Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse wijken pas van het gas af als er 'betrouwbaar alternatief' is

Zeeuwse wijken pas van het gas af als er 'betrouwbaar alternatief' is

GOES - Zeeland wil in 2050 alleen nog maar hernieuwbare energie opwekken.

Bovendien moeten in dat jaar alle woningen in de provincie energieneutraal zijn en mag het vervoer geen CO2 meer uitstoten. Dat zijn de belangrijkste doelstellingen in de Regionale Energiestrategie (RES), die Zeeland dinsdag, als eerste van alle provincies, heeft gepresenteerd. Alle regio’s in Nederland komen met een energiestrategie waarmee ze aan de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs willen voldoen.

De RES in Zeeland is gemaakt door de Zeeuwse overheden, maatschappelijke instellingen, bedrijven en inwoners.

Water

Als het gaat om hernieuwbare energie zet de provincie in op een toename van zonne- en windenergie, maar wil ze ook de kracht van het water benutten, bijvoorbeeld door getijdencentrales. Daarnaast onderzoekt ze of de kerncentrale in Borssele langer kan openblijven. In 2030 moet er in Zeeland drie terawattuur aan hernieuwbare energie worden geproduceerd, is de ambitie in de RES. Dat is ongeveer hetzelfde als het huidige Zeeuwse energieverbruik.

Isolatie

De provincie wil de woningvoorraad vooral verduurzamen door middel van isolatie en het verbeteren van apparatuur in de huizen. Ze wacht met het afkoppelen van wijken van het gasnet. “We stellen dat uit tot we zeker weten dat dit voor die wijk de beste oplossing is en er een betrouwbaar en betaalbaar alternatief is.” Het opzetten van warmtenetten, zoals je dat in grote steden ziet, is lastig in Zeeland, doordat woningen vaak ver uit elkaar liggen.

Waterstof

Elektrisch rijden wordt de komende jaren flink gestimuleerd. Zeker is dat het aantal deelauto’s en de mogelijkheden om auto’s op te laden moeten worden uitgebreid. 

Een opvallend streven in de RES is dat Zeeland inzet op de bouw van een groene waterstoffabriek. Verschillende overheden, instanties en bedrijven hebben daarvoor al stappen gezet.

De strategie is niet in beton gegoten. Hij moet om de twee jaar worden geëvalueerd en bijgesteld.    

Meer uit Beveland

Ongeval Goes veroorzaakt files op Ringbaan-West

GOES - Bij een ongeval vlakbij een rotonde op de Ringbaan-West raakten vanmiddag twee auto’s beschadigd. Het ongeval zorgde voor flinke files in Goes.

17 uur geleden
Forse schade bij botsing op Eerste Deltaweg Kats

KATS – Door een ongeval op de 1e Deltaweg ter hoogte van Kats zijn woendag drie auto’s flink beschadigd geraakt. Er is niemand gewond geraakt.

18 uur geleden
Op zoek naar vrijwilligers voor de erfgoedsector? Lift dan mee met erfgoedvrijwilliger.nl!

MIDDELBURG - Ben je op zoek naar nieuwe vrijwilligers? Plaats dan snel een korte klus op erfgoedvrijwilliger.nl en lift mee op een landelijke wervingscampagne. In september en oktober wordt er vanuit het platform Erfgoedvrijwilliger een online campagne uitgezet om meer mensen te enthousiasmeren voor vrijwilligerswerk in de erfgoedsector.

1 dag geleden
A58 in beide richtingen dicht vanwege persoon op viaduct

KAPELLE - De A58 is vanochtend in beide richtingen afgesloten geweest ter hoogte van Kapelle. De hulpdiensten waren ter plekke bij een suïcidaal persoon.

1 dag geleden
Goes geniet op en top van kermis

GOES - De kermis in Goes is in volle gang.

1 dag geleden
‘Festival haalt kwalitatief beste films naar Zeeland’

VLISSINGEN - Nog een paar weken en dan vormt bioscoop CineCity in Vlissingen opnieuw het decor voor het internationale filmfestival Film by the Sea. Dit jaar beleeft het gerenommeerde filmevenement zijn 24e editie en is met meer dan honderd films weer terug op het niveau van voor de twee coronajaren.Toch is het festivaldirecteur Jan Doense niet te doen om de hoeveelheid films, maar de kwaliteit ervan. “Het is natuurlijk geweldig dat we weer een onbeperkt festival kunnen organiseren, want er is eindelijk weer ruimte voor feesten en livemuziek. Dat hebben we wel gemist de afgelopen twee edities. We hebben de mazzel gehad dat we tussen de lockdowns in toch relatief normale festivals hadden. Er waren weliswaar minder films, maar evenveel vertoningen als de jaren daarvoor. We hadden ook online programma’s, maar het merendeel van de films werd toch in de bioscoop bekeken. De kwaliteit van de films stond en staat ook dit jaar weer bovenaan.”Doense vertelt dat ze voor de komende editie toch ook weer gekozen hebben voor een online programma. “Hybride festivals zijn na corona niet meer weg te denken. We willen mensen in bijvoorbeeld Groningen ook de mogelijkheid bieden het festival mee te maken.”Drive-in

2 dagen geleden
Campinggast aangehouden na inbraak in boten

WOLPHAARTSDIJK - Agenten namen maandagochtend de auto van een mogelijke inbreker in beslag om te onderzoeken of goederen die in het voertuig lagen van diefstal afkomstig zijn. Ook de vermoedelijke inbreker zelf werd aangehouden.

2 dagen geleden