Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse aquacultuurbedrijven blijven zichzelf vernieuwen

Zeeuwse aquacultuurbedrijven blijven zichzelf vernieuwen

KAMPERLAND - Er is vrijdag ruim 290.000 euro uitgedeeld aan bedrijven die samenwerken in innovatieve projecten. Dit keer ging het geld vooral naar ondernemingen die zich bezighouden met aquacultuur.

De locatie waar gedeputeerde Jo-Annes de Bat, de ondernemers en vertegenwoordigers van de gemeenten Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland en Hulst samen kwamen was dan ook niet toevallig gekozen. Het geld, dat afkomstig is uit de regeling ‘Zeeland in stroomversnelling’, werd uitgereikt in de oesterhal van Seafarm in Kamperland. “We hebben dinsdag gezien dat het kabinet wil investeren in deze crisis. Laten wij dat ook doen, samen met jullie en de gemeenten. Deze subsidies zijn bedoeld voor innovaties en jullie kunnen innoveren, hebben we in het verleden al gezien.”

Biethanol

De Bat riep, staand op een betonnen plaat bovenop de oesterbakken, één voor één een vertegenwoordiger van de zes bedrijfscombinaties naar voren.

De enige die niet in de aquacultuur actief is, is een combinatie die onderzoek doet naar een de vestiging van een biethanolfabriek op de Axelse Vlakte. Daar moet op termijn tweeduizend ton suikerbieten per dag worden verwerkt.

Voersysteem

Kingfish viel twee keer in de prijzen, in twee verschillende combinaties. Met de stichting Zeeschelp en Fry Marine doet het bedrijf in Colijnsplaat onderzoek naar een automatisch voersysteem voor de larven van de kweekvissen. Nu wordt dat voedsel nog met de hand uitgeschonken door medewerkers van de viskwekerij. De combinatie krijgt 50.000 euro voor het onderzoek. Kingfish, Machinefabriek Kramer en Aris krijgen hetzelfde bedrag voor een onderzoek naar de haalbaarheid om in een vroeg stadium afwijkingen bij de kweekvissen te constateren.

Fosfor

Stichting Zeeschelp is op haar beurt ook betrokken bij een project met adviesbureau Colsen en gastheer Seafarm. Het gaat om een onderzoek om fosfor en voedingsmiddelen te winnen uit afvalwater en deze om te zetten in grondstoffen voor de agrarische sector. Het afvalwater komt uit een nieuwe viskwekerij van Seafarm. Ook hiervoor is 50.000 euro beschikbaar. Bijna hetzelfde bedrag gaat naar het project ‘Sorting Seafood’ van Murre, Optimum Sorting en World of Oysters. Zij zijn bezig met een 3D-sorteermachine voor schelpdieren.

Smaakmakers

De laatste combinatie die een bedrag van bijna 50.000 euro kreeg is de Zeeuwsche Smaakmakers waarin zoutmaker Christian Clerx met restaurants en chef-koks samenwerkt en wil onderzoek of het zout meer kan worden gebruikt als smaakmaker en voor het conserveren van streekproducten.

Meer uit Beveland

Scholentour Vrijheidscolleges rondom democratie

GOES - Tussen 11 en 21 november organiseert Stichting Vrijheidscolleges een tour langs basisscholen in Zeeland, om leerlingen te laten stilstaan bij de waarde van democratie. Samen met presentator Iven Cudogham en voormalig Tweede Kamerlid Peter Kwint onderzoeken leerlingen in het interactieve programma Bepaal jij dat? wie in Nederland bepaalt wat wet is. Basisscholen in heel Zeeland kunnen zich aanmelden voor dit programma.

1 dag geleden
Op de werkvloer bij apothekersassistente instellingszorg Mariëlle

's-GRAVENPOLDER - Honderden Zeeuwen helpt Mariëlle de Ridder uit Middelburg op een werkdag aan de juiste medicatie. Dat geeft haar iedere keer weer een voldaan gevoel. Mariëlle is apothekersassistente instellingszorg bij de grootste apotheek van Zeeland: Scheldezoom Farmacie in 's-Gravenpolder."Soms vragen mensen 'een apotheek op een bedrijventerrein, hoe kan dat nou?'", vertelt Mariëlle, sinds een jaar in dienst bij Scheldezoom. Het antwoord is dat ze niet bij een openbare apotheek werkt, waar iedereen kan binnenlopen. Scheldezoom Farmacie levert medicatie aan ziekenhuizen en andere zorgorganisaties. Het bedrijf maakt zelf geneesmiddelen, koopt ze in en distribueert ze naar zorgorganisaties in heel Zeeland en voor een klein deel ook daarbuiten.

1 dag geleden
Oogstseizoen vraagt extra alertheid voor slik op de weg

Het is oogstseizoen. Agrariërs zijn volop bezig met het oogsten van hun producten. Tijdens het oogsten kan er slik (modder) op de weg komen. Slik op de weg in combinatie met regenachtig weer, kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is belangrijk dat agrarische ondernemers en loonwerkers ervoor zorgen dat de weg wordt schoongemaakt. Ook van belang is het aanpassen van de snelheid door weggebruikers. 

2 dagen geleden
Gemeente Goes biedt inwoners gratis cursus 'Politiek actief' aan

GOES - De gemeente Goes organiseert in november en december de gratis cursus 'Politiek actief'. Tijdens deze cursus krijgen inwoners de kans om de lokale gemeentepolitiek van binnenuit te ontdekken.

2 dagen geleden
Goese 'hardlooprebel' Jan Roose organiseert 'De Hrôte Vuuf van Hoes'

GOES - Op zaterdag 26 oktober organiseert Jan Roose onder de naam JARO weer een kleinschalige hardloopwedstrijd. Deze keer een 5 km op de Hollandse Hoeve in Goes. Er wordt gelopen op een verhard parcours van 940 meter. Dat betekent 5 ronden en een aanloop van 300 meter.

2 dagen geleden
Hoedekenskerke herdenkt bevrijding

HOEDEKENSKERKE - U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de Dodenherdenkingen op zondag 27 en dinsdag 29 oktober in Hoedekenskerke.

2 dagen geleden
Rubriek Goes Gezien: Gedeelde ruimte

In juli bracht de gemeente Goes het nieuws dat verkeersborden van gerecycled materiaal gebruikt gaan worden. Achteloos stond er in het bericht bij dat de gemeente zo'n 80.000 verkeersborden heeft. Hoeiendag, dacht ik even. Nog geen twee weken later kwam er ander nieuws: de 40.000e Goesenaar was geboren! Ik reken niks uit als het niet echt hoeft, maar nu werd in mijn brein het sommetje als vanzelf gemaakt. Voor elke Goesenaar zijn er twee verkeersborden! 

2 dagen geleden