Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zes hedendaagse kunstenaars in harmonie met de natuur

Zes hedendaagse kunstenaars in harmonie met de natuur

DOMBURG - Jackie Bongers, Ineke de Brouwer, Johan Elenbaas, Rose de Groot, Charlotte Houwing en Michiel Paalvast: wat deze zes kunstenaars gemeen hebben, is dat zij allen op zoek zijn naar een evenwicht van zichzelf in relatie tot de natuur. De manier waarop zij die harmonie proberen te bereiken verschilt. Voor sommigen van hen ligt het accent op de gebruikte materialen, de beeldmiddelen, voor anderen op de beeldvorming, het resultaat op doek of papier. Maar voor hen allen geldt dat het ook een reis langs het eigen innerlijk is. Een resultaat daarvan is in het Museum Domburg te zien in zes fascinerende Walks down Memory Lane, die tegelijkertijd in hun geheel een harmonie vormen.

Zo heeft Ineke de Brouwer wat men een dynamische Arts & Crafts benadering zou kunnen noemen, probeert Jackie Bongers de natuur te vatten en te vertalen in haar eigen constructies en zoekt Rose de Groot de juiste vorm om het panta rhei in grootse zeebeelden weer te geven. Zijn liefde voor het Zeeuwse land en de producten daarvan uit Johan Elenbaas in sfeervolle realistische schilderingen die bijna tastbaar lijken, heel dichtbij lijken te komen. Charlotte Houwing lijkt de beoogde harmonie in een ideële wereld te zoeken, vanuit een realiteit die zich richt op de weergave van het licht als oerbron. Michiel Paalvast, ten slotte, is in zijn hier getoonde werken de meester van de gelaagdheid. Achter de getoonde interpretatie van de werkelijkheid schuilt wellicht nog een andere.

De kunstenaarskolonie Domburg
Domburg maakte aan het einde van de negentiende eeuw naam als een eenvoudig internationaal kuuroord, met als grote trekpleister de arts en fysiotherapeut Johan Georg Mezger (1838-1909). Na Mezgers dood en de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) veranderde het stadje langzaam aan in een familiebadplaats voor de middenklasse. Lang bleef zijn geschiedenis verborgen, maar vanaf de jaren tachtig van de twintigste eeuw is Domburg als kunstenaarskolonie oude  stijl te boek gesteld. Kunstenaars hebben van oudsher over Walcheren rondgezworven, aangetrokken door de ongerepte schoonheid van de omgeving, de bijzondere lichtval langs de kust en de weerschijn ervan over het door water omarmde land. Met enkele Belgische schilders als Emile Claus, Euphrosine Beernaert en Camille Van Camp omstreeks 1870 als voorlopers, ontplooide de kunstenaarskolonie Domburg zich rond 1900, beleefde zij haar grootste bloei tijdens de bekende Domburgsche Tentoonstellingen (1911-1921) en duurde zij voort tot eind van de jaren twintig. De kunstenaarskolonie Domburg kwam symbolisch tot een einde toen ‘de kunstzaal’ ten gevolge van hevige stormen in de winter van 1921 op 1922 instortte.

Het MTVP Museum
Sinds 1994 organiseert het MTVP Museum Domburg (marietakmuseum.nl) succesvolle exposities rond de deelnemers aan de oude tentoonstellingen, rond hedendaagse kunstenaars die een band met Zeeland hebben en bovenal – in het kader van de contacten tussen Europese kunstenaarskolonies onderling – rond andere spraakmakende kolonies uit eind negentiende en begin twintigste eeuw, de afgelopen jaren in samenwerking met het ICEAC (iceac.eu). Er wordt hard gewerkt aan de plannen het Museum uit te breiden en het ICEAC er als wetenschappelijke zijde van euroart (euroart.eu) mee te verbinden. Men streeft ernaar de opening van het Onderzoeks- en Documentatiecentrum te laten samenvallen met die van het nieuwe museum in Domburg in 2024 of 2025.

Meer uit Middelburg

Gedetineerde vernielt celdeur Torentijd Middelburg

MIDDELBURG - Meerdere eenheden van de politie zijn woensdagavond ingezet bij een incident in gevangeniscomplex Torentijd in Middelburg. Volgens de politie had een gevangene zijn celdeur beschadigd. 

