
Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant na schooluitbraak
ROTTERDAM (ANP) - Na de corona-uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek (Zuid-Holland) is al bij zeker dertig mensen de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. De GGD Rotterdam-Rijnmond meldt dat de infecties "te linken zijn aan de school", RKBS Willibrord.
Ook op een andere school die in hetzelfde gebouw is gevestigd, CBS De Acker, zijn mensen besmet geraakt met de gemuteerde versie van het virus. Die is volgens de Britse overheid een stuk besmettelijker dan eerdere varianten. Het lijkt er niet op dat mensen er zieker van worden en de verwachting van experts is dat vaccins er gewoon tegen zullen werken.
"Deze variant is waarschijnlijk besmettelijker dan de ‘normale’ variant", schat ook de GGD in. "Op basis van wat we tot nu weten, wordt men niet vaker ernstig ziek van de Britse variant. Mogelijk ontwikkelen kinderen wel vaker griepachtige klachten."
Eerste resultaten
De GGD en het Erasmus MC onderzoeken de uitbraak en maakten woensdag de eerste resultaten bekend. Tot nog toe zijn 750 leerlingen, docenten en hun huisgenoten getest. Ongeveer 10 procent van hen is besmet met het coronavirus. Uit nadere analyses van de genetische code van het virus moet duidelijk worden hoeveel van deze mensen de variant hebben opgelopen die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk. Dat kunnen er dus nog meer worden dan dertig. In enkele weken werd deze variant de meest voorkomende in Londen.
Naar aanleiding van de eerste bevindingen wordt het onderzoek uitgebreid naar andere scholen in de buurt en buitenschoolse opvanglocaties. Ook daar krijgen medewerkers, leerlingen en familieleden het verzoek zich te laten testen om de uitbraak in kaart te brengen. De GGD drukt iedereen in de tussentijd op het hart om zich goed te houden aan alle voorzorgsmaatregelen. "Het is, vanwege de besmettelijkheid, erg belangrijk om verdere verspreiding van het virus te stoppen."
Uitgebreid
Mogelijk wordt het uitbraakonderzoek nog verder uitgebreid in de gemeente Lansingerland, waar Bergschenhoek onder valt. Daarover verwacht de GGD volgende week meer informatie te kunnen geven.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte vorige week bekend dat tot dan toe bij vijftien mensen in Nederland was aangetoond dat ze de gemuteerde versie hadden opgelopen. Daaronder waren toen negen gevallen die in verband stonden met de school in Bergschenhoek, onder de rook van Rotterdam. Vijf gevallen kwamen aan het licht in de regio Amsterdam. Vier verpleegkundigen van Amsterdam UMC waren onder de besmette personen. In de omgeving van Nijmegen werd de Britse variant aangetroffen bij iemand die terugkwam uit Engeland.
Een dag na de aankondiging van De Jonge kwam er in Friesland nog een besmetting met deze versie van het virus aan het licht. Opgeteld zijn nu dus al zeker 37 besmettingen met de Britse variant ontdekt in Nederland.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Sinds post- en pakketbezorgers een melding kunnen maken als ze het gevoel hebben dat het niet goed gaat met iemand bij wie ze post bezorgen, hebben ze dat zeker duizend keer gedaan. Dat melden Sociaal Werk Nederland en PostNL dinsdag. Het initiatief ging in april 2024 van start.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.
1 dag geledenZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.
3 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
6 dagen geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
1 week geleden