Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse lucht minder schoon dan gedacht

Zeeuwse lucht minder schoon dan gedacht

MIDDELBURG – Twintig Zeeuwse fietsers hebben de afgelopen vier maanden rondgereden met een kastje aan hun stuur om de luchtkwaliteit en met name de hoeveelheid fijnstof in de lucht te meten. Op maandag 26 juli werden in het provinciehuis in Middelburg de resultaten van het pilotproject gepresenteerd.

DOOR ELLEN DE VRIEND

De Zeeuwse fietsers doen mee aan het project Snuffelfiets, waarmee de provincie Zeeland in maart begon. Ze fietsen rond met een klein, doorzichtig kastje aan hun stuur met een sensor die de hoeveelheid fijnstof in de lucht, luchtvochtigheid en temperatuur meet. Fijnstof is een verzamelnaam voor kleine deeltjes stof in de lucht, die schadelijk zijn als je ze inademt. Schone lucht is voor iedereen belangrijk. Daarom tekende Provincie Zeeland vorig jaar het Schone Lucht Akkoord (SLA) en ging, na de provincie Utrecht, rijden met snuffelfietsen. Op de vraag of deze fietsers het verschil kunnen gaan maken, zegt gedeputeerde Dick van der Velde volmondig ‘ja’. “Ze rijden overal rond en meten daardoor op veel meer punten dan vaste sensoren. We moeten eerst voldoende informatie hebben, pas daarna kunnen we actie ondernemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.”

Privacy
Beleidsondersteuner natuur en landschap van provincie Zeeland, Wim Hage, is een van de initiatiefnemers van het project en heeft zelf ook een kastje met meetapparatuur aan zijn fiets hangen. Hij legt uit dat er twee fijnstofprojecten in Zeeland zijn. “In 2019 begonnen we een project over luchtkwaliteit met middelbare scholieren van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee en het Pontes Goese Lyceum. Na de zomervakantie sluiten het Lodewijk College in Terneuzen en Nehalennia in Middelburg zich hierbij aan en gaan scholieren fietsend de luchtkwaliteit meten. Doel van het snuffelfietsenproject is om de luchtkwaliteit te verbeteren, hetgeen een gezondheidswinst voor iedereen moet opleveren.” Hij legt uit dat de snuffelfiets korte ritjes niet meet en dat de eerste en laatste paar honderd meter niet worden vastgelegd in verband met de privacy van de snuffelfietsers. De Zeeuwse lucht is volgens Hage relatief schoon, al scoren we Europees gezien nog niet zo goed. “Als je naar de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie is er zelfs nog veel winst te behalen.” Na de zomer gaan er minimaal honderd snuffelfietsen rondrijden.

Gek snuffelen
Vincent Klap uit Goes is een van de snuffelfietsvrijwilligers. Hij fietst een paar keer per week de 23 kilometer van Goes naar zijn werk in Middelburg en vindt het een mooie manier om informatie te verzamelen en zo iets bij te dragen aan het milieu. “De afgelopen maanden fietste ik de route wel honderd keer. Ja, wel op de e-bike.” Hij laat op zijn mobiel de grafiek van de afgelopen dagen zien. “Vandaag kleurde mijn route blauw, dat is goed. Rood is slecht. Woensdag was het geel, dus waarschijnlijk een warme dag.” Petra Bank uit Vlissingen, roept dat ze zich gek snuffelt op haar gewone fiets. “Zodra ik over het project hoorde ben ik gaan meedoen omdat ik de luchtkwaliteit belangrijk vind.”

De meetresultaten zijn te zien via: https://snuffelfiets.nl/data/
Aanmelden voor het snuffelfietsproject via: milieu@zeeland.nl

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Gemeente Noord-Beveland stopt met adverteren in het ‘gele krantje’

WISSENKERKE - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noord-Beveland ontbindt haar advertentiecontract met Trainews vanwege het nieuwe beleid van deze uitgever.

6 uur geleden
Ook Borsele heeft vanaf donderdag een repair café

HEINKENSZAND - De Borselse wethouder Marga van de Plasse en Liliane Schoone, voorzitter van de Seniorenraad Borsele, openen donderdag in Heinkenszand het eerste repair café van gemeente Borsele. 

9 uur geleden
‘We hopen met deze vernieuwing ook leden aan te trekken’

KAMPERLAND - Burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland heeft, met hulp van het jongste clublid Lizzy Fillius, het vernieuwde tennispark van S.V. Slagvast in Kamperland geopend. “We zijn klaar voor de toekomst”, vertelt clubvoorzitter Peter Sandee.

13 uur geleden
Dodelijk arbeidsongeval in Driewegen

DRIEWEGEN - Bij een arbeidsongeval aan de Weltevredendijk bij Driewegen is maandagmiddag een 83-jarige man overleden. Hij raakte bekneld onder een heftruck.

1 dag geleden
Eindeloos Eiland Festival op nieuwe locatie

WISSENKERKE - Het Eindeloos Eiland Festival (EEF) gaat eindelijk door. De herfsteditie vindt plaats op 24, 25 en 26 september op een nieuwe locatie; hofstede ‘s Gravenhoek bij Wissenkerke.

1 dag geleden
‘We zijn geen fabriek en willen dat ook niet worden’

Hij nam twintig jaar geleden de groentewinkel van zijn ouders over en heeft nu een goedlopend bedrijf in het bezorgen van maaltijden. Johan van Marle vertelt over zijn familiegeschiedenis en het succes van zijn bedrijf: Uitgekookt. 

1 dag geleden
Scouting: We mogen weer!!

GOES - Afgelopen zaterdag is het nieuwe scoutingseizoen weer begonnen voor de leden van Scoutinggroep Hertog van Beijeren-Gosaha.

1 dag geleden