15 uur geleden
Traumahelikopter landt op parkeerplaats Westkapelle

WESTKAPELLE - Naar aanleiding van een medische noodsituatie in Westkapelle is woensdag aan het begin van de avond een traumahelikopter ingezet.Het incident werd rond 18.00 uur gemeld bij de Joossesweg. Nadat eerst een ambulance en een rapid responder van de ambulancedienst waren opgeroepen, kwamen later ook de politie en het traumateam ter plaatse. Kort voor 18.30 uur landde de traumahelikopter op een parkeerplaats tussen de Grindweg (N288) en de Hogelichtweg.Rond 18.45 uur vertrok de helikopter weer. In de tussentijd was de patiënt met spoed per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis.

16 uur geleden
Weer drugs in woning Kraanstraatje Middelburg

MIDDELBURG - In de woning in Middelburg waar onlangs vuurwerk en drugs werden gevonden, is opnieuw drugs ontdekt. Ook lag er een geldbedrag van enkele duizenden euro's. Dat meldt de politie, die laat weten verbaasd te zijn over de vondst.Op donderdag 18 april werd tijdens een doorzoeking in een woning aan het Kraanstraatje in Middelburg in totaal 26 kilo vuurwerk en 100 gram amfetamine aangetroffen. Dat gebeurde naar aanleiding van een anonieme melding en leidde ertoe dat de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingezet.Maandag ontving de politie een melding over een hond die in het centrum van Middelburg een persoon had gebeten. De eigenaar van het dier bleek de bewoner van het genoemde pand te zijn. "De persoon wekte de indruk onder invloed te zijn van verdovende middelen. Ook waren er sporen van verdovende middelen zichtbaar op zijn kleding. De officier van justitie gaf ons toestemming om wederom in de woning aan het Kraanstraatje te gaan kijken", zo vertelt de politie vandaag."Tot onze verbazing troffen wij in de woning verschillende soorten harddrugs aan, waaronder bijna zes kilo amfetamine. In de woning lag ook een geldbedrag van een paar duizend euro. De verdovende middelen en het geld zijn in beslag genomen. De bewoner werd aangehouden en zal zich over beide voorvallen moeten verantwoorden bij de rechter", aldus de politie.De burgemeester overweegt volgens de politie om aan de hand van artikel 13b van de Opiumwet de woning tijdelijk te sluiten. "Het aantreffen van de grote hoeveelheid verdovende middelen en overige aangetroffen indicatoren die duiden op handel in verdovende middelen zullen meegenomen worden in dit besluit", aldus de politie.

17 uur geleden
Traumahelikopter ingezet bij melding Arnemuiden

ARNEMUIDEN - Het Rotterdamse traumateam is woensdagmiddag ingezet na een melding van een medische noodsituatie in Arnemuiden.

17 uur geleden
Fietser gewond bij ongeluk op Koningsbrug

MIDDELBURG - In het centrum van Middelburg is woensdag aan het begin van de middag een fietser lichtgewond geraakt bij een verkeersongeval.De fietser kwam rond 13.50 uur ten val op de Koningsbrug, vlakbij de kruising van de Kousteensedijk en de Stationsstraat. Waardoor dat precies gebeurde, is niet bekend. Politie en ambulancedienst schoten te hulp. Na onderzoek bleek de fietser niet overgebracht te hoeven worden naar het ziekenhuis. Hij is door iemand weggebracht. De fiets is door de politie meegenomen.

1 dag geleden
Zwemmen in open water: waar moet je rekening mee houden?

MIDDELBURG/DOMBURG - In het voorjaar start het zwemseizoen voor open water 2024.  Zwemmen en recreëren aan het water en op het strand is gezond en leuk, het brengt verkoeling en plezier, maar is niet zonder risico's. Jaarlijks verdrinken in Nederland tientallen mensen in het open water of worden ziek omdat het water niet schoon is. Zwem daarom bij voorkeur op aangewezen zwemlocaties. Hier worden de veiligheid en de kwaliteit van het water regelmatig gecontroleerd. Kijk op voor de aangewezen www.zwemwater.nl zwemlocaties bij jou in de buurt en voor meer informatie over waar je rekening mee moet houden.

1 dag geleden
Donderdag digicafé dorpshuis Nimmerdor Grijpskerke

GRIJPSKERKE - Mensen die meer willen weten en leren over de digitale wereld zijn donderdag van 11.00 tot 12.15 uur van harte welkom in dorpshuis Nimmerdor te Grijpskerke.

1 dag geleden