Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant na schooluitbraak

Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant na schooluitbraak

ROTTERDAM (ANP) - Na de corona-uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek (Zuid-Holland) is al bij zeker dertig mensen de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. De GGD Rotterdam-Rijnmond meldt dat de infecties "te linken zijn aan de school", RKBS Willibrord.

Ook op een andere school die in hetzelfde gebouw is gevestigd, CBS De Acker, zijn mensen besmet geraakt met de gemuteerde versie van het virus. Die is volgens de Britse overheid een stuk besmettelijker dan eerdere varianten. Het lijkt er niet op dat mensen er zieker van worden en de verwachting van experts is dat vaccins er gewoon tegen zullen werken.

"Deze variant is waarschijnlijk besmettelijker dan de ‘normale’ variant", schat ook de GGD in. "Op basis van wat we tot nu weten, wordt men niet vaker ernstig ziek van de Britse variant. Mogelijk ontwikkelen kinderen wel vaker griepachtige klachten."

Eerste resultaten

De GGD en het Erasmus MC onderzoeken de uitbraak en maakten woensdag de eerste resultaten bekend. Tot nog toe zijn 750 leerlingen, docenten en hun huisgenoten getest. Ongeveer 10 procent van hen is besmet met het coronavirus. Uit nadere analyses van de genetische code van het virus moet duidelijk worden hoeveel van deze mensen de variant hebben opgelopen die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk. Dat kunnen er dus nog meer worden dan dertig. In enkele weken werd deze variant de meest voorkomende in Londen.

Naar aanleiding van de eerste bevindingen wordt het onderzoek uitgebreid naar andere scholen in de buurt en buitenschoolse opvanglocaties. Ook daar krijgen medewerkers, leerlingen en familieleden het verzoek zich te laten testen om de uitbraak in kaart te brengen. De GGD drukt iedereen in de tussentijd op het hart om zich goed te houden aan alle voorzorgsmaatregelen. "Het is, vanwege de besmettelijkheid, erg belangrijk om verdere verspreiding van het virus te stoppen."

Uitgebreid

Mogelijk wordt het uitbraakonderzoek nog verder uitgebreid in de gemeente Lansingerland, waar Bergschenhoek onder valt. Daarover verwacht de GGD volgende week meer informatie te kunnen geven.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte vorige week bekend dat tot dan toe bij vijftien mensen in Nederland was aangetoond dat ze de gemuteerde versie hadden opgelopen. Daaronder waren toen negen gevallen die in verband stonden met de school in Bergschenhoek, onder de rook van Rotterdam. Vijf gevallen kwamen aan het licht in de regio Amsterdam. Vier verpleegkundigen van Amsterdam UMC waren onder de besmette personen. In de omgeving van Nijmegen werd de Britse variant aangetroffen bij iemand die terugkwam uit Engeland.

Een dag na de aankondiging van De Jonge kwam er in Friesland nog een besmetting met deze versie van het virus aan het licht. Opgeteld zijn nu dus al zeker 37 besmettingen met de Britse variant ontdekt in Nederland.

Meer uit Gezond

Biotechnoloog Galapagos komt terug op voorgenomen splitsing

MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.

1 dag geleden
40 procent 12- tot 16-jarige vapers is verslaafd

DEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.

2 dagen geleden
850 mensen laten gratis hun lever testen bij RAI Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.

4 dagen geleden
Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

5 dagen geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

6 dagen geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

6 dagen geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden