
Zeldzame Borselse toneelrollen zijn zelfs over de grens populair
HEINKENSZAND - Hij noemt het een van de meest waardevolle stukken in het Borselse gemeentearchief. Trots toont archiefmedewerker Leo de Visser de zestiende-eeuwse perkamenten toneelrollen van de rederijkersvereniging De Fiolieren uit ‘s-Gravenpolder. “Hiervan bestaan er niet veel meer”, vertelt De Visser. “Pas hebben we ze nog uitgeleend aan musea in Amsterdam en Brussel, omdat ze de toneelrollen graag wilden exposeren.”
De Visser betwijfelt dat er nog andere Zeeuwse gemeenten zijn die dit soort met ganzenveer geschreven voordrachten in het archief hebben. Rederijkers zijn taalkunstenaars die onder meer graag dichtten. Met behulp van de toneelrollen droegen ze hun teksten voor aan het publiek. Complete voorstellingen zijn erop neergeschreven in oud-Nederlands. D.A. Poldermans, begin vorige eeuw een bekende Zeeuw en veelgevraagd verteller van zelfgeschreven volksverhalen, heeft ‘Het Spel van de Stathouwer’ in moderner Nederlands hertaald, waadoor de teksten nu nog steeds leesbaar zijn.
Processies
Rederijkers verenigden zich in rederijkerskamers en kwamen meerdere keren per maand bij elkaar om gedichten, ballades en rijmwerken voor te dragen over afgesproken onderwerpen. Ook namen ze deel aan literaire wedstrijden en schreven toneelstukken, die ze opvoerden tijdens officiële optredens en feesten. “De Fiolieren is eind zestiende eeuw ontstaan”, vertelt De Visser, die al sinds 1979 in het gemeentearchief werkt. “Een precieze datum is niet bekend, maar de reglementen uit 1734, 1774 en 1792 verwijzen naar voorschriften die in 1596 zijn opgesteld. De Fiolieren heeft bestaan tot zeker 1818.” Rond 1925 zijn de historische stukken van De Fiolieren ontdekt op de zolder van het gemeentehuis van ’s-Gravenpolder. Ze zijn gevonden door meneer Poldermans, het hoofd van de openbare lagere school, en dezelfde persoon die de hertaling later maakte. Het archief bevat originele rollen van toneelstukken in achttien kokers. “De stukken gaan vaak over de liefde of het zijn kluchten.”
Rederijkerskamers waren oorspronkelijk waarschijnlijk kerkelijke gezelschappen, die katholieke geestelijken assisteerden bij processies en religieuze toneelvoorstellingen, zoals ‘vastenavondspelen’ en ‘ommegangen’. Het is echter ook goed mogelijk dat deze kamers ontstaan zijn door meer ‘wereldlijk ingestelde’ verenigingen die zich met toneel en literatuur bezighielden en feesten voor de schuttersgilden verzorgden. De rederijkerskamers waren tot halverwege de zestiende eeuw elitaire gezelschappen, waarvan handwerkslieden vrijwel uitgesloten waren. Er gold meestal een zware ballotage en lidmaatschap bracht hoge financiële verplichtingen met zich mee. Op de Bevelanden waren er rederijkerskamers bekend in Goes, ‘s-Gravenpolder, Kapelle, Kloetinge, Nisse, Wemeldinge, Wolphaartsdijk en in de in 1530 verdronken stad Reimerswaal. De bekendste is De Fiolieren.
Bezoeken
Wie de toneelrollen met eigen ogen wil bekijken, kan een afspraak maken om het archief in het gemeentehuis in Heinkenszand te bezoeken. Kijk hiervoor op www.borsele.nl/gemeentearchief of bel naar 0113-238383.
Meer uit Beveland
's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
5 uur geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
7 uur geledenGOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
9 uur geledenGOES - De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente.
14 uur geledenWie kan er mooier vertellen over zijn werk dan degene die er dagelijks mee bezig is? Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er zo mooi aan? En hoe ziet een werkdag eruit? Deze keer in de rubriek 'Op de werkvloer bij': Rubin Timmer (planner/coördinator) en Ferry van Yperen (Lead Engineer) van TA Control Systems.
16 uur geledenGOES - Vrijwilligers bij sportverenigingen in Zeeland kunnen in mei deelnemen aan een cursus tot vertrouwenscontactpersoon (VCP-V). Het Coördinatiepunt Clubondersteuning Zeeland organiseert de training in samenwerking met Centrum Veilige Sport. De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagavond 14 en 21 mei.
1 dag geledenGOES - Hulpdiensten zijn afgelopen nacht in actie gekomen nadat een levenloos persoon werd aangetroffen in de buurt van de Westwal in Goes. Het slachtoffer zou zijn gereanimeerd, maar de hulp mocht niet baten. De politie heeft onderzoek gedaan en liet vanochtend weten dat er sprake is van een natuurlijke dood.
1 dag geleden