Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse Kunstkring zoekt kunstenaars

Zeeuwse Kunstkring zoekt kunstenaars

MIDDELBURG – De Zeeuwse Kunstkring is een kunstlievende vereniging voor professionele Zeeuwse kunstenaars. Ze presenteren twee keer per jaar recent werk in een expositie, gaan met elkaar in gesprek over kunst en versterken elkaars netwerk. “We zijn vooral opzoek naar jonge kunstenaars die lid willen worden van de kunstkring,” vertelt bestuurslid en kunstenaar Leen van Duivendijk. 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Kunst is van alle tijden. Sommige werken spreken meteen aan, anderen blijven ongrijpbaar. Het is voor kunstenaars dan ook moeilijk om een publiek te vinden. Door de krachten te bundelen kan Zeeuwse Kunstkring jaarlijks enkele exposities inrichten en veel Zeeuwen kennis laten maken met hedendaagse kunst. Miems van Citters (86) uit Burgh-Haamstede is het oudste lid en laat zich graag inspireren door jonge kunstenaars. Ze heeft een originele kijk op de wereld waarin polarisatie geen rol speelt. Als kunstenaar heeft zij geleerd genuanceerd te kijken, de lagen van de werkelijkheid af te pellen en zo te doorgronden wat er werkelijk is. Schilder en bestuurslid Leen van Duivendijk vertelt: “Binnen de ZKK vertellen we elkaar over het werk dat we maken. Een tekenaar of schilder werkt in het platte vlak en heeft een ander perspectief dan een beeldhouwer, keramist of iemand die werkt met textiel. Door van elkaar te leren, kunnen we meer diepgang in ons eigen werk aanbrengen.”

Ballotage
De Zeeuwse Kunstkring heeft momenteel twintig leden. Rien Dekker en Naomi Remijn zijn er als laatste bijgekomen. Rien Dekker uit Wolphaartsdijk is zichtbaar geïnspireerd door onder meer enkele kunstenaars die voortkwamen uit de Cobra-beweging. Remijn uit Kwadendamme laat zich inspireren door Zeeuwse klederdracht, wat ze hedendaags vormgeeft in het grijze gebied tussen kunst en design. “Bij de Zeeuwse Kunstkring zijn diverse kunstenaars actief. Een expositie is een samenkomst van al die disciplines. Dat maakt het spannend,” zegt Van Duivendijk. De toetreding van jonge kunstenaars gaf de vereniging een frisse wind. De website is gemoderniseerd en bij de exposities zijn QR-codes te vinden voor meer informatie.

Maar niet iedereen kan toetreden tot de ZKK. “Twee keer per jaar houden we een ballotage. Kunstenaars kunnen zich aanmelden en hun werk presenteren. Een commissie van vijf leden uit verschillende disciplines beoordeelt het werk onder leiding van een onafhankelijke voorzitter vanbuiten de ZKK. Zo kunnen we een goed beeld vormen van de kwaliteiten en groeimogelijkheden van het aspirant-lid.” ‘Jonge kunstenaars’ wordt breed geïnterpreteerd. Het kan zowel de leeftijd als de ervaring betreffen. “Omdat er op kunstacademies vooral aandacht is voor de kunst en weinig voor het ondernemerschap bieden wij de nieuwe leden een buddy aan. Een buddy is iemand uit hetzelfde vakgebied die een klankbord voor de ontwikkeling kan zijn. Ook kan de buddy adviseren bij het opzetten van een expositie of het netwerken binnen én buiten de kunstwereld.”

Expositie
Van 24 december tot 8 januari zullen tientallen kunstwerken van de Zeeuwse Kunstkring in Vleeshal Middelburg, Markt 1, te zien zijn. “Ina Sponselee van GalerieGerritse zal de expositie voor ons inrichten. Op de eerste dag geven we elkaar een rondleiding, zodat we leren over de ontstaansgeschiedenis en de boodschap van ieder kunstwerk. Met die kennis kunnen we, wanneer we suppoost zijn, de bezoekers overal over vertellen.” Het bezoeken van de expositie kan iedere dag, ook op zondag en tijdens de feestdagen, voor €2,-. Kinderen en jongeren mogen gratis een kijkje komen nemen. Alle werken zijn te koop. www.zeeuwsekunstkring.nl.

