
Zeeuwse Bijenteelt in Uganda
POPPENDAMME - De stichting tot Bevordering van de Bijenteelt in Noord-Uganda, opgericht in Zeeland, in 2015, heeft in Oeganda vele projecten opgezet die alle ten doel hebben om de levensstandaard van arme mensen te verbeteren.Stichting ter Bevordering van de Bijenteelt in Noord-Uganda is in 2015 opgericht door drie Zeeuwse mannen: Theo Sinke, Piet de Meester en Ko Poppe. De stichting heeft vele families in Uganda geholpen om een beter bestaan op te bouwen. Theo Sinke is na zijn pensionering vrijwilligerswerk gaan doen voor PUM, een organisatie waarmee experts hun kennis kunnen overdragen in ontwikkelingslanden om kleine en middelgrote bedrijven te helpen met groeien. “Ik was PUM coördinator en zag verschillende projecten de revue passeren. Ik zocht daar passende experts bij. Toen er een project over imkeren langskwam, heb ik Piet gevraagd om zich aan te sluiten.”
De mannen kenden elkaar al, doordat Sinke financieel advies gaf toen De Meester Imkerij Poppendamme opzette. “Het sprak me aan om mijn kennis te kunnen overdragen aan mensen die er baat bij hebben. Ik ging mee naar Uganda en zag dat er meer nodig was.” De mannen besloten hun kennis te bundelen en zo ontstond Stichting ter Bevordering van de Bijenteelt in Noord-Uganda. Ko Poppe, ook een ervaren PUMmer, sloot zich als derde bestuurslid aan. “Ko fungeert voor onze stichting als klankbord. Hij stelt kritische vragen waarmee we samen een koers bepalen voor de projecten die we aanpakken,” vertelt Sinke. In de afgelopen zeven jaar heeft de stichting aan maar liefst achttien projecten gewerkt, dit in samenwerking met lokale initiatieven, instanties en bedrijven. Dankzij hun aangeleerde kennis over imkeren en bedrijfsvoering hebben ontelbaar veel gezinnen hun inkomen, en daarmee de kansen van hun kinderen, zien groeien.
Ugandese bijen zijn erg defensief
Piet de Meester is professioneel imker en dacht alles te weten over bijen. Totdat hij in Uganda kwam en zag hoe de bijen daar hun volk beschermen. “Ugandese bijen zijn veel defensiever en steken sneller. Ik heb me verdiept in de traditionele werkwijze en de bijenvolken daar. Veel gezinnen hebben een eigen lapje grond en verbouwen daar groente op. Ze hebben wat klein vee en een bijenkast, maar geen geschikt materiaal. Ze gebruiken veel rook om de bijen te versuffen. Het gevolg is dat de honing inboet op kwaliteit. Het smaakt naar rook, er drijven stukjes as in en is zodoende niet te verkopen op de markt. Als mensen een inkomen willen genereren uit de honing, dan zal die van betere kwaliteit moeten zijn.” Er wordt vooral met traditionele, gevlochten korven of holle boomstammen gewerkt. De meeste mensen hebben niet het geld om een goede bijenkast te laten maken. Er is in Uganda een tekort aan bijenvolken en de honingoogst blijft ver achter bij de vraag. The Ugandan Beekeepers Association schat dat er jaarlijks in Uganda 1500-3000 ton honing wordt geproduceerd, terwijl de markt het vijfvoudige zou kunnen verwerken. “In het lesprogramma leren de mensen hoe ze een goede korf kunnen vlechten en waar ze aan moeten denken als ze die neerzetten. Bijen hebben schaduw, water, rust en genoeg bloemen in de omgeving nodig. Als ze na het eerste jaar een goede oogst hebben, kunnen ze dat geld investeren in een KTB, ofwel een Kenian Top Bar Hive. Deze kasten worden lokaal gemaakt, zodat ook andere ondernemers baat hebben bij onze projecten.”
Meer dan bijenhouden alleen
Een bedrijf opzetten is niet gemakkelijk. De lesprogramma’s van Stichting ter Bevordering van de Bijenteelt in Noord-Uganda zijn er dan ook op gericht om mensen te leren hoe ze een bedrijfsplan moeten maken, hoe ze moeten investeren en hoe ze een bedrijf moeten voeren. “Zeven jaar geleden zijn we met kleine projecten begonnen. We zijn meer dan vijftien keer naar Uganda geweest en hebben een netwerk opgebouwd met lokale projecten, bedrijven en instanties. Zo zorgen we ervoor dat zij zelf de kennis aan elkaar doorgeven en elkaar helpen,” vertelt Sinke. Met het project ‘Bees, Trees en 1000 families’ is het inkomen van vele Ugandese families verdubbeld. Sinke: “Voor het project ‘Empowering Women by Beekeeping Skills’ werken we samen met de Precious Life Foundation in Karuma. Grace is een universitair geschoolde vrouw en gedreven om de vrouwen van Karuma te helpen. Zij heeft een centrum opgezet waar sekswerkers een vak kunnen leren als kapster of kledingontwerpster. Er zijn lifecoaches die de vrouwen helpen om uit hun onmenselijke bestaan te komen. Wij voegen daar het imkeren aan toe. We geloven in dit project en weten zeker dat we veel mensen kunnen helpen. Daar hebben we geld voor nodig en we zoeken dan ook sponsoren.” In de expositieruimte van Imkerij Poppendamme is een hoek ingericht met informatieborden en een film. Ook staat daar een KTB (bijenkast) waar donaties in gedaan kunnen worden.
