Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse streekproducenten zetten nu alles op alles

Zeeuwse streekproducenten zetten nu alles op alles

GOES - De Zeeuwse producenten van streekproducten hebben het lastig door alle coronamaatregelen, terwijl de crisis misschien wel juist het belang van een korte keten - de weg van het land naar het bord - onderstreept. “Het is de toekomst”, zegt Caroline Melissant, coördinator van de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

De streekproducenten hebben het moeilijk. “De horeca, één van hun belangrijkste afzetkanalen, ligt momenteel volledig op haar gat”, zegt Caroline Melissant. Dat merken bedrijven zoals de kaasboerderijen Mariekerke en Schellach, de makers van appel- en bessensappen en de kreeftenvissers. “Door de sluiting hebben veel producenten overschotten. Zij moeten alles op alles zetten om deze kwijt te kunnen.”

Toeristen

Ook in de boerderijwinkels is het minder druk dan normaal, al neemt de aanloop van Zeeuwen, die op zoek zijn naar producten uit hun omgeving, sterk toe. Toeristen zijn er echter niet. “Zij zijn ontzettend belangrijk voor de producenten. Zij nemen traditioneel namelijk veel lokale producten af, zowel omdat ze vaak uit eten gaan als graag in de boerderij- en landwinkels komen.”

Deuren

Melissant ziet dat de streekproducenten inventief zijn en met allerlei leuke ideeën komen om deze periode door te komen. Zo leveren ze aan huis of zetten de deuren van hun erven open voor de Zeeuwen. Namens de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct roept zij alle Zeeuwen op om zoveel mogelijk boodschappen van dichtbij huis te halen. Ga naar de boerderijwinkel, de slager, de groenteboer op de hoek, de vishandel, de warme bakkers en de lokale winkeliers, is haar oproep. “Koop altijd, maar juist ook nu, producten van eigen land en uit zee. Laten we als consument die moeite nemen en elkaar helpen. Nu en straks ook na de crisis.”

Eerlijk

Op de website van de stichting staan alle producten die een Zeker Zeeuws-keurmerk hebben: www.keurmerkzekerzeeuws.nl. Het zijn er zo’n 150, gemaakt door ongeveer 130 ondernemers, die onderling sterk verschillen van aard. Het stempel garandeert dat het product volledig Zeeuws is en bovendien duurzaam is gemaakt. De provincie staat achter het keurmerk en de site. “De belangstelling voor regionaal geproduceerd, eerlijk voedsel neemt toe. De consument hecht steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel en is in toenemende mate bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

Zichtbaar

Melissant wil de streekproducten nog beter zichtbaar maken. Er komt dan ook een publiekscampagne om deze onder de aandacht van de Zeeuwen te brengen.

Een van de ideeën is om een streekproduct van het jaar uit te roepen. Die verkiezing moet alle streekproducten in de schijnwerpers zetten. “We zien dat er al langer een beweging gaande is dat mensen liever producten uit hun regio kopen. Misschien brengt deze crisis dat in een stroomversnelling. Laten we samenwerken en dat oppakken.” Meer informatie: www.keurmerkzekerzeeuws.nl.

Meer uit Beveland

250 euro boete voor illegaal jagen bij Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Drie Roemeense mannen zijn zondagavond bij Colijnsplaat aangehouden voor illegaal jagen. 

20 uur geleden
Motorrijder (23) uit 's-Heerenhoek ernstig gewond na valpartij

's-HEERENHOEK - Een motorrijder is maandagmorgen ernstig gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de 's-Heerenhoeksedijk bij 's-Heerenhoek. Het slachtoffer is per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Rotterdam gebracht.

1 dag geleden
Lezersfoto van de week komt uit Goese tuin

GOES - De rubriek 'Lezersfoto van de week' in de Bevelandse Bode wordt deze eer opgesierd door een foto van Corry Dijke uit Goes.

2 dagen geleden
Aan de keukentafel bij Luna Heuvingh en Esther Beunis

Ze kenden elkaar al langer maar de liefde sloeg een jaar of tien geleden pas echt over achter de bar bij café Seventy-Seven in Middelburg. Toen gingen ze nog samen op boevenpad, nu zijn ze bezig met opstarten van Marie Bio Strandkot op het natuurstrand van Oostkapelle. Een strandtent waar uitsluitend met biologische en lokale producten gewerkt gaat worden. Van het land naar het strand, dat is het idee. Esther: 'Bij een cappuccino krijg je melk van de koeien van de boerderij achter de duinen.'

3 dagen geleden
Motorrijder raakt gewond bij ongeval op de N665

HEINKENSZAND - Een motorrijder is vrijdagavond gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de N665 ter hoogte van Heinkenszand. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

3 dagen geleden
Weekendweer: zondag stevige (onweers)buien

REDACTIE - Zaterdag is er veel bewolking en valt vooral 's ochtends regen. Later op de dag wordt het regionaal droger en kan de zon nog even doorbreken. Het wordt 17 tot 21 graden. Zondag start juist droog met zon, later op de dag neemt de kans op onweersbuien toe. Met 20 tot 23 graden is het wat warmer.

3 dagen geleden
Auto in sloot Westerscheldetunnelweg Borssele

BORSSELE - Bij de Westerscheldetunnelweg (N62) in Borssele is vrijdagmiddag een auto in een sloot terecht gekomen. Eén persoon is gewond geraakt. De hulpdiensten zijn ter plekke.De alarmcentrale stuurde onder meer enkele brandweerwagens op pad nadat rond 14.30 uur melding was gemaakt van een voertuig dat te water was geraakt tussen de Westerscheldetunnel en het tolplein bij Borssele. Ter plaatse bleek een auto in een sloot te liggen. De inzet van de opgeroepen brandweerduikers bleken niet nodig te zijn.De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) meldde rond 15.00 uur dat de bestuurder uit het voertuig was en dat de persoon aanspreekbaar was. Het slachtoffer wordt overgedragen aan de ambulancedienst. Voor zover bekend is de persoon niet ernstig gewond geraakt. Volgens de politie is het ongeluk veroorzaakt door aquaplaning.In verband met het ongeval is er tussen de Oostbuis (rijrichting Borssele) en het tolplein van de Westerscheldetunnel één rijstrook afgesloten. Een berger is opgeroepen om de auto te takelen.

3 dagen geleden