Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse aquacultuurbedrijven blijven zichzelf vernieuwen

Zeeuwse aquacultuurbedrijven blijven zichzelf vernieuwen

KAMPERLAND - Er is vrijdag ruim 290.000 euro uitgedeeld aan bedrijven die samenwerken in innovatieve projecten. Dit keer ging het geld vooral naar ondernemingen die zich bezighouden met aquacultuur.

De locatie waar gedeputeerde Jo-Annes de Bat, de ondernemers en vertegenwoordigers van de gemeenten Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland en Hulst samen kwamen was dan ook niet toevallig gekozen. Het geld, dat afkomstig is uit de regeling ‘Zeeland in stroomversnelling’, werd uitgereikt in de oesterhal van Seafarm in Kamperland. “We hebben dinsdag gezien dat het kabinet wil investeren in deze crisis. Laten wij dat ook doen, samen met jullie en de gemeenten. Deze subsidies zijn bedoeld voor innovaties en jullie kunnen innoveren, hebben we in het verleden al gezien.”

Biethanol

De Bat riep, staand op een betonnen plaat bovenop de oesterbakken, één voor één een vertegenwoordiger van de zes bedrijfscombinaties naar voren.

De enige die niet in de aquacultuur actief is, is een combinatie die onderzoek doet naar een de vestiging van een biethanolfabriek op de Axelse Vlakte. Daar moet op termijn tweeduizend ton suikerbieten per dag worden verwerkt.

Voersysteem

Kingfish viel twee keer in de prijzen, in twee verschillende combinaties. Met de stichting Zeeschelp en Fry Marine doet het bedrijf in Colijnsplaat onderzoek naar een automatisch voersysteem voor de larven van de kweekvissen. Nu wordt dat voedsel nog met de hand uitgeschonken door medewerkers van de viskwekerij. De combinatie krijgt 50.000 euro voor het onderzoek. Kingfish, Machinefabriek Kramer en Aris krijgen hetzelfde bedrag voor een onderzoek naar de haalbaarheid om in een vroeg stadium afwijkingen bij de kweekvissen te constateren.

Fosfor

Stichting Zeeschelp is op haar beurt ook betrokken bij een project met adviesbureau Colsen en gastheer Seafarm. Het gaat om een onderzoek om fosfor en voedingsmiddelen te winnen uit afvalwater en deze om te zetten in grondstoffen voor de agrarische sector. Het afvalwater komt uit een nieuwe viskwekerij van Seafarm. Ook hiervoor is 50.000 euro beschikbaar. Bijna hetzelfde bedrag gaat naar het project ‘Sorting Seafood’ van Murre, Optimum Sorting en World of Oysters. Zij zijn bezig met een 3D-sorteermachine voor schelpdieren.

Smaakmakers

De laatste combinatie die een bedrag van bijna 50.000 euro kreeg is de Zeeuwsche Smaakmakers waarin zoutmaker Christian Clerx met restaurants en chef-koks samenwerkt en wil onderzoek of het zout meer kan worden gebruikt als smaakmaker en voor het conserveren van streekproducten.

Meer uit Beveland

Adrz haalt geld op voor Spoedeisende Geneeskunde Onderzoeksfonds

GOES - Zaterdag 27 mei werd op ‘International Emergency Medicine day’ door een team van ziekenhuis Adrz voor de 7e keer de SGO-run gelopen. 

2 uur geleden
Geslaagde Moederdagactie: Honderden gratis taartjes over de toonbank

GOES - Honderden moeders zijn afgelopen Moederdag verrast met een gratis taartje van hun lokale bakker, dankzij de Moederdagactie van de Bode. Alle Vrienden van de Bode mochten kosteloos een taartje ophalen!

16 uur geleden
Man (34) vernielt ruit en steelt bestelbus in Goes

GOES - Een 34-jarige man uit Bergen op Zoom is gisteren na een achtervolging aangehouden in Steenbergen. De man zou in Goes een ruit hebben vernield en een bestelbus hebben gestolen. 

21 uur geleden
Grote brand Oudelande aangestoken; bewoner (51) aangehouden

OUDELANDE - Voor de brand die donderdagmorgen vroeg een schuur met tientallen caravans verwoestte in Oudelande gaat de politie uit van brandstichting. De 51-jarige bewoner van het naastgelegen huis, dat ook beschadigde raakte, is aagehouden. Hij zit vast voor verhoor.

21 uur geleden
Traumahelikopter naar ongeluk op boerderij bij 's-Heer Arendskerke

‘s-HEER ARENDSKERKE - Aan de Wissekerkseweg in ‘s-Heer Arendskerke is op donderdagochtend een traumahelikopter geland voor een arbeidsongeval bij een nabijgelegen boerderij. Het slachtoffer werd moet spoed overgebracht naar het ziekenhuis. 

22 uur geleden
Deel één Zeeuwse Tuin Tweedaagse begint vrijdag

In het kader van de Zeeuwse Tuin Tweedaagse zijn in de hele provincie Zeeland in juni vele tuinen geopend. De eerste dag begint vrijdag.

23 uur geleden
Werkzaamheden aan spoor en weg in Zeeland, ook tijdens Roze Zaterdag in Goes

GOES - Spoorwegbeheerder Pro Rail werkt van 9 tot 18 juni aan de Zeeuwse spoorlijn. Er zijn onderhoudswerkzaamheden tussen Vlissingen en Roosendaal die samenvallen met werk aan de Haringvlietbrug van Rijkswaterstaat, van 9 juni tot 4 augustus. Daarom wordt er in deze periode hinder verwacht op de weg en het spoor. Op zaterdag 17 juni wordt Roze Zaterdag gevierd in Goes, waarbij rond de 15.000 bezoekers worden verwacht. NS zet extra (roze) maatregelen in om de hinder voor de bezoekers te beperken.·         Van 9 tot en met 11 juni is er geen treinverkeer tussen Vlissingen en Roosendaal·         Van 9 tot en met 18 juni is er geen treinverkeer tussen Goes en Roosendaal·         Vanaf 12 juni is er weer treinverkeer tussen Vlissingen en Middelburg·         Vanaf 14 juni is er weer treinverkeer tussen Vlissingen en Goes

1 dag geleden