Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse wijken pas van het gas af als er 'betrouwbaar alternatief' is

Zeeuwse wijken pas van het gas af als er 'betrouwbaar alternatief' is

GOES - Zeeland wil in 2050 alleen nog maar hernieuwbare energie opwekken.

Bovendien moeten in dat jaar alle woningen in de provincie energieneutraal zijn en mag het vervoer geen CO2 meer uitstoten. Dat zijn de belangrijkste doelstellingen in de Regionale Energiestrategie (RES), die Zeeland dinsdag, als eerste van alle provincies, heeft gepresenteerd. Alle regio’s in Nederland komen met een energiestrategie waarmee ze aan de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs willen voldoen.

De RES in Zeeland is gemaakt door de Zeeuwse overheden, maatschappelijke instellingen, bedrijven en inwoners.

Water

Als het gaat om hernieuwbare energie zet de provincie in op een toename van zonne- en windenergie, maar wil ze ook de kracht van het water benutten, bijvoorbeeld door getijdencentrales. Daarnaast onderzoekt ze of de kerncentrale in Borssele langer kan openblijven. In 2030 moet er in Zeeland drie terawattuur aan hernieuwbare energie worden geproduceerd, is de ambitie in de RES. Dat is ongeveer hetzelfde als het huidige Zeeuwse energieverbruik.

Isolatie

De provincie wil de woningvoorraad vooral verduurzamen door middel van isolatie en het verbeteren van apparatuur in de huizen. Ze wacht met het afkoppelen van wijken van het gasnet. “We stellen dat uit tot we zeker weten dat dit voor die wijk de beste oplossing is en er een betrouwbaar en betaalbaar alternatief is.” Het opzetten van warmtenetten, zoals je dat in grote steden ziet, is lastig in Zeeland, doordat woningen vaak ver uit elkaar liggen.

Waterstof

Elektrisch rijden wordt de komende jaren flink gestimuleerd. Zeker is dat het aantal deelauto’s en de mogelijkheden om auto’s op te laden moeten worden uitgebreid. 

Een opvallend streven in de RES is dat Zeeland inzet op de bouw van een groene waterstoffabriek. Verschillende overheden, instanties en bedrijven hebben daarvoor al stappen gezet.

De strategie is niet in beton gegoten. Hij moet om de twee jaar worden geëvalueerd en bijgesteld.    

Meer uit Beveland

Rubriek Goes Gezien: Jan Haak loerde ook in de haven

Jan Haak, wie kent hem niet? In ieder geval de jongste generaties niet meer. Als ik in Zeeland geboren en getogen was, had ik zeker van hem of Joosje Pik of Piet den Haak of Hakepuit of Akervent gehoord. En daardoor nog banger voor open water geworden dan ik van nature al ben. Al deze figuren zijn namelijk 'nekkers': boosaardige watergeesten, die kinderen schrik aanjoegen om maar zo ver mogelijk van water weg te blijven. Deed je dat niet, dan kon je erin vallen en was Jan Haak of een soortgenoot er als de kippen bij om je naar beneden te trekken.

23 uur geleden
Brand uitgebroken op schip in Scaldiahaven, bemanning veilig gesteld

NIEUWDORP - Zondagochtend is er brand uitgebroken aan boord van een schip dat aangemeerd ligt in de Scaldiahaven. De brandweer is ter plaatse en de bemanning is geëvacueerd.

1 dag geleden
Vrouw (37) aangehouden voor overlast en mishandeling op treinstation Goes

GOES - Een 37-jarige vrouw uit Warnsveld is zaterdagmiddag aangehouden voor het veroorzaken van overlast op het treinstation. De vrouw heeft daarbij ook een agent geslagen en beledigd.

1 dag geleden
Jo de Roo toertocht vanaf Grote Markt in Goes

GOES - De Jo de Roo toertocht wordt zondag 23 juni weer verreden vanuit Goes.

1 dag geleden
Scooterbestuurster raakt gewond na botsing met auto op de Stelleweg

HEINKENSZAND- Een scooterbestuurster is zaterdagmiddag gewond geraakt op de Stelleweg. Dit gebeurde nadat ze in botsing kwam met een auto die een uitrit verliet. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

1 dag geleden
Op de werkvloer bij monteurs Aart Jan en Wim: 'Samen oplossingen bedenken is het leukste dat er is'

KAMPERLAND - Op het grote terrein van familiebedrijf Sandee Groen aan de rand van Kamperland is de nieuwbouw van het kantoor in volle gang. Ernaast staat de werkplaats. Dit is het kloppend technisch hart van het internationaal opererende bedrijf. Voor onderhoud en reparaties nemen de monteurs Aart Jan, Wim en Durmus duizenden machines met deskundigheid en plezier onder handen.

2 dagen geleden
Holland House Colijn klaar voor EK

COLIJNSPLAAT - Na heel wat uurtjes zwoegen is het Holland House Colijn klaar voor het Europees Kampioenschap voetbal.

2 dagen geleden