Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse boeren demonstreren met verlichte tractoren

Zeeuwse boeren demonstreren met verlichte tractoren

AAGTEKERKE - Ongeveer tachtig feestelijk verlichte tractoren reden gisteravond (28 december) vanuit Aagtekerke (ZL) een vijftig kilometer lange route door de dorpen van de gemeente Veere. Hiermee protesteerden de boeren tegen de toenemende beperkende regelgeving in de agrarische sector. De tour werd georganiseerd door stichting Trekkertrek Aagtekerke. 

DOOR ELLEN DE VRIEND

Het maximum aantal inschrijvingen was maandag 13 december snel bereikt. “En de aanmeldingen bleven maar binnenstromen,” vertelt bestuurslid Wim Houmes. Daardoor hebben ze wel een aantal deelnemers teleur moeten stellen, voornamelijk afkomstig van buiten Walcheren. Nadat de TrekkerTrek in juli werd afgelast dreigde, na de afgekondigde harde lockdown, hetzelfde voor de Trekker Light Tour, die in december 2018 en 2019 zo’n succes was. Daardoor besloot het bestuur om er een demonstratie van te maken. Door goed overleg met de gemeente kon de tour zonder moeite doorgaan.

Bonte stoet
De stoet van anderhalve kilometer vertrok stipt om 17.30 uur van het erf van loonwerkersbedrijf Houmes aan de Herenweg in Aagtekerke. Luid toeterend reden ze achter Houmes aan, met een gangetje van ongeveer 10 kilometer per uur. Ze waren prachtig versierd met tientallen felgekleurde lampjes en stellages met kerstbomen, rendieren en arrensleeën. De boeren hadden voor al die lichtjes een extra aggregaatje én alles goed vastgezet in verband met de flinke wind. De trekkers reden door de dorpen Domburg, Oostkapelle, Vrouwenpolder, Serooskerke, Koudekerke, Biggekerke, Meliskerke, Zoutelande en van Westkapelle terug naar het beginpunt. De bonte stoet trok veel bekijks. Ondanks de regen en de kou stonden toeschouwers langs de route te klappen of zwaaiden vanachter de ramen. Op Walcheren kunnen de boeren op veel steun van de bevolking rekenen.

Drie leuzen
“We hebben drie leuzen laten drukken op A3 papier, zoals: ‘Gebruik je verstand, boeren zet je niet aan de kant’ en ‘De overheid zet boeren in het donker, maar wij brengen licht.’ Dit omdat we enkel publieksvriendelijke leuzen wilden.” De boeren hadden de papieren goed zichtbaar opgehangen. Daarmee protesteerden ze tegen de algemene beperkende regels die hen zijn opgelegd op het gebied van onder meer mest en stikstof.

Meer uit Middelburg

Een Tiny Forest voor Koudekerke

KOUDEKERKE - Op donderdag 25 mei 2023 was er tijdens de dorpsraadvergadering in Koudekerke een presentatie te zien van de gemeente Veere in samenwerking met IVN Natuureducatie. Tijdens deze presentatie deelde de gemeente Veere mede waarom zij trots is op de komst van een Tiny Forest in Koudekerke.

35 minuten geleden
Roze Limousine rijdt door Zeeland

ZEELAND - Op 9 juni komt de Roze Limo naar Zeeland om aandacht te vragen voor de lhbti+ community. De host van deze dag is auteur/fotograaf Eveline Van de Putte namens Roze 50+ Zeeland. De andere limo gasten zijn vertegenwoordigers van Anti Discriminatie Bureau Zeeland, LFB, Roze 50+ Zeeland, GSA en Gekozen Familie Zeeland.

20 uur geleden
Een avond vol spanning tijdens het Zeeuws Thriller Festival in Middelburg

MIDDELBURG - Op vrijdag 9 juni 2023 van 19.00 tot 23.30 uur is het zover: in de gotische sferen van de Wandelkerk in Middelburg kun je als thrillerfan je hart sneller laten kloppen. Schrijvers Jeroen Windmeijer, Jet van Vuuren, Mark de Groot en Wim Hendrikse gaan onder leiding van presentator Myrthe Jansen in gesprek over de kunst van een sterke thriller en de kracht van Zeeland als decor. Een avond vol spanning, interviews, signeersessies en een sinistere wandeling.

23 uur geleden
Politieauto en fietser in botsing in Serooskerke, één gewonde

SEROOSKERKE (W) - Een politieauto is woensdagmiddag op de Wilgenhoekweg bij Serooskerke (W) in botsing gekomen met een plotseling overstekende fietser. De fietser raakte bij het ongeluk gewond, zo bevestigt de politie.

23 uur geleden
Douane onderschept 939 kilo cocaïne in Zeeland

MIDDELBURG/VLISSINGEN - In samenwerking met de politie heeft de Douane op dinsdag 6 juni tijdens een algemene controle 430 kilo cocaïne aangetroffen bij een bedrijf in Middelburg. Daarnaast heeft de organisatie diezelfde dag, tijdens een andere reguliere controle, 509 kilo cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Hierbij heeft de Douane bijstand ontvangen van de Koninklijke Marechaussee.

2 dagen geleden
Drugs ontdekt bij bedrijf Middelburg, geen betrokkenheid

MIDDELBURG - Bij een bedrijf in Middelburg is dinsdag drugs aangetroffen in een container. Volgens de politie heeft het bedrijf echter zelf niets met de zaak te maken. Volgens een woordvoerder van de politie bleek op het bedrijfsterrein dat verdovende middelen verstopt zaten in een container. 

2 dagen geleden
Zeelandia Middelburg krijgt hoofdveld van kunstgras

MIDDELBURG - Bij Zeelandia Middelburg is de aanleg begonnen van een gloednieuw kunstgrasveld dat het huidige hoofdveld met natuurgras zal vervangen. De aanleg van dit veld is een belangrijke mijlpaal voor de club en zal aanzienlijke voordelen bieden voor zowel spelers als supporters. Onder het nieuwe veld zal ook een waterbuffer aangebracht worden, zodat regenwater in de toekomst gebruikt kan worden voor irrigatie van de natuurvelden en groenvoorzieningen binnen de club.

2 dagen geleden