Op de website van Stichting ter Bevordering van de Bijenteelt in Noord-Uganda is meer informatie over de projecten te vinden. www.bijenteeltnoorduganda.nl.
Meer uit Middelburg
MIDDELBURG - Deze zomer organiseert Cultuurpunt Walcheren in samenwerking met lokale partners Vizita, Buurtteams Vlissingen, Jeugdfonds Sport & Cultuur en de gemeenten Middelburg en Vlissingen opnieuw het succesvolle project Cultuur@CruyffCourts.
1 uur geledenMIDDELBURG - Gemeente Middelburg, University College Roosevelt (UCR) en Stichting Sterrenwacht Philippus Lansbergen (sterrenwacht) hebben goede gesprekken gevoerd over hun huisvesting. 'UCR wilde de sterrenwacht tegemoetkomen. Uitgangspunt is dat de sterrenwacht op de Helm blijft zitten. En dat het UCR-gebouw wordt verbouwd zodat ze straks betere voorzieningen voor hun studenten hebben', schrijft de gemeente Middelburg in een persbericht. Deze plannen worden de komende maanden verder uitgewerkt.
20 uur geledenMIDDELBURG - Anneke Bouman, vrijwillig meedenker (ook wel OCO genoemd) bij Vizita, zet zich al van kinds af aan vrijwillig in. "Ik kom uit een christelijk nest en als kind hielpen we gewoon mee als mijn ouders dingen voor de kerk en voor anderen deden", vertelt Anneke."Na mijn jeugd ben ik doorgegaan met allerlei soorten vrijwilligerswerk naast mijn baan." Maar wel altijd iets met mensen, want sociale contacten geven Anneke veel energie.Meedenker"Toen ik vijf jaar geleden naar Middelburg verhuisde, heb ik me bij Vizita aangemeld als meedenker. Ik ben een vraagbaak voor inwoners op het gebied van wet- en regelgeving en daarnaast ondersteun ik ze om hun eigen weg te vinden. In plaats van oplossingen te bieden, wil ik ze liever leren om zichzelf te helpen." Zo heeft ze een cliënt kunnen stimuleren om voor het eerst in haar eentje de bus te nemen."De mensen bij wie ik kom, hebben weinig contacten en zijn heel enthousiast om me te zien. Dat is ontzettend leuk, maar ik vind het wel érg dat wij nodig zijn. Soms moeten mensen ontzettend lang wachten voordat ze hulp krijgen of ze krijgen helemaal geen hulp." Goed naar mensen luisteren, is wat Anneke als meedenker biedt en daar is veel behoefte aan.KorenNaast dit vrijwilligerswerk zingt Anneke in twee koren en zit ze in de organisatie van Middelburg VÓLkoren. Ook is ze actief bij Seniorencontact Middelburg-Veere. Hier organiseert ze samen met een medevrijwilliger elk kwartaal voor ouderen een uitstapje naar een regionaal museum, verzorgt ze de 'lief en leed' voor het koor en houdt ze keukentafelgesprekken met senioren. "Ik moet wat te doen hebben", zegt ze vrolijk.Meer informatieMeer informatie over vrijwilligerswerk in Middelburg is te vinden op www.vizita.nl/vrijwilligerswerk.
23 uur geledenSEROOSKERKE - Snel doorpakken voor een nieuwe school of een paar stappen terugzetten en meer tijd uittrekken voor een totaalplan. Bij dit dilemma koos Serooskerke voor een masterplan, met sloop, nieuwbouw en verhuizingen op meerdere plekken. Dat resulteert in een nieuwe basisschool, dorpshuis en woningen, verhuizing van de tennisclub naar de rand van het dorp, waar ze padelbanen kan aanleggen en herstel van het historische park Welgelegen - een Rijksmonument. "Als sluitstuk van dit project openen we de nieuwe basisschool op de locatie van het dorpshuis", vertelt wethouder John de Jonge van de gemeente Veere. "De planning is dat het begin 2028 zover is, zodat de kinderen hopelijk die kerstvakantie kunnen verhuizen."
1 dag geledenDOMBURG - Vakantiepark Hof Domburg is door de grote brand in zwembad De Parel tot en met zondag gesloten voor vakantiegangers. Dat schrijft Landal donderdag op haar website.
1 dag geledenNeeltje Jans vormt van 9 tot en met 11 juli het decor voor Sharkatag. Tijdens dit driedaagse evenement gaan honderden sportvissers op haaien vissen voor onderzoek. Dit initiatief van Sportvisserij Nederland levert veel nieuwe en waardevolle kennis op over deze kraakbeenvissen. Zo blijkt de Zeeuwse Voordelta een enorm belangrijk leefgebied en zelfs een kraamkamer voor internationale populaties van kwetsbare haaien- en roggensoorten.
1 dag geledenOp vrijdag 11 juli start de jaarlijkse Landelijke Tuinvlindertelling. Iedereen met een tuin of een balkon kan van 11 tot en met 13 juli meedoen. Eén kwartier tellen is al voldoende, maar je mag zeker ook vaker tellen! Vorig jaar werd de atalanta het meest gezien, maar ook dagpauwoog en klein koolwitje zijn dit jaar kanshebber. Misschien is er nog een dark horse die de top binnenkomt.
1 dag geleden