Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse lucht minder schoon dan gedacht

Zeeuwse lucht minder schoon dan gedacht

MIDDELBURG – Twintig Zeeuwse fietsers hebben de afgelopen vier maanden rondgereden met een kastje aan hun stuur om de luchtkwaliteit en met name de hoeveelheid fijnstof in de lucht te meten. Op maandag 26 juli werden in het provinciehuis in Middelburg de resultaten van het pilotproject gepresenteerd.

DOOR ELLEN DE VRIEND

De Zeeuwse fietsers doen mee aan het project Snuffelfiets, waarmee de provincie Zeeland in maart begon. Ze fietsen rond met een klein, doorzichtig kastje aan hun stuur met een sensor die de hoeveelheid fijnstof in de lucht, luchtvochtigheid en temperatuur meet. Fijnstof is een verzamelnaam voor kleine deeltjes stof in de lucht, die schadelijk zijn als je ze inademt. Schone lucht is voor iedereen belangrijk. Daarom tekende Provincie Zeeland vorig jaar het Schone Lucht Akkoord (SLA) en ging, na de provincie Utrecht, rijden met snuffelfietsen. Op de vraag of deze fietsers het verschil kunnen gaan maken, zegt gedeputeerde Dick van der Velde volmondig ‘ja’. “Ze rijden overal rond en meten daardoor op veel meer punten dan vaste sensoren. We moeten eerst voldoende informatie hebben, pas daarna kunnen we actie ondernemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.”

Privacy
Beleidsondersteuner natuur en landschap van provincie Zeeland, Wim Hage, is een van de initiatiefnemers van het project en heeft zelf ook een kastje met meetapparatuur aan zijn fiets hangen. Hij legt uit dat er twee fijnstofprojecten in Zeeland zijn. “In 2019 begonnen we een project over luchtkwaliteit met middelbare scholieren van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee en het Pontes Goese Lyceum. Na de zomervakantie sluiten het Lodewijk College in Terneuzen en Nehalennia in Middelburg zich hierbij aan en gaan scholieren fietsend de luchtkwaliteit meten. Doel van het snuffelfietsenproject is om de luchtkwaliteit te verbeteren, hetgeen een gezondheidswinst voor iedereen moet opleveren.” Hij legt uit dat de snuffelfiets korte ritjes niet meet en dat de eerste en laatste paar honderd meter niet worden vastgelegd in verband met de privacy van de snuffelfietsers. De Zeeuwse lucht is volgens Hage relatief schoon, al scoren we Europees gezien nog niet zo goed. “Als je naar de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie is er zelfs nog veel winst te behalen.” Na de zomer gaan er minimaal honderd snuffelfietsen rondrijden.

Gek snuffelen
Vincent Klap uit Goes is een van de snuffelfietsvrijwilligers. Hij fietst een paar keer per week de 23 kilometer van Goes naar zijn werk in Middelburg en vindt het een mooie manier om informatie te verzamelen en zo iets bij te dragen aan het milieu. “De afgelopen maanden fietste ik de route wel honderd keer. Ja, wel op de e-bike.” Hij laat op zijn mobiel de grafiek van de afgelopen dagen zien. “Vandaag kleurde mijn route blauw, dat is goed. Rood is slecht. Woensdag was het geel, dus waarschijnlijk een warme dag.” Petra Bank uit Vlissingen, roept dat ze zich gek snuffelt op haar gewone fiets. “Zodra ik over het project hoorde ben ik gaan meedoen omdat ik de luchtkwaliteit belangrijk vind.”

De meetresultaten zijn te zien via: https://snuffelfiets.nl/data/
Aanmelden voor het snuffelfietsproject via: [email protected]

Meer uit Beveland

Wensen vervuld met nieuwbouw Van de Velde

KAPELLE - Al sinds de jaren tachtig is autobedrijf Van de Velde niet meer weg te denken van de Stationssingel in Kapelle. Het bedrijf werd in 1979 opgericht door Piet van de Velde en ook zoon Arno van de Velde is nu werkzaam in het familiebedrijf. In de afgelopen veertig jaar is de onderneming langzaam maar zeker uitgebreid tot het gloednieuwe pand dat er nu staat. 

44 minuten geleden
Energiebespaaractie voor huurders in Goes en Borsele

GOES/HEINKENSZAND - Huurders in de gemeenten Goes en Borsele hebben een bespaarkaart ter waarde van tachtig euro ontvangen.

2 uur geleden
Ruim 1,5 miljoen euro voor woningverbetering in Zeeland

MIDDELBURG - De Provincie Zeeland verleent ruim 1,5 miljoen euro subsidie voor vijf gebiedsgerichte projecten voor verbetering van de woningvoorraad. Het gaat om vervangende nieuwbouw of het veranderen van gebouwen in woningen. Deze subsidie draagt bij aan de realisatie van in totaal 215 nieuwe woningen in de gemeenten Goes, Middelburg, Vlissingen, Terneuzen en Sluis.

3 uur geleden
Lunch met film tegen eenzaamheid in Ovezande en Baarland

BAARLAND/OVEZANDE - Iedereen is van harte welkom bij een lunch met dorpsfilm in Ovezande, op 6 oktober, en in Baarland, op 7 oktober. Deze samenkomsten vinden plaats in het kader van de Week tegen Eenzaamheid.

17 uur geleden
Bouw nieuwbouwcomplex Waterstate Lofts begint

GOES - Bij de Westhavendijk in Goes, aan de rand van het stadscentrum, begint donderdag de bouw van Waterstate Lofts. Dit is een complex met 89 hotelappartementen, 14 woonappartementen, een restaurant en winkel.

19 uur geleden
Expo fotoclub brengt duurzaamheid en Goes in beeld

GOES - Difo Goes, de club van enthousiaste hobbyfotografen, opent donderdagmiddag 6 oktober haar expositie ‘Duurzaamheid en Goes’.

22 uur geleden
Lezing in Kats over boek ‘Noord-Beveland’ gaat niet door

KATS - De lezing op donderdagavond 13 oktober in Kats over het boek ‘Noord-Beveland’ gaat niet door.

1 dag geleden