Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse streekproducenten zetten nu alles op alles

Zeeuwse streekproducenten zetten nu alles op alles

GOES - De Zeeuwse producenten van streekproducten hebben het lastig door alle coronamaatregelen, terwijl de crisis misschien wel juist het belang van een korte keten - de weg van het land naar het bord - onderstreept. “Het is de toekomst”, zegt Caroline Melissant, coördinator van de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

De streekproducenten hebben het moeilijk. “De horeca, één van hun belangrijkste afzetkanalen, ligt momenteel volledig op haar gat”, zegt Caroline Melissant. Dat merken bedrijven zoals de kaasboerderijen Mariekerke en Schellach, de makers van appel- en bessensappen en de kreeftenvissers. “Door de sluiting hebben veel producenten overschotten. Zij moeten alles op alles zetten om deze kwijt te kunnen.”

Toeristen

Ook in de boerderijwinkels is het minder druk dan normaal, al neemt de aanloop van Zeeuwen, die op zoek zijn naar producten uit hun omgeving, sterk toe. Toeristen zijn er echter niet. “Zij zijn ontzettend belangrijk voor de producenten. Zij nemen traditioneel namelijk veel lokale producten af, zowel omdat ze vaak uit eten gaan als graag in de boerderij- en landwinkels komen.”

Deuren

Melissant ziet dat de streekproducenten inventief zijn en met allerlei leuke ideeën komen om deze periode door te komen. Zo leveren ze aan huis of zetten de deuren van hun erven open voor de Zeeuwen. Namens de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct roept zij alle Zeeuwen op om zoveel mogelijk boodschappen van dichtbij huis te halen. Ga naar de boerderijwinkel, de slager, de groenteboer op de hoek, de vishandel, de warme bakkers en de lokale winkeliers, is haar oproep. “Koop altijd, maar juist ook nu, producten van eigen land en uit zee. Laten we als consument die moeite nemen en elkaar helpen. Nu en straks ook na de crisis.”

Eerlijk

Op de website van de stichting staan alle producten die een Zeker Zeeuws-keurmerk hebben: www.keurmerkzekerzeeuws.nl. Het zijn er zo’n 150, gemaakt door ongeveer 130 ondernemers, die onderling sterk verschillen van aard. Het stempel garandeert dat het product volledig Zeeuws is en bovendien duurzaam is gemaakt. De provincie staat achter het keurmerk en de site. “De belangstelling voor regionaal geproduceerd, eerlijk voedsel neemt toe. De consument hecht steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel en is in toenemende mate bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

Zichtbaar

Melissant wil de streekproducten nog beter zichtbaar maken. Er komt dan ook een publiekscampagne om deze onder de aandacht van de Zeeuwen te brengen.

Een van de ideeën is om een streekproduct van het jaar uit te roepen. Die verkiezing moet alle streekproducten in de schijnwerpers zetten. “We zien dat er al langer een beweging gaande is dat mensen liever producten uit hun regio kopen. Misschien brengt deze crisis dat in een stroomversnelling. Laten we samenwerken en dat oppakken.” Meer informatie: www.keurmerkzekerzeeuws.nl.

Meer uit Middelburg

Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

17 uur geleden
Gemeente Veere stelt nieuwe verordening voor om leegstand woningen aan te pakken

DOMBURG - Gemeente Veere staat voor een groeiende vraag naar woningen en vindt het onwenselijk dat panden zonder geldige reden langdurig leegstaan. Om dit aan te pakken en effectieve maatregelen te kunnen nemen, wordt de invoering van een leegstandsverordening voorgesteld.

23 uur geleden
1000ste inschrijving Middelburg Ontmoet

MIDDELBURG De 1000ste inschrijving op het online community platform Middelburg Ontmoet is een feit. Om dit te vieren kreeg de 1000ste inwoner gistermiddag een taart van wethouder Willemien Treurniet.

23 uur geleden
Gemeente Middelburg stelt grafrechten voor KNIL-militairen vrij tot en met 2050

MIDDELBURG - Het college van gemeente Middelburg heeft besloten de grafrechten voor KNIL-militairen vrij te stellen tot en met 2050. In 2021 was het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen aankwamen in Nederland. In het kader hiervan zijn destijds aan de gemeente Middelburg de eerste vragen gesteld vanuit de Molukse wijkraad over hoe de gemeente omgaat met de graven van KNIL-militairen. Er zijn in 2023 en 2024 ambtelijk en bestuurlijk meerdere gesprekken geweest met de Molukse wijkraad over de invulling van een regeling om de grafrechten vrij te stellen. 

23 uur geleden
Westkapelle 800 jaar presenteert een uniek fotoboek van de optocht in 2023

WESTKAPELLE - Op 13 mei 2023 was heel Westkapelle op de been voor de optocht van 800 jaar stadsrechten Westkapelle. Een prachtige dag, waarop het feestjaar op mooie wijze werd geopend. 

1 dag geleden
Wethouder Tuk wordt kernwethouder Meliskerke

DOMBURG - Wethouder Tuk gaat kernwethouder worden van Meliskerke. Hiermee neemt wethouder Tuk het kernwethouderschap voor Meliskerke over van wethouder De Jonge.

2 dagen geleden
40 Jaar Scouting Blauwe Jungle: een feest voor scouts met een beperking in Middelburg

MIDDELBURG - Op 20 april zal er een groot feest plaatsvinden in verband met het 40-jarig bestaan van Scoutinggroep Blauwe Jungle in Middelburg. Van 13:30 tot 16:30 verzamelen alle Zeeuwse scoutinggroepen met een beperking;  de Blauwe Vogels van de Deltagroep uit Goes en de Jitsers van scouting 't Jagertje uit Hulst, in clubhuis aan de Geerseweg 8.

4 dagen geleden