Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse Milieufederatie heeft vraagtekens bij komst nieuwe kerncentrales

Zeeuwse Milieufederatie heeft vraagtekens bij komst nieuwe kerncentrales

MIDDELBURG - Het kabinet besluit vrijdag over de locatie van twee nieuwe kerncentrales in Nederland en daarvoor is Borssele in beeld. De Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) zegt dat er in haar achterban weinig draagvlak is voor de bouw van de kerncentrales in Zeeland. ‘De aanname van de regering dat er in Zeeland relatief weinig verzet zou zijn vanuit de samenleving tegen de twee nieuwe centrales, omdat daar al een kerncentrale staat, vinden we te kort door de bocht’, laat de ZMf weten. 

‘Een aanzienlijk deel van de bevolking in de Zak van Zuid-Beveland maakt zich grote zorgen over wat er de laatste jaren allemaal in hun directe leefomgeving gebeurt.’ Er stapelen zich daar ingrijpende maatregelen op door de bestaande kerncentrale, uitgebreide infrastructuur voor de aanlanding van de nieuwe hoogspanningsverbinding naar het achterland en nu twee extra kerncentrales, schrijft ZMf in een persbericht.

Onbewoonbaar 

‘Kernenergie lijkt op korte termijn een interessante oplossing voor ons energievraagstuk, maar feitelijk is het een peperdure vorm van energieopwekking met veel haken en ogen en grote risico’s. Het radioactieve afval dat onvoorstelbaar lang gevaarlijk blijft komt op het bord van de volgende generaties. En dan hebben we het nog niet eens over de risico’s van de toenemende geopolitieke instabiliteit. Niemand houdt het voor mogelijk, maar een groot ongeluk met een kerncentrale zou Zeeland en omringende regio’s voor langere tijd onbewoonbaar maken.’ 

De in theorie minder gevaarlijke thoriumtechniek heeft nog een lang ontwikkelingstraject te gaan en is daarmee volgens de ZMf ook geen realistische oplossing. ‘Vervolgens rijst de vraag: zijn grote investeringen in kerncentrales verantwoord met het oog op de zeespiegelstijging?’ 

De ZMf blijft van mening dat de miljarden die worden gereserveerd voor de bouw van kerncentrales beter ingezet kan worden voor het verder ontwikkelen van schone en duurzame technologieën op basis van zon-, wind- en andere energievormen, zoals Blue Energy en aquathermie. 

Participatieproces

ZMf houdt nieuwe informatie over de regeringsplannen nauwlettend in de gaten. ‘We kijken ook kritisch naar de ontwikkelingen in relatie tot de Omgevingswet. Voor de ZMf is een gezonde leefomgeving van groot belang. Ook stellen we er vraagtekens bij of de juiste stappen zijn en worden genomen in het participatieproces.’

Meer uit Beveland

Op de werkvloer bij Leadhunter: 'Mooie afspraken maken geeft iedere keer weer een kick'

GOES - Als call agent ben je de spil tussen bedrijven. "Het geeft iedere keer weer een kick als ik een mooie afspraak kan maken voor één van mijn opdrachtgevers", vertelt call agent Ruben van Dam van Leadhunter. Het bedrijf heeft een kantoor in Goes en opereert internationaal. "Dit werk is echt mijn passie."

18 uur geleden
Alternatieve hardloopwedstrijd op Koningsdag in Goes-Zuid

GOES - Op zaterdag 27 april organiseert Jan Roose een hardloopwedstrijd in Goes-Zuid. Niet zomaar een gewone hardloopwedstrijd, maar een hardloopomnium. Dat is een samengestelde wedstrijd met 3 onderdelen over relatief korte afstanden. Bij elk onderdeel verdienen de deelnemers punten en zo wordt er een uitslag gemaakt. Voor vrouwen en mannen en bij voldoende animo jeugd t/m 13 jaar is er een apart klassement.

1 dag geleden
Rubriek Goes Gezien: Een bruggenhoofd in de Oostvest

We hebben in de vesten drie eilandjes, een rijk bezit. Bij de Westerkerk, in het noordelijk deel van de Westvest en deze op de foto: in de Oostvest. Dit is van de drie het grootst, het minst onderhouden en - vanwege dat laatste - het allermooist. Maar daar hebben we het nog wel over...

1 dag geleden
Een persoon naar het ziekenhuis na ongeluk op de Drieweg (N665)

NISSE - Bij een ongeluk op de Drieweg (N665) in de buurt van Nisse is zaterdagmiddag een persoon gewond geraakt. Dit gebeurde bij een botsing tussen een motorrijder en een automobilist. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Oranjevereniging Kamperland Koningsdag

KAMPERLAND - Het belooft een spectaculaire dag te worden met veel entertainment, spellen, eten en drinken en met als afsluiter van de dag de traditionele, vertrouwde Konings Bingo voor jong en oud. Het evenemententerrein ligt aan de Nieuwstraat (bij het Casembroothuis).

2 dagen geleden
Toezicht en controle legaal wapenbezit staat onder druk door hoge werkdruk politie

BEVELAND- De werkdruk op de afdelingen Korpscheftaken, die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op legaal wapenbezit, is hoog. Mede daardoor staat de controle van verlofhouders onder druk. Wie een wapenvergunning aanvraagt, moet aan strenge eisen voldoen. De druk op de afdelingen Korpscheftaken leidt ertoe dat de politie minder toezicht houdt op schietverenigingen, jagersverenigingen en wapenhandelaren. Door het moeten maken van keuzes en door het laatste coronajaar in 2021, zijn de afgelopen drie jaar niet honderd maar drieëntachtig procent van de verlofhouders thuis gecontroleerd. Dat moet beter, erkent Toon Moeskops, adviseur binnen de portefeuille Korpscheftaken.

2 dagen geleden
'Historische' haringparty in Goes op 19 juni

GOES - Op woensdag 19 juni houdt stichting De Beste Maatjes een nieuwe editie van de Haringparty Goes, in de historische tuin van Slot Oostende.

3 dagen geleden