Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeldzaam portret van Botticelli afgehamerd op 92 miljoen dollar

Zeldzaam portret van Botticelli afgehamerd op 92 miljoen dollar

NEW YORK (ANP/RTR) - Een portret van een onbekende jongeman geschilderd door de Italiaan Sandro Botticelli (1445-1510) is bij Sotheby's in New York geveild voor ruim 92 miljoen dollar (76 miljoen euro). Er was 80 miljoen dollar voor verwacht. De koper is vooralsnog onbekend, maar The Art Newspaper houdt het vooralsnog op een Rus.

De verwachtingen waren al hooggespannen, omdat het een erg belangrijk en zeer zeldzaam stuk is. De meeste werken van Botticelli hangen in musea en slechts een tiental daarvan zijn portretten.

"De prijs die vandaag is bereikt, maakt dit niet alleen een van de waardevolste portretten ooit verkocht, maar ook het op één na waardevolste schilderij van een oude meester dat ooit is geveild", aldus Sotheby's. De duurste geveilde oude meester was de aan Leonardo da Vinci toegeschreven Salvator Mundi voor 450 miljoen dollar, in 2017 bij Christie's in New York.

Van grote kwaliteit

Sotheby's noemde de Botticelli eerder al een van de belangrijkste portretten, "uit welke periode dan ook, die ooit op een veiling kwamen", naast Gustav Klimts portret van Adele Bloch-Bauer II en Van Goghs portret van Dr. Gachet, die allebei meer dan 80 miljoen dollar opbrachten.

De knappe jongeling die een rond schilderijtje vasthoudt van Botticelli is ook van grote kwaliteit, zeggen kenners. "Onze jongeman is 550 jaar oud, maar hij ziet eruit alsof hij hier vanmorgen had kunnen binnenwandelen," zei George Wachter, Sotheby's specialist op het gebied oude meesters, eerder in The Guardian. De catalogus noemt het schilderij "tijdloos modern in zijn grimmige eenvoud, gedurfde kleuren en grafische lineariteit".

De Botticelli was van een particulier die het werk in 1982 in Groot-Brittannië had gekocht.

Meer uit Buitenland

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

42 minuten geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

2 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

3 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

5 uur geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

5 uur geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

7 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

8 uur geleden