Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zes miljoen euro Europees geld voor Zeeuwse projecten

Zes miljoen euro Europees geld voor Zeeuwse projecten

MIDDELBURG - Van werken mogelijk houden voor mensen met kanker tot het opslaan van zoet water. Acht Zeeuwse projecten krijgen in totaal ruim zes miljoen euro aan Europese subsidie. Dat maakt de provincie Zeeland dinsdag bekend.

Dit geld komt van het Europese Interreg 2 Zeeën Programma. ‘De partijen investeren zelf ook 4,3 miljoen euro’, aldus de provincie. De totale investering in Zeeland komt daarmee op 10,5 miljoen euro. De meeste projecten hebben een looptijd van zo’n 3,5 jaar.

Inzetbaarheid

Er is onder meer geld voor ‘I know how’ van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en de HZ University of Applied Sciences. Het doel van dit project is de inzetbaarheid van mensen met kanker te verbeteren. Door nieuwe diensten te ontwikkelingen voor werkgevers, werknemers en (para)medische professionals kunnen kankerpatiënten blijven werken.

Overstromingen

Het project Shifft in de gemeente Middelburg ondersteunt de overgang naar een koolstofarme economie door de introductie van duurzame verwarmingsoplossingen te versnellen.

Voor ‘ISHY’ werken Economische Impuls Zeeland en Yerseke Engine Services samen in het ontwikkelen van onder meer hybride technologieën in schepen en havens.

In de gemeente Vlissingen loopt ‘Co-Adapt’. Dit project gaat over klimaatverandering. Het doel is de regio beter bestand te maken tegen overstromingen en verdroging.

Ook is er subsidie voor ‘SARCC’, een project over de veranderingen in de zeespiegel en de gevolgen voor stedelijke kustgebieden. Hierbij werken de gemeente Vlissingen en HZ University of Applied Sciences samen met internationale partijen.

Politiek geweld

Het project ‘FRESH4Cs’ van de HZ University of Applied Sciences, Dow Benelux en Van Wallenburg wil een jaarronde, duurzame zoetwatervoorziening realiseren voor watergebruikers in laaggelegen kustgebieden. Hierbij wordt overtollig zoet water opgeslagen, in plaats van afgevoerd naar zee.

De provincie Zeeland, zorginstelling Emergis en de HZ University of Applied Sciences zijn partners in het project ‘CBCI’, over circulaire economie in de bouwsector. Dit gaat onder meer over het zoveel mogelijk hergebruiken van bouwmaterialen. De kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge is circulair verbouwd.

Het project ‘Orpheus’ van University College Roosevelt zet netwerken op waarin centrale en lokale autoriteiten samen met particuliere en maatschappelijke instellingen diensten voor preventie van politiek geweld ontwikkelen.

Brexit

Het Interreg 2 Zeeën Programma bevordert samenwerking tussen de kustregio’s van Nederland, België, Noord-Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. ‘Door de Brexit is de toekomst van het programma onzeker’, aldus de provincie. ‘De projecten die zijn goedgekeurd hebben garantie tot het eind van de programmaperiode, september 2022.’  


 

Meer uit Middelburg

Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

1 dag geleden
Gemeente Veere stelt nieuwe verordening voor om leegstand woningen aan te pakken

DOMBURG - Gemeente Veere staat voor een groeiende vraag naar woningen en vindt het onwenselijk dat panden zonder geldige reden langdurig leegstaan. Om dit aan te pakken en effectieve maatregelen te kunnen nemen, wordt de invoering van een leegstandsverordening voorgesteld.

1 dag geleden
1000ste inschrijving Middelburg Ontmoet

MIDDELBURG De 1000ste inschrijving op het online community platform Middelburg Ontmoet is een feit. Om dit te vieren kreeg de 1000ste inwoner gistermiddag een taart van wethouder Willemien Treurniet.

1 dag geleden
Gemeente Middelburg stelt grafrechten voor KNIL-militairen vrij tot en met 2050

MIDDELBURG - Het college van gemeente Middelburg heeft besloten de grafrechten voor KNIL-militairen vrij te stellen tot en met 2050. In 2021 was het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen aankwamen in Nederland. In het kader hiervan zijn destijds aan de gemeente Middelburg de eerste vragen gesteld vanuit de Molukse wijkraad over hoe de gemeente omgaat met de graven van KNIL-militairen. Er zijn in 2023 en 2024 ambtelijk en bestuurlijk meerdere gesprekken geweest met de Molukse wijkraad over de invulling van een regeling om de grafrechten vrij te stellen. 

1 dag geleden
Westkapelle 800 jaar presenteert een uniek fotoboek van de optocht in 2023

WESTKAPELLE - Op 13 mei 2023 was heel Westkapelle op de been voor de optocht van 800 jaar stadsrechten Westkapelle. Een prachtige dag, waarop het feestjaar op mooie wijze werd geopend. 

2 dagen geleden
Wethouder Tuk wordt kernwethouder Meliskerke

DOMBURG - Wethouder Tuk gaat kernwethouder worden van Meliskerke. Hiermee neemt wethouder Tuk het kernwethouderschap voor Meliskerke over van wethouder De Jonge.

3 dagen geleden
40 Jaar Scouting Blauwe Jungle: een feest voor scouts met een beperking in Middelburg

MIDDELBURG - Op 20 april zal er een groot feest plaatsvinden in verband met het 40-jarig bestaan van Scoutinggroep Blauwe Jungle in Middelburg. Van 13:30 tot 16:30 verzamelen alle Zeeuwse scoutinggroepen met een beperking;  de Blauwe Vogels van de Deltagroep uit Goes en de Jitsers van scouting 't Jagertje uit Hulst, in clubhuis aan de Geerseweg 8.

4 dagen geleden