Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeker 8 van 15 advocaten komen niet meer naar proces Martien R.

Zeker 8 van 15 advocaten komen niet meer naar proces Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Zeker acht van de vijftien verdachten en hun advocaten zullen niet meer aanwezig zijn bij het megaproces tegen de vermeende Osse wapen- en drugshandelaar Martien R. en zijn familieleden. Dat hebben de advocaten vrijdag laten weten. De rechtbank beraadt zich vrijdag op de vraag hoe de zaak nu verder moet.

De verdachten hebben er geen vertrouwen in dat ze een eerlijk proces krijgen. Martien R.: "Ik weiger om aan dit circus deel te nemen. Ik doe hier niet aan mee."

R. wordt ervan verdacht dat hij aan het hoofd stond van een criminele organisatie die zich bezighield met de handel in drugs en wapens. Hijzelf en veertien andere verdachten, onder wie een groot aantal familieleden, staan terecht in een omvangrijk proces dat nog twee maanden zou duren.

Afwijzing

Het besluit van de verdachte kwam nadat de rechtbank donderdag had besloten om alle verzoeken af te wijzen die de verdediging eerder deze week in het proces had gedaan. Dat ging onder meer over het horen van politiemensen. Die zouden nogmaals moeten verklaren over het afluisteren van R. en zijn medeverdachten in het kantoor op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. De rechtbank vond echter dat die al "voldoende" waren gehoord.

Volgens Jan-Hein Kuijpers, de raadsman van Martien R., willen in elk geval alle verdachten die zijn aangesloten bij advocaten van zijn kantoor niet meer komen. Dat gaat om Martien zelf, maar ook om zijn zoon Anton R., broer Toon, schoonzoon Bart H., vermeend rechterhand Arnold M., neef Toon en Kaan D., een vriend van Anton R. Ook de advocaat van oom Martien van de P. bevestigde dat zij niet meer komen.

Geen vertrouwen

In de rechtbank in Den Bosch waren vrijdagochtend alleen Martien R. en Kuijpers aanwezig. Alle andere verdachten zullen dit besluit volgende week officieel kenbaar maken bij de rechtbank. Kuijpers zei dat nog meer verdachten en hun advocaten het vertrouwen kwijt zijn en ook niet meer zullen komen.

"Ik ben teleurgesteld en boos", zei R. tegen de voorzitter van de rechtbank. "U heeft steeds de dames van justitie geloofd. Zij manipuleren en u gaat met alles akkoord wat zij zeggen. U zit op de verkeerde stoel; u zit op de stoel van uw vorige baan. U was officier van justitie en daar was u goed in. Uw collega’s bakken er niks van."

Meer uit Binnenland

Voor tweede nacht op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Voor de tweede nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat in de nacht van zaterdag op zondag 1942 mensen verbleven in het aanmeldcentrum.

1 uur geleden
Amsterdammer komt om door schietpartij in hoofdstad

AMSTERDAM (ANP) - Een 26-jarige Amsterdammer is zondagochtend vroeg om het leven gekomen door een schietpartij in de buurt van het Amsterdamse station Sloterdijk, meldt een politiewoordvoerder.

2 uur geleden
Jongen (14) gewond bij explosie in Capelle en aangehouden

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Een 14-jarige jongen uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij mogelijk een explosief heeft laten afgaan bij een huis in de Ravelstraat in Capelle aan den IJssel. Datzelfde pand was al vaker doelwit. De jongen raakte gewond aan zijn been en is naar een ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
Eén klimaatactivist A10 nacht vastgehouden op politiebureau

AMSTERDAM (ANP) - Een van de klimaatactivisten die zaterdag werden opgepakt bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid, heeft de nacht vastgezeten op het politiebureau. De reden dat deze actievoerder niet weg mocht, was omdat de identiteit nog niet was vastgesteld, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondagochtend.

4 uur geleden
Warmste februari ooit gemeten door continu zacht weer

HOUTEN (ANP) - Deze maand is de warmste februarimaand ooit gemeten. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit tussen de 8,1 en de 8,3 graden, meldt Weeronline. Het oude record van gemiddeld 7,6 stamt uit 1990. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur rond de 4,2 graden in februari.

5 uur geleden
Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

9 uur geleden
Nesten van vogels weer te zien op camera tijdens Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen en zeearenden zijn weer te zien via de camera's van Vogelbescherming. Zondag gaan de camera's van het populaire project Beleef de Lente weer aan, waar meer dan een miljoen mensen naar vogels in hun nest kijken. Dit jaar kan er naar dertien vogelsoorten gekeken worden.

9 uur geleden