Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse lucht minder schoon dan gedacht

Zeeuwse lucht minder schoon dan gedacht

MIDDELBURG – Twintig Zeeuwse fietsers hebben de afgelopen vier maanden rondgereden met een kastje aan hun stuur om de luchtkwaliteit en met name de hoeveelheid fijnstof in de lucht te meten. Op maandag 26 juli werden in het provinciehuis in Middelburg de resultaten van het pilotproject gepresenteerd.

DOOR ELLEN DE VRIEND

De Zeeuwse fietsers doen mee aan het project Snuffelfiets, waarmee de provincie Zeeland in maart begon. Ze fietsen rond met een klein, doorzichtig kastje aan hun stuur met een sensor die de hoeveelheid fijnstof in de lucht, luchtvochtigheid en temperatuur meet. Fijnstof is een verzamelnaam voor kleine deeltjes stof in de lucht, die schadelijk zijn als je ze inademt. Schone lucht is voor iedereen belangrijk. Daarom tekende Provincie Zeeland vorig jaar het Schone Lucht Akkoord (SLA) en ging, na de provincie Utrecht, rijden met snuffelfietsen. Op de vraag of deze fietsers het verschil kunnen gaan maken, zegt gedeputeerde Dick van der Velde volmondig ‘ja’. “Ze rijden overal rond en meten daardoor op veel meer punten dan vaste sensoren. We moeten eerst voldoende informatie hebben, pas daarna kunnen we actie ondernemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.”

Privacy
Beleidsondersteuner natuur en landschap van provincie Zeeland, Wim Hage, is een van de initiatiefnemers van het project en heeft zelf ook een kastje met meetapparatuur aan zijn fiets hangen. Hij legt uit dat er twee fijnstofprojecten in Zeeland zijn. “In 2019 begonnen we een project over luchtkwaliteit met middelbare scholieren van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee en het Pontes Goese Lyceum. Na de zomervakantie sluiten het Lodewijk College in Terneuzen en Nehalennia in Middelburg zich hierbij aan en gaan scholieren fietsend de luchtkwaliteit meten. Doel van het snuffelfietsenproject is om de luchtkwaliteit te verbeteren, hetgeen een gezondheidswinst voor iedereen moet opleveren.” Hij legt uit dat de snuffelfiets korte ritjes niet meet en dat de eerste en laatste paar honderd meter niet worden vastgelegd in verband met de privacy van de snuffelfietsers. De Zeeuwse lucht is volgens Hage relatief schoon, al scoren we Europees gezien nog niet zo goed. “Als je naar de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie is er zelfs nog veel winst te behalen.” Na de zomer gaan er minimaal honderd snuffelfietsen rondrijden.

Gek snuffelen
Vincent Klap uit Goes is een van de snuffelfietsvrijwilligers. Hij fietst een paar keer per week de 23 kilometer van Goes naar zijn werk in Middelburg en vindt het een mooie manier om informatie te verzamelen en zo iets bij te dragen aan het milieu. “De afgelopen maanden fietste ik de route wel honderd keer. Ja, wel op de e-bike.” Hij laat op zijn mobiel de grafiek van de afgelopen dagen zien. “Vandaag kleurde mijn route blauw, dat is goed. Rood is slecht. Woensdag was het geel, dus waarschijnlijk een warme dag.” Petra Bank uit Vlissingen, roept dat ze zich gek snuffelt op haar gewone fiets. “Zodra ik over het project hoorde ben ik gaan meedoen omdat ik de luchtkwaliteit belangrijk vind.”

De meetresultaten zijn te zien via: https://snuffelfiets.nl/data/
Aanmelden voor het snuffelfietsproject via: [email protected]

Meer uit Beveland

Man gewond aan hoofd na ongeval Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij een ongeval op de Oosterschelde bij Colijnsplaat is zaterdagmiddag een man gewond geraakt aan het hoofd. De KNRM en de Kustwacht werden ingezet.

20 uur geleden
Kapelse bigband 'The Evergreens' gaat terug in de tijd in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Op zaterdag 9 maart geeft bigband The Evergreens uit Kapelle een echte dansavond voor de liefhebbers van het stijldansen.

20 uur geleden
Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

1 dag geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

1 dag geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

1 dag geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

2 dagen geleden
Ambachtenmarkt in Gasthuis Goes

GOES - Zaterdag 2 maart organiseert het activiteiten bureau van Zorggroep Ter Weel een ambachtenmarkt in het Gasthuis aan de Kievitlaan in Goes.

2 dagen geleden