buurt van een dringende noodsituatie is. Aan het onderzoek naar het effect van de melding deden ruim 1500 Nederlanders ouder dan zestien jaar mee. 90 procent van de deelnemers dat een NL-Alert kreeg, las het bericht ook daadwerkelijk.

Van de mensen die het afgelopen jaar anderen op de hoogte brachten van de noodmelding, lichtte 59 procent hun partner in. Ongeveer een derde informeerde ouders en vrienden.

Diemer Kransen, directeur van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, noemt anderen op de hoogte brengen belangrijk. "Als je bij het sluiten van de ramen ziet dat de buurvrouw net met haar hond gaat wandelen, kun je ervan uitgaan dat zij het NL-Alert niet heeft gelezen. Waarschuw haar dan." Om Nederlanders aan te zetten vaker hun omgeving te informeren na een noodmelding, lanceert het ministerie de campagne 'NL-Alert: Iédereen direct informatie bij een noodsituatie'. Deze leus borduurt voort op de slogan 'direct informatie bij een noodsituatie' die al langer wordt ingezet.

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

1 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

3 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

4 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

4 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

4 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

10 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

10 uur geleden