Kunstwerken in de collage
Linksboven: Michiel Hermsen uit Arnemuiden maakt in zijn schilderijen gebruik van pure geometrische vormen, met een minimum gebruik aan kleuren om een optimaal resultaat te bereiken.
Tweede boven: Paula Termeer uit Sint-Laurens maakt grafiek in kleine oplage, maar ook objecten en toegepaste kunst. Alles met herkenbare vormen.
Derde boven: Ben Game uit Middelburg schildert geabstraheerde mensfiguren in contrast met een abstracte achtergrond.
Rechtsboven: Rien Dekker uit Wolphaartsdijk is zichtbaar geïnspireerd door onder meer enkele kunstenaars die voortkwamen uit de Cobra-beweging.
Linksonder: Johan Klein uit Terneuzen beweegt zich op het vlak van de fotografie en de beeldende kunst. Hij heeft onder andere een serie gemaakt over de ontwikkeling van de Hedwige polder.
Midden onder: Coby Boone uit Middelburg was bij het werken in steen al geruime tijd bezig met het thema “Stilleven”. Daar gaat ze mee door, nú met kippengaas en geverfd papier.
Rechtsonder: Miems van Citters uit Burgh-Haamstede is een veelzijdig kunstenaar met een enorme staat van dienst in de Zeeuwse kunstwereld. Volgend voorjaar verschijnt haar biografie.


Meer uit Middelburg

Bouw zes levensloopbestendige woningen Meliskerke van start

MELISKERKE Vorige week is de bouw gestart van zes levensloopbestendige woningen aan de Pauwhoekstraat in Meliskerke. Als alles volgens planning verloopt is de bouw in september 2024 gereed.

2 uur geleden
Leerlingen Herman Faukeliusschool uit Middelburg winnen STEAM Cup challenge met app tegen pesten

MIDDELBURG - Leerlingen van de Herman Faukeliusschool uit Middelburg hebben vorige week de eerste prijs gewonnen van de landelijke finale van de GoIT STEAM CUP challenge. Ze wonnen met het ontwerp van een app tegen pesten. Leuk detail: ze wonnen deze prijs notabene op de landelijke dag tegen pesten.

2 uur geleden
Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

9 uur geleden
Botsing tussen scooters in de Jasmijnstraat in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een botsing tussen twee scooters in Middelburg is maandagavond schade ontstaan. Het ongeval gebeurde omstreeks 18.30 uur in de Jasmijnstraat te Middelburg. Door onbekende oorzaak waren twee scooterbestuurders met elkaar in botsing gekomen. De politie en ambulancedienst kwamen ter plaatse.

1 dag geleden
Ko en Stina de Smit: al 70 jaar gelukkig getrouwd!

ARNEMUIDEN - Ko (88) en Stina (88) de Smit vieren vandaag, op 23 april 2024, een bijzondere mijlpaal: hun 70-jarig huwelijksjubileum. Hun verhaal begint in Arnemuiden in1953, als Ko tijdens het vervoeren van 'peeën' de rasechte Erremuuse Stina door het dorp ziet lopen en denkt: "Daar moet ik eens achteraan!" In die tijd kwam de jeugd elkaar tegen door rondjes rond het dorp te lopen. Zo ontmoetten Ko en Stina elkaar op het zogenoemde Schorretje. 

1 dag geleden
ZeelandJazz Festival 2024

MIDDELBURG - In de maand juni is het weer tijd voor het ZeelandJazz Festival. Het tweede weekend van juni in Terneuzen en het derde weekend in Middelburg. Een trend in Nederland en de rest van Europa zijn de tribute bands en ook het Jazzfestival neemt dit mee in het festival. Tijdens het openingsconcert in Porgy en Bess speelt het Teus Nobel Trio "A Tribute To Chet Baker" met als gast Benjamin Herman. In Middelburg opent Michiel Borstlap & band die Herbie Hancock spelen voor de headliner RYMDEN. Op zaterdag in De Spot een James Brown Tribute door het Amsterdam Funk Orchestra met Jared Grant.

2 dagen geleden
Met een hink-stap-sprong de gevangenis in

MIDDELBURG - De gevangenis in Middelburg (Torentijd)  heeft sinds kort een gekleurd hinkelpad voor de ingang. Als een ouder in de gevangenis belandt, heeft dat invloed op de relatie tussen ouder en kind. En voor een kind is het soms lastig om op bezoek te gaan bij een ouder die in de gevangenis zit. Een paar keer hinkelen is letterlijk en figuurlijk een eerste stap om wat meer ontspannen hun vader te begroeten.

2 dagen geleden