Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse wind als voorbeeld voor Europa

Zeeuwse wind als voorbeeld voor Europa

De komst van het Kenniscentrum op de Kenniswerf in Vlissingen brengt nieuwe kansen met zich mee voor de Zeeuwse onderwijsinstellingen. Zo ook voor Scalda. Het unieke windproject dat ze zo’n drie jaar geleden leven inbliezen dient inmiddels als voorbeeld voor de rest van de wereld, maar tijd om stil te zitten is er niet.

John Leeman is projectleider bij Scalda en betrokken bij het vierjarige project over windenergie. Ze zijn op de helft. “Eigenlijk leiden we monteurs op voor windmolenparken. Er zijn maar twee locaties die dat doen in heel Nederland, wij zijn er daar eentje van.” Een jaar of drie geleden bestond het fenomeen dan ook nog niet. “Je kunt nu bij ons, naast je reguliere technische opleiding, een ‘minor’ voor een jaar kiezen. Om te gaan specialiseren. We lopen voorop in Zeeland, maar ik voorspel dat er veel meer gaan komen.”

Boost

En die voorspelling is niet zo gek, als je kijkt naar de opkomst van windmolenparken. “Reparaties werden vaak gedaan door mensen uit Denemarken, omdat er hier simpelweg geen opleiding voor was. Terwijl de windsector, bijvoorbeeld door de duurzaamheidsplannen van Frans Timmermans, een enorme boost krijgt.” En waar kan zoiets dan beter ontstaan dan aan de kust. “Wind zit natuurlijk in het DNA van Zeeland, dus dan is het eigenlijk logisch dat wij daarmee beginnen.”

En dat bleef niet onopgemerkt, vertelt Leeman. “We zijn de enige onderwijsinstelling ter wereld die zelf veiligheidstrainingen geeft en daarvoor certificaten uit mag geven. Ze hebben ons gevraagd een voortrekkersrol op ons te nemen en andere scholen te helpen.” Maar ook vanuit België is de interesse groot. “Of we dit ook op Europees niveau kunnen doen. Ze willen expertisecentra op het gebied van energietransitie en hebben gevraagd of wij de kar kunnen trekken voor wind op zee.”

Praktijk

Maar hoe ziet dat er in het klaslokaal uit? “Je hebt een deel praktijk en een deel theorie. Echt lesmateriaal was er niet, dus dat hebben we moeten ontwikkelen. In de praktijk zitten ze in een simulator. Dat is een kleine windmolen, van twee bij twee, waarbij ze getraind worden op het verhelpen van storingen.” Dit alles in samenwerking met het bedrijfsleven en de gemeente Vlissingen. “In totaal zijn er 23 partners bij betrokken. Inmiddels werken er al acht studenten echt bij een bedrijf, daarnaast proberen we ze door middel van traineeship ervaring op te laten doen.” Met maar één doel: “Als beroepsonderwijs proberen voor te lopen op de vraag van de arbeidsmarkt.”

Achteroverleunen is dan ook geen optie. “We zijn bezig met een project om windmolenbladen te inspecteren. Dat zijn er drie, op 120 meter hoogte, levensgevaarlijk dus. We ontwikkelen een drone die dat kan.” Hij hoopt dan ook dat de komst van het Kenniscentrum weer voor nieuwe prikkels kan zorgen. “We willen vanaf volgend jaar ook de ‘minor drones’ kunnen aanbieden om studenten naar Zeeland te trekken. Zo halen we stoere projecten naar de Kenniswerf.” Stiekem maakt het hem best een beetje trots. “Als Zeeuw ben je bescheiden, maar het is bijzonder dat we als voorbeeld worden gezien.”

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

Meer uit Beveland

Ook Ellewoutsdijk doet mee aan Cultuur in de Zak

ELLEWOUTSDIJK - Cultuur in de Zak staat zaterdag 30 september voor een dag vol muziek, koorzang, dans, exposities, workshops, demonstraties, circustheater, familietheater, kinderactiviteiten en fiets- en wandeltochten. Het festival wordt georganiseerd door de Culturele Raad Borsele in samenwerking met culturele organisaties, verenigingen, dorpsraden en vrijwilligers in Baarland, Ellewoutsdijk, ’s-Heer Abtskerke, ’s-Heerenhoek, Heinkenszand, Kwadendamme, Lewedorp, Oudelande en Ovezande.

7 uur geleden
Conclusie onderzoek Afvalspiegel: 'Weinig zwerfafval op Noord-Beveland'

WISSENKERKE - ‘De gemeente Noord-Beveland is erg schoon.’ Dat concludeert onderzoeksbureau Afvalspiegel na een schouw van zwerfafval in de gemeente in augustus.

13 uur geleden
Open training goalball zaterdag in Goes

GOES - Goalball Zeeland, onderdeel van sportclub Gehandicapten Bevelanden, organiseert samen met Goalballvereniging Zwolle een open training goalball in Goes.

1 dag geleden
Subsidie van € 25.000,- voor 'De Nieuwe Boerenfamilie'

MIDDELBURG - Provincie Zeeland verleent een subsidie van € 25.000,- aan Food Hub bv voor de uitvoering van het plan ‘De Nieuwe Boerenfamilie’ van 2023 tot en met 2025. Bij dit initiatief werken boeren samen met deelnemende organisaties aan slimme oplossingen om hun bedrijf toekomstbestendig te maken.

1 dag geleden
Energiekosten stijgen aanzienlijk in 2024

De energierekening zal voor veel Nederlanders in 2024 een flinke sprong omhoog maken. Op Prinsjesdag heeft het demissionaire kabinet namelijk meerdere belangrijke veranderingen aangekondigd die van invloed zijn op je energierekening. Deze veranderingen leiden tot een gemiddelde stijging van zo’n 177 euro op jaarbasis voor een gezin van 3 personen.

1 dag geleden
Persoon overleden bij aanrijding op spoor bij Kloetinge

KLOETINGE - Bij een aanrijding met een trein op het spoor ter hoogte van Kloetinge is woensdagavond een persoon om het leven gekomen.

1 dag geleden
Krapte op Zeeuwse arbeidsmarkt houdt aan door vergrijzing

GOES - De omvang en samenstelling van de Zeeuwse bevolking verandert de komende jaren door vergrijzing. Er zijn steeds minder werkenden voor elke AOW-gerechtigde. Deze grijze druk is in Zeeland al jaren hoger dan het landelijk gemiddelde en zal de komende jaren nog verder stijgen. Hierdoor stagneert het aantal beschikbare arbeidskrachten, terwijl de arbeidsmarkt nu al zeer krap is. De krapte op de arbeidsmarkt zal de komende jaren dan ook waarschijnlijk aanhouden. Dit vraagt om creatieve oplossingen, zoals het aanboren van nieuw talent, het anders organiseren van het werk en het langer behouden van mensen op de arbeidsmarkt.

1 dag geleden