Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse geschenkwoningen in kaart gebracht

Zeeuwse geschenkwoningen in kaart gebracht

KRUININGEN - Om de cultuurhistorische waarde te kunnen beschermen heeft de provincie Zeeland alle woningen in kaart gebracht die Zeeland zijn geschonken na de Watersnoodramp van 1953. Het merendeel van deze geschenkwoningen staat in het zwaar getroffen Schouwen-Duiveland. In de gemeente Reimerswaal zijn er 20. Zweden schonk er 14 aan Kruiningen en Noorwegen 6 aan Hansweert.

De derde Zeeuwse gemeente met geschenkwoningen is Tholen. ‘Deze karakteristieke woningen zijn 68 jaar later nog steeds stille getuigen van de geweldige internationale steun’, laat gedeputeerde Anita Pijpelink van de provincie Zeeland weten. Naast Zweden en Noorwegen schonken Finland, Denemarken, Oostenrijk en Frankrijk bouwpakketten om dakloos geraakte gezinnen een nieuw thuis te bieden. Dat gebeurde ook in Zuid-Holland en Noord-Brabant. In totaal gaat het om 860 woningen. De meeste woningen waren voor Zeeland, waar de schade het grootst was.

Behouden

Het in kaart brengen van de adressen moet bijdragen aan de instandhouding van deze houten woningen. ‘Ze zijn een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis’, aldus Pijpelink. ‘De houten huizen maken het verhaal van de Watersnoodramp zichtbaar. Ze laten zien hoe de wereld ons te hulp kwam na die ingrijpende gebeurtenis. Dat verhaal moeten we blijven vertellen. Daarom zijn we zuinig op dit cultureel erfgoed en willen we het ook voor volgende generaties behouden.’

Op dit moment hebben de Zeeuwse geschenkwoningen geen beschermde status. ‘Het is aan gemeenten en andere belanghebbenden om zorgvuldig om te gaan met dit erfgoed.’ Zo kunnen zij de inventarisatiegegevens gebruiken bij eventuele bescherming van deze karakteristieke woningen als beeldbepalend pand, gemeentelijk monument of beschermd dorpsgezicht.

Kijk voor een overzicht van de nog bestaande geschenkwoningen op de Kaart Cultuurhistorie Zeeland (kaartlaag ‘Watersnoodramp’).

Meer uit Reimerswaal

Geniet zondag van 'dweilen' en food in Hansweert

HANSWEERT - Ieder jaar op de laatste zondag van september vindt in Hansweert het Answester Dweilbandfestival plaats. Voor zondag 24 september staat de 21e editie in de startblokken. 

5 uur geleden
Verkeer voorlopig verboden op instabiele dam Julianahaven Yerseke

YERSEKE - Omdat de damwand van de Julianahaven in Yerseke niet sterk en stabiel genoeg is, stelt de gemeente Reimerswaal een verkeersverbod in voor de kadewand. ‘Binnenkort wordt er een meetsysteem geplaatst om de stabiliteit van de damwand de komende tijd te meten’, laat de gemeente vrijdag weten. Op basis van de meetresultaten zijn misschien nog meer maatregelen nodig. ‘Dat is op voorhand niet uit te sluiten.’ 

9 uur geleden
Jonge bestuurder ongeluk Kruiningen mogelijk onder invloed van drugs

KRUININGEN - De 21-jarige Kruininger die donderdag met zijn auto over de kop sloeg in zijn dorp reed mogelijk onder invloed van drugs. Dat meldt de politie.

9 uur geleden
Nieuw bestuur Schoorse herfstmarkt: 'We willen dit leuke feest laten groeien'

SCHORE - Het nieuwe bestuur van stichting Schoorse Herfstmarkt kon zaterdag meekijken hoe de geroutineerde, afzwaaiende bestuursleden de markt in goede banen leidden. Voor editie 2024 staan Niels Peterson, Mark Kneepkens, Jeroen Heerspink en Jelmer Holm aan het roer.

1 dag geleden
Botsing met meerdere voertuigen op A58 bij Schore: meerdere personen gewond

SCHORE - Bij een aanrijding op de snelweg A58 tussen Kapelle en Schore zijn woensdagavond meerdere personen gewond geraakt.

1 dag geleden
Rillandse energiecoöperatie 4411 op 26 september een feit

RILLAND - Op 26 september vindt de oprichtingsvergadering van de Energiecoöperatie 4411 plaats in het dorpshuis van Rilland. Om 20.00 zijn alle inwoners en ondernemers uit het postcodegebied 4411 daar welkom. 

2 dagen geleden
Eerste editie Stof & Spektakel zaterdag in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Zaterdag 23 september organiseren De Stoffenkantine en Van Oorschot Naaimachineservice de eerste editie van ‘Stof & Spektakel’ aan de Zuidweg 21 in Krabbendijke.

2 dagen geleden