Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeker tientallen mensen laten cv achter op banenmarkt Schiphol

Zeker tientallen mensen laten cv achter op banenmarkt Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Zeker tientallen mensen hebben zaterdag hun cv en contactgegevens achtergelaten op de banenmarkt bij Schiphol. Of dat voldoende is, is nog maar de vraag. Er zijn honderden vacatures te vervullen, voor het hoogseizoen met vakantievluchten weer begint. Lukt dat niet dan dreigen er nieuwe limieten voor het aantal reizigers dat straks mag vertrekken.

In Nederland werken er zo'n 1200 mensen voor afhandelbedrijf Swissport, maar eigenlijk zijn zeker 1500 werknemers nodig, zegt recruitmentmanager Michiel van Dijl. Vijftien tot twintig mensen hebben hun cv bij hem achtergelaten op de banenmarkt. "Verder proberen we mensen op allerlei manieren te werven, dus ik heb goede hoop dat het lukt om voldoende collega's te vinden voor de meivakantie." Swissport regelt voor diverse luchtvaartmaatschappijen de werknemers op de grond: van de steward bij de incheckbalie tot bagageladers bij het vliegtuig.

Schiphol-topman Ruud Sondag trok vrijdag aan de bel: het personeelstekort bij grote afhandelbedrijven - zoals Swissport - zou teveel problemen opleveren. In de meivakantie zou de luchthaven daardoor mogelijk toch weer een maximum moeten instellen voor het aantal reizigers dat dagelijks kan vertrekken. Dat terwijl de limiet juist vanaf maart zou vervallen.

Andere vacatures

Volgens Van Dijl is het niet een probleem van de afhandelbedrijven alleen. "Heel Schiphol is onderbezet", ziet hij. Ook beveiligingsbedrijven, schoonmaakbedrijven, logistieke bedrijven en de horeca hebben bijvoorbeeld nog veel vacatures openstaan voor bezoekers van de banenmarkt.

Zo zoekt cateraar Vermaat nog zeker vijfhonderd tot zeshonderd mensen. Het bedrijf zit achter horecazaken op Schiphol en verzorgt ook het eten in de KLM Crown Lounge op de luchthaven. Veel bedrijven zien nog steeds de invloed van de coronaperiode. Destijds werden vele vaste krachten ontslagen. "Die heb je niet zomaar terug", aldus Gate Gourmet, het bedrijf dat het eten maakt voor in het vliegtuig.

Beveiligingsbedrijven

De beveiligingsbedrijven die Schiphol inhuurt, zijn op de banenmarkt ook nog druk op zoek naar mensen. Mohamed Azough van Securitas vertelt dat zijn bedrijf nog zeker 150 werknemers extra nodig heeft. Zo'n vijftien mensen hebben hun cv bij hem achtergelaten op de banenmarkt. "Die gaan we volgende week bellen natuurlijk", zegt hij. Hij is er wel van overtuigd dat zijn bedrijf de vraag naar beveiliging tijdens het hoogseizoen zal aankunnen.

Volgens een woordvoerder van Schiphol hebben zo'n 1600 mensen zich ingeschreven om naar de banenmarkt te gaan. Uiteindelijk zijn duizend van hen daadwerkelijk naar de markt gekomen, aldus de woordvoerder. Bij een eerdere editie vond 18 procent van de bezoekers een baan, stelde Schiphol destijds.

Bezoeker Edoardo Leo verlaat de markt met een tevreden gevoel. Hij heeft zijn contactgegevens bij meerdere bedrijven achtergelaten. "Het is lastig om een baan te vinden, omdat ik de Nederlandse taal niet goed genoeg spreek", vertelt de Italiaan. Hij dacht dat deze markt daarom uitkomst kon bieden. Er zijn meer internationale bezoekers met hetzelfde idee. "Hopelijk word ik gebeld. De huur moet wel betaald worden", zegt een ander hoopvol, terwijl hij het gebouw verlaat.

Meer uit Financieel

Vakbond CNV wil meer aandacht voor nieuwe technologie als ChatGPT

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV wil dat werkgevers in Nederland, samen met werknemers, een visie ontwikkelen over het gebruik van nieuwe technologie in de dagelijkse werkzaamheden. "Nieuwe technologie, zoals ChatGPT, verovert nu razendsnel de werkvloer. Denk aan feilloze vertalingen, strakke teksten en fiscaal en juridisch advies van robots", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Maar de meeste werkgevers leunen vooralsnog achterover en ondernemen geen actie."

23 minuten geleden
Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

8 uur geleden
Banensite Indeed schrapt 2200 banen, impact Nederland onduidelijk

AUSTIN (ANP) - De zoekmachine voor vacatures Indeed gaat 2200 banen schrappen, heeft topman Chris Hyams in een bericht aan het personeel meegedeeld. Dat staat gelijk aan ongeveer 15 procent van alle werknemers. Volgens Indeed koelt de arbeidsmarkt in onder andere de Verenigde Staten sterk af na de sterke stijging van het aantal vacatures van vlak na de coronacrisis, toen de economie zich krachtig herstelde. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zelf nu ook stevig inkrimpen.

10 uur geleden
Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

10 uur geleden
Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

11 uur geleden
Kaag wil voor besluit over Volksbank opties met Kamer bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiƫn) wil de Tweede Kamer laten meepraten over de toekomst van de Volksbank, voordat zij met een besluit komt. Gezien het grote belang van het onderwerp voor de maatschappij en het bankenlandschap mikt zij op een "breed draagvlak" voor de richting die zij kiest.

11 uur geleden
Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

11 uur geleden