Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeldzaam: landelijk gemiddeld neerslagtekort 300 mm

Zeldzaam: landelijk gemiddeld neerslagtekort 300 mm

GOES - Het landelijk gemiddeld neerslagtekort stijgt vandaag naar meer 300 mm! Slechts vijf keer eerder was op enig moment in het zomerseizoen sprake van zo’n groot neerslagtekort. Op 1 september was het alleen in 1976 nog droger begin september. Toen was het nog een stuk droger met een neerslagtekort van 362 mm.

Door het zonnige en warme weer is deze week dagelijks weer veel vocht verdampt. Neerslag viel er niet of nauwelijks, op een lokale bui na. Het landelijk gemiddeld neerslagtekort loopt vandaag op tot een paar mm boven de 300 mm-grens en stijgt komende dagen naar verwachting verder naar 311 mm. In het weekend kan vooral op zaterdag lokaal wel een bui vallen, maar van grootschalige verlichting van de droogte zal zeker geen sprake zijn.

Buien
Na het weekend neemt de buienkans verder toe en mogen we wel hopen op wat verlichting van de droogte. Aangezien het om buien gaat kunnen grote lokale verschillen optreden. Terwijl op de ene plaats tientallen millimeters regen valt kan het een aantal kilometer verderop nagenoeg droog blijven. Daarnaast zijn plensbuien niet de best remedie tegen droogte. Een droge bodem neemt het water veel moeilijker op dan een vochtige bodem. De neerslag krijgt niet de tijd om de gortdroge bodem in te zakken en de grondwaterstanden te verhogen.

Mogelijk op vier na grootste neerslagtekort ooit
Als het neerslagtekort daadwerkelijk oploopt naar 311 mm wordt het op vier na grootste neerslagtekort genoteerd sinds de start van de metingen in 1906. De ranglijst met jaren waarin het neerslagtekort door de grens van 300 mm ging:
1. 1976: 362,4
2. 1921: 355,1
3. 2018: 328,1
4. 1911: 321,7
5. 2022: 311,0 (verwachting piekwaarde 4-9)
6. 1959: 308,1

Impact droogte dringt steeds verder door
De gevolgen van de droogte nemen met dit zeldzaam hoge neerslagtekort alleen maar meer toe. Zo dalen de grondwaterstanden nog verder en hierdoor komen steeds meer bomen in de problemen. Zonder vocht stoten ze hun bladeren af. Dit doen ze uit bescherming, maar als de droogte doorzet zullen sommige bomen het uiteindelijk niet overleven.

Meer uit Beveland

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: 'Gaat u ook de politiek in?'

Politiek heb ik altijd interessant gevonden. Zo hebben we twee weken geleden weer Tweede Kamer verkiezingen gehad. Ik volg alle opkomstcijfers en peilingen op zo'n dag dan op de voet. Ik vind het ook erg mooi om te zien dat er alleen al in de gemeente Borsele zoveel mensen zijn die helpen op de stembureaus. Maar niet alleen landelijke politiek vind ik interessant, ook de lokale politiek blijft me boeien. Anders was ik natuurlijk ook geen burgemeester geworden.

5 uur geleden
Nieuwe kinderburgemeester Borsele: 'Zet zich in tegen pesten en discriminatie'

BORSELE - De gemeente Borsele heeft een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Bregje Boonman mag zich heel 2024 kinderburgemeester van Borsele noemen. De jury koos afgelopenvrijdagmiddag de winnaar.

20 uur geleden
Brandweer komt af op gaslucht Oostsingel in Goes

GOES – Vanwege een gaslucht in een pand in het centrum van Goes werd de brandweer vrijdagavond ingezet.

21 uur geleden
Provincie vraagt aandacht voor Zeeuws spoor in brief aan ProRail

MIDDELBURG - Op 8 december 2023 heeft de Provincie Zeeland een brief gestuurd aan ProRail om aandacht te vragen voor de problematiek op het Zeeuwse spoor. De afgelopen periode hebben treinreizigers in Zeeland veel overlast ervaren. De Provincie roept op om snel met een oplossing te komen.

22 uur geleden
Bestelbusje belandt in vangrail op A58 bij 's-Heer Arendskerke

'S-HEER ARENDSKERKE – Bij een ongeval op de A58 bij 's-Heer Arendskerke is zaterdagmiddag een bedrijfsbusje tegen een vangrail tot stilstand gekomen.

22 uur geleden
Katse Kerk is zondag sfeervol decor voor kerstmarkt

KATS - De Katse Kerk is een zeventiende eeuws rijksmonument. Belangrijk voor het voortbestaan van kerken is een veelzijdig gebruik van de gebouwen, blijkt uit de kerkenvisie voor de gemeente Noord-Beveland. De Katse Kerk is al het adres voor allerhande activiteiten, zoals een kerstmarkt zondag (10 december).

1 dag geleden
Aan de keukentafel bij Hendriek Flikweert: 'We hebben een papierfetisj bij Lectori'

KAPELLE - Hendriek Flikweert-Herselman zou in de zorg gaan werken, dat wilde ze als jong meisje al doen. Toen ze achttien was veranderden de plannen. De vader van Hendriek had een bijzonder voorstel. Wilde ze niet samen met haar moeder een boekhandel beginnen in Kapelle? Zo gezegd, zo gedaan. Dit jaar bestaat Boekhandel Lectori ('De lezer zijt gegroet') 34 jaar. “Wij gaan gewoon door."

1 dag geleden