Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse gemeenten boos over Intervence-uitlatingen staatssecretaris

Zeeuwse gemeenten boos over Intervence-uitlatingen staatssecretaris

MIDDELBURG - De Zeeuwse gemeenten zijn onaangenaam verrast over de brief die staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Blokhuis schrijft hierin dat de gemeenten zich niet hebben gehouden aan de opzegtermijn van zes maanden in het contract met zorgorganisatie Intervence. ‘Dit is niet het geval’, reageren de Zeeuwse overheden dinsdag in een gezamenlijke verklaring. 

In juni boden de Zeeuwse gemeenten naar eigen zeggen contractverlenging aan de vier GI’s (gecertificeerde instelling) die in Zeeland werkzaam zijn aan. ‘Intervence maakte als enige geen gebruik van de mogelijkheid om het contract met een jaar te verlengen.’ 

Onderzoek

Afgelopen zomer is er onderzoek gedaan naar oplossingen voor de bedrijfsvoeringsproblemen van Intervence. ‘Hangende dit onderzoek wilde Intervence niet besluiten over het contract’, aldus de gemeenten. ‘Op 26 november besloot de Bestuurscommissie Inkoop Jeugdhulp Zeeland het contract met Intervence niet te verlengen. Het contract eindigde daarmee op 31 december 2020.’ 

Overdracht

In het contract was opgenomen dat er sprake moet zijn van een reële overgangsperiode als het contract eindigt. De Zeeuwse gemeenten verwachten dat er zes tot negen maanden nodig zijn voor een goede overdracht van jongeren en gezinnen naar een of meer andere gecontracteerde GI’s. ‘Op dit moment wordt de mogelijkheid om JB west Intervence te laten opvolgen onderzocht.’ Dit onderzoek duurt zes tot acht weken, waarna de Inspecties en Jeugdautoriteit het plan van aanpak moeten beoordelen. 

Tarieven 

In zijn brief noemt staatssecretaris Blokhuis het afspreken van reële tarieven een leerpunt. ‘Gedurende de onderzoeken rondom Intervence zijn de tarieven die de Zeeuwse gemeenten betalen als fair omschreven. Ook externe partijen bevestigden dat de Zeeuwse tarieven redelijk zijn en landelijk gezien bovengemiddeld. Drie van de vier gecontracteerde GI’s in Zeeland kunnen tegen dit tarief hun diensten leveren. Intervence was daartoe als enige niet in staat. Ook niet nadat de organisatie gedurende twee jaar van de Zeeuwse gemeenten een instandhoudingsbijdrage van 1,4 miljoen euro ontving om de bedrijfsvoering te verbeteren.’ 

Imagoschade 

De Zeeuwse gemeenten vinden dat de staatssecretaris hen met zijn uitlatingen in een negatief daglicht stelt. ‘De brief brengt schade toe aan ons imago. Dit had eenvoudig voorkomen kunnen worden wanneer de staatssecretaris vooraf contact had opgenomen over zijn brief.’ 

De Zeeuwse gemeenten sturen dinsdag nog een brief naar Blokhuis, de leden van de Tweede Kamer, ministers De Jonge en Dekker en naar de Zeeuwse gemeenteraadsleden.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 week geleden
Verdiep je eerst fatsoenlijk in de materie Blokhuis voordat je van alles begint te roepen wat volledig naast de waarheid is

Meer uit Beveland

Regio deal versterkt Zeeland op meerdere vlakken

GOES - 422 Zeeuwen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn aan werk geholpen, 59 woningen toekomstbestendig gemaakt en Zeeuwse ondernemers zijn in 39 projecten aan de slag met innovatieve haalbaarheidsonderzoeken en demonstratieprojecten. Dit zijn enkele resultaten die de regio deal Zeeland tot nu toe heeft opgeleverd, laat de provincie Zeeland weten.

17 uur geleden
Jongeren live in gesprek met winnaars Four Freedoms Awards

MIDDELBURG - Op woensdag 31 maart vindt de uitgestelde uitreiking van de Four Freedoms Awards 2020 plaats. Aansluitend begint om 14.00 uur vanuit Middelburg de Four Freedoms Meet-up, waarbij vier jongeren praten met de winnaars. Zo bevraagt de Middelburgse zangeres en rechtenstudent Isabel Provoost (21) de vervolgde Filipijnse journaliste Maria Ressa over de Freedom of Speech (vrijheid van meningsuiting). 

18 uur geleden
Moestuinen zijn populair

GOES - “Het mooie weer stimuleert wel menig tuinier om te gaan beginnen, maar het is nog erg vroeg om wat in de grond te doen. Het is nog erg nat en koud”, zegt voorzitter Pieter-Floor Kool van Volkstuindersvereniging Goes. Hij signaleert ook dat het hebben van een moestuin zeker in is. “Onze volkstuindersvereniging telt meer dan honderd actieve leden en heeft drie tuincomplexen. De complexen die aan de Riemwagenweg in Goes Zuid liggen en aan de Stelleweg in Kloetinge zijn volledig bezet en hebben ook al een wachtlijst. Het complex in de Goese Polder, tegen de Oude Zeedijk, is nog niet helemaal vol.”Verschuivingen

20 uur geleden
Plannen voor nieuw opslaggebouw bij COVRA

NIEUWDORP – De Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) wil op haar terrein bij Nieuwdorp een nieuwe opslag realiseren voor laag- en middelradioactief afval. 

1 dag geleden
Fotoproject ‘Verhalen achter gezichten van Ruilwinkels’

GOES - De Ruilwinkel in Goes van SMWO is een ontmoetingsplek waar je zonder geld spullen of diensten kunt ‘kopen’. Onlangs is er is een fotografie- en verhalenproject gemaakt over de Ruilwinkels van Goes en Zierikzee.Een aantal vrijwilligers en bezoekers van de Ruilwinkels is geïnterviewd over waarom zij betrokken zijn bij de Ruilwinkels. Deze vaak bijzondere verhalen en foto’s zijn gebundeld in dit boekje. Maandag 22 februari is het eerste exemplaar uitgereikt aan wethouder André van der Reest. Helaas, vanwege de coronamaatregelen, in kleine kring. Deze uitreiking is een ‘tipje van de sluier’. Dit jaar en volgend jaar zullen er waarschijnlijk ook foto-exposities komen in Zierikzee en Goes.

1 dag geleden
Mathisse Arendsen: ‘De kunst heeft me gered’

‘s-HEER ARENDSKERKE - Als klein jongetje nam Mathisse Arendsen al uilenballen, steentjes en schelpjes uit het bos mee naar huis om ze met zelfgemaakte houtskool na te tekenen. Nu is de Goesenaar 72 jaar en het tekenen en schilderen is nooit weggeweest uit zijn leven. “De kunst heeft me gered”, vertelt de winnaar van de Culturele Prijs Goes 2021. “Het houdt me in balans, zodat ik kan functioneren.”

2 dagen geleden
Hennepkwekerij gevonden in woning Lewedorp

LEWEDORP - In een woning aan de Burgemeester Vermetstraat in Lewedorp is dinsdagmorgen een hennepkwekerij met 36 planten gevonden. De bewoner is gearresteerd.

2 dagen geleden