Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse streekproducenten zetten nu alles op alles

Zeeuwse streekproducenten zetten nu alles op alles

GOES - De Zeeuwse producenten van streekproducten hebben het lastig door alle coronamaatregelen, terwijl de crisis misschien wel juist het belang van een korte keten - de weg van het land naar het bord - onderstreept. “Het is de toekomst”, zegt Caroline Melissant, coördinator van de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

De streekproducenten hebben het moeilijk. “De horeca, één van hun belangrijkste afzetkanalen, ligt momenteel volledig op haar gat”, zegt Caroline Melissant. Dat merken bedrijven zoals de kaasboerderijen Mariekerke en Schellach, de makers van appel- en bessensappen en de kreeftenvissers. “Door de sluiting hebben veel producenten overschotten. Zij moeten alles op alles zetten om deze kwijt te kunnen.”

Toeristen

Ook in de boerderijwinkels is het minder druk dan normaal, al neemt de aanloop van Zeeuwen, die op zoek zijn naar producten uit hun omgeving, sterk toe. Toeristen zijn er echter niet. “Zij zijn ontzettend belangrijk voor de producenten. Zij nemen traditioneel namelijk veel lokale producten af, zowel omdat ze vaak uit eten gaan als graag in de boerderij- en landwinkels komen.”

Deuren

Melissant ziet dat de streekproducenten inventief zijn en met allerlei leuke ideeën komen om deze periode door te komen. Zo leveren ze aan huis of zetten de deuren van hun erven open voor de Zeeuwen. Namens de stichting Zeker Zeeuws Streekproduct roept zij alle Zeeuwen op om zoveel mogelijk boodschappen van dichtbij huis te halen. Ga naar de boerderijwinkel, de slager, de groenteboer op de hoek, de vishandel, de warme bakkers en de lokale winkeliers, is haar oproep. “Koop altijd, maar juist ook nu, producten van eigen land en uit zee. Laten we als consument die moeite nemen en elkaar helpen. Nu en straks ook na de crisis.”

Eerlijk

Op de website van de stichting staan alle producten die een Zeker Zeeuws-keurmerk hebben: www.keurmerkzekerzeeuws.nl. Het zijn er zo’n 150, gemaakt door ongeveer 130 ondernemers, die onderling sterk verschillen van aard. Het stempel garandeert dat het product volledig Zeeuws is en bovendien duurzaam is gemaakt. De provincie staat achter het keurmerk en de site. “De belangstelling voor regionaal geproduceerd, eerlijk voedsel neemt toe. De consument hecht steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel en is in toenemende mate bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

Zichtbaar

Melissant wil de streekproducten nog beter zichtbaar maken. Er komt dan ook een publiekscampagne om deze onder de aandacht van de Zeeuwen te brengen.

Een van de ideeën is om een streekproduct van het jaar uit te roepen. Die verkiezing moet alle streekproducten in de schijnwerpers zetten. “We zien dat er al langer een beweging gaande is dat mensen liever producten uit hun regio kopen. Misschien brengt deze crisis dat in een stroomversnelling. Laten we samenwerken en dat oppakken.” Meer informatie: www.keurmerkzekerzeeuws.nl.

Meer uit Beveland

Landelijke tuinvlindertelling

GOES - Op vrijdag 2 augustus begint de jaarlijkse Landelijke Tuinvlindertelling. Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen via De Vlinderstichting | Tuinvlindertelling: 2 t/m 4 augustus. Eén kwartier tellen is al voldoende, maar je mag zeker ook vaker tellen! Vorig jaar werd het klein koolwitje het meest gezien. Welke vlinder wordt dat dit jaar? 

14 uur geleden
Kindervakantieweek met extra begeleiding begint maandag 12 augustus en zoekt nog vrijwilligers

GOES - Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO) houdt vanaf maandag 12 augustus een speciale kindervakantieweek in Goes. Deze week is voor kinderen van 7 tot en met 14 jaar met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking en alle andere kinderen die graag meer begeleiding hebben.

15 uur geleden
Met opgeknapt pand en nieuw logo is Bridgeclub Reimerswaal klaar voor de toekomst

KRUININGEN - Bridge heeft de naam een moeilijk spel te zijn, maar iedereen kan het leren en iedereen is bij Bridgeclub Reimerswaal in Kruiningen van harte welkom. Met een opgeknapt clubhuis én een nieuw Leuntje & Merien-logo, gemaakt door kunstenaar Jan-Willem Hament, is de vereniging klaar voor nieuwe leden.

16 uur geleden
47 teams en ook 35-plussers bij Borsele Sloepoort Cup

NIEUWDORP - Met de duels van het Borsels Elftal tegen het Schouws Elftal en HSV Hoek tegen RKSV Halsteren trapt de 38e editie van de Borsele Sloepoort Cup (BSC) in Nieuwdorp zaterdag 3 augustus meteen goed af. De weken na dit BSC XXL-toernooi staan de poulewedstrijden, het tweede BSC Vrouwentoernooi, de nieuwe wedstrijden voor 35-plussers en de traditionele afsluiting met het BSC G-toernooi op het programma. "Met 47 teams zijn we heel tevreden over het deelnemersveld", vertelt Peter de Vos van deze organiserende club SV Nieuwdorp. "En met het XXL-toernooi heeft het lichaam van de poulewedstrijden echt een kop gekregen."

1 dag geleden
Echtpaar Guiljam uit 's-Gravenpolder viert 70-jarig huwelijksfeest

's-GRAVENPOLDER - Het platina huwelijksfeest viert echtpaar Guiljam uit 's-Gravenpolder. Ze waren zondag maar liefst zeventig jaar getrouwd.

1 dag geleden
Man (34) uit Wolphaartsdijk dreigt met vuurwapen en heeft hennepkwekerij in woning

GOES - De politie heeft dinsdagavond een 34-jarige man uit Wolphaartsdijk aangehouden voor bedreiging met een vuurwapen. Er werd een hennepkwekerij aangetroffen in zijn woning.

2 dagen geleden
Politie-infiltrant voert honderd kilo cocaïne in via BTZ in Vlissingen-Oost

RITTHEM - In het onderzoek naar drugshandel via Bulk Terminal Zeeland (BTZ) in Vlissingen-Oost heeft de politie een infiltrant ingezet die honderd kilo cocaïne liet invoeren via het bedrijf. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur. 

2 dagen geleden