
Zelftest corona over enkele dagen in meeste apotheken verkrijgbaar
DEN HAAG (ANP) - De zelftest voor corona is over enkele dagen in de meeste apotheken verkrijgbaar. Veel apotheken wachten nog op hun bestelling, blijkt uit een rondgang van het ANP langs grote apotheekketens. Naar de zelftests, die 8,95 euro kosten, is veel vraag.
Woensdag kocht coronaminister Hugo de Jonge de eerste zelftest in een Haagse apotheek. Maar die apotheek blijkt eerder een uitzondering dan de regel, zegt een woordvoerder van geneesmiddelendistributiebedrijf Alliance Healthcare, waar bijna 200 apotheken aan zijn verbonden. "Het ministerie is erg vlot geweest. Wij verwachten onze levering over een of twee dagen." BENU, de grootste apotheekketen van Nederland, verwacht de zelftests binnen dezelfde termijn.
Het ministerie van Volksgezondheid keurde vorige week antigeentesten van Roche en Biosynex, waarmee mensen zichzelf kunnen laten testen op het virus, versneld goed. Een zegsman van Roche geeft aan dat de distributieketen nog op gang moet komen. "Onze zelftests worden via distributiecentra verspreid, dat heeft nog een paar dagen nodig", verklaart hij.
Betrouwbaarheid
Bij Acdapha Groep, een collectief van 22 samenwerkende apotheken, weten ze overigens nog niet of ze de zelftesten wel gaan verkopen. "Hoe weten we nou dat een negatieve zelftestuitslag betrouwbaar is? Het kan ook makkelijk zo zijn dat de gebruiker het wattenstaafje even snel in de neus heeft gestopt", aldus een woordvoerder.
Antigeentesten zijn sneller dan PCR-testen, maar ook minder gevoelig. Daardoor kan het voorkomen dat een antigeentest ten onrechte een negatieve testuitslag geeft. De zelftests brengen volgens onderzoek 78 procent van alle coronabesmettingen aan het licht.
Apotheekfranchise Alphega wordt inmiddels vaak gevraagd of ze de zelftests al verkopen. "Maar mensen moeten echt nog een paar dagen geduld hebben", zegt een medewerker van een van de 140 Alphega-apotheken.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
7 uur geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
3 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
6 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden