Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse streekproducenten zetten nu alles op alles

Zeeuwse streekproducenten zetten nu alles op alles

GOES - De Zeeuwse producenten van streekproducten hebben het lastig door alle coronamaatregelen, terwijl de crisis misschien wel juist het belang van een korte keten - de weg van het land naar het bord - onderstreept. “Het is de toekomst”, zegt Caroline Melissant, coördinator van de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

De streekproducenten hebben het moeilijk. “De horeca, één van hun belangrijkste afzetkanalen, ligt momenteel volledig op haar gat”, zegt Caroline Melissant. Dat merken bedrijven zoals de kaasboerderijen Mariekerke en Schellach, de makers van appel- en bessensappen en de kreeftenvissers. “Door de sluiting hebben veel producenten overschotten. Zij moeten alles op alles zetten om deze kwijt te kunnen.”

Toeristen

Ook in de boerderijwinkels is het minder druk dan normaal, al neemt de aanloop van Zeeuwen, die op zoek zijn naar producten uit hun omgeving, sterk toe. Toeristen zijn er echter niet. “Zij zijn ontzettend belangrijk voor de producenten. Zij nemen traditioneel namelijk veel lokale producten af, zowel omdat ze vaak uit eten gaan als graag in de boerderij- en landwinkels komen.”

Deuren

Melissant ziet dat de streekproducenten inventief zijn en met allerlei leuke ideeën komen om deze periode door te komen. Zo leveren ze aan huis of zetten de deuren van hun erven open voor de Zeeuwen. Namens de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct roept zij alle Zeeuwen op om zoveel mogelijk boodschappen van dichtbij huis te halen. Ga naar de boerderijwinkel, de slager, de groenteboer op de hoek, de vishandel, de warme bakkers en de lokale winkeliers, is haar oproep. “Koop altijd, maar juist ook nu, producten van eigen land en uit zee. Laten we als consument die moeite nemen en elkaar helpen. Nu en straks ook na de crisis.”

Eerlijk

Op de website van de stichting staan alle producten die een Zeker Zeeuws-keurmerk hebben: www.keurmerkzekerzeeuws.nl. Het zijn er zo’n 150, gemaakt door ongeveer 130 ondernemers, die onderling sterk verschillen van aard. Het stempel garandeert dat het product volledig Zeeuws is en bovendien duurzaam is gemaakt. De provincie staat achter het keurmerk en de site. “De belangstelling voor regionaal geproduceerd, eerlijk voedsel neemt toe. De consument hecht steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel en is in toenemende mate bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

Zichtbaar

Melissant wil de streekproducten nog beter zichtbaar maken. Er komt dan ook een publiekscampagne om deze onder de aandacht van de Zeeuwen te brengen.

Een van de ideeën is om een streekproduct van het jaar uit te roepen. Die verkiezing moet alle streekproducten in de schijnwerpers zetten. “We zien dat er al langer een beweging gaande is dat mensen liever producten uit hun regio kopen. Misschien brengt deze crisis dat in een stroomversnelling. Laten we samenwerken en dat oppakken.” Meer informatie: www.keurmerkzekerzeeuws.nl.

Meer uit Reimerswaal

Lezersfoto van de week: Donkere wolken boven de moer

YERSEKE - De rubriek 'Lezersfoto van de week' in de Reimerswaalse & Kapelse Bode toont deze keer een foto van Marian Willeboer-Goeree. 'Donkere wolken boven de Yerseke Moer', schrijft ze erbij.

17 uur geleden
Skeelerronde door Krabbendijke

KRABBENDIJKE - IJs- en skeelervereniging Krabbendijke houdt op woensdag 19 juni de 27e skeelerronde door Krabbendijke.

1 dag geleden
Bijeenkomst over nieuwbouw school en gymzaal Wemeldinge

WEMELDINGE - Maandag (17 juni) houdt de gemeente Kapelle een informatiebijeenkomst over de bouwplannen voor het nieuwe Integraal Kind Centrum (IKC) en de nieuwe gymzaal in Wemeldinge. 

3 dagen geleden
Darter Kay Schuurbiers Nederland Kampioen bij aspiranten

KRABBENDIJKE - Kay Schuurbiers (14 jaar) uit Krabbendijke is zondag na een spannende strijd Nederlands Kampioen geworden bij de dart-aspiranten.

4 dagen geleden
Mag de vlag uit? Stuur jouw Geslaagd-foto in en straal in de Bode!

KRUININGEN/KAPELLE - De vlag kan vandaag uit bij veel eindexamenleerlingen. Zij krijgen namelijk te horen of zij geslaagd zijn. Ben je geslaagd of wil je iemand die geslaagd is verrassen? Stuur dan jouw geslaagd-foto in en wie weet staat jouw foto volgende week in de Bode!

4 dagen geleden
Onderzoek naar energieoplossing Olzendepolder, eerste resultaten eind dit jaar

KRUININGEN - Hoe kunnen bedrijven in de Olzendepolder in Yerseke slimmer energie gebruiken en elkaar helpen als de één een stroomoverschot heeft en de ander een tekort? Dat moet onderzoek, dat de gemeente Reimerswaal betaalt, uitwijzen. Eind dit jaar worden de eerste resultaten verwacht.

5 dagen geleden
'Groene' tegel tegen zwerfafval onthuld in Wemeldinge

WEMELDINGE - De Kapelse wethouder Jon Herselman, kinderburgemeester Claire en voorzitter Vrouwen van Nu Joke Folmer onthulden vorige week een tegel op het Dorpsplein in Wemeldinge als actie voor een schoner milieu.

5 dagen geleden