Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse aquacultuurbedrijven blijven zichzelf vernieuwen

Zeeuwse aquacultuurbedrijven blijven zichzelf vernieuwen

KAMPERLAND - Er is vrijdag ruim 290.000 euro uitgedeeld aan bedrijven die samenwerken in innovatieve projecten. Dit keer ging het geld vooral naar ondernemingen die zich bezighouden met aquacultuur.

De locatie waar gedeputeerde Jo-Annes de Bat, de ondernemers en vertegenwoordigers van de gemeenten Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland en Hulst samen kwamen was dan ook niet toevallig gekozen. Het geld, dat afkomstig is uit de regeling ‘Zeeland in stroomversnelling’, werd uitgereikt in de oesterhal van Seafarm in Kamperland. “We hebben dinsdag gezien dat het kabinet wil investeren in deze crisis. Laten wij dat ook doen, samen met jullie en de gemeenten. Deze subsidies zijn bedoeld voor innovaties en jullie kunnen innoveren, hebben we in het verleden al gezien.”

Biethanol

De Bat riep, staand op een betonnen plaat bovenop de oesterbakken, één voor één een vertegenwoordiger van de zes bedrijfscombinaties naar voren.

De enige die niet in de aquacultuur actief is, is een combinatie die onderzoek doet naar een de vestiging van een biethanolfabriek op de Axelse Vlakte. Daar moet op termijn tweeduizend ton suikerbieten per dag worden verwerkt.

Voersysteem

Kingfish viel twee keer in de prijzen, in twee verschillende combinaties. Met de stichting Zeeschelp en Fry Marine doet het bedrijf in Colijnsplaat onderzoek naar een automatisch voersysteem voor de larven van de kweekvissen. Nu wordt dat voedsel nog met de hand uitgeschonken door medewerkers van de viskwekerij. De combinatie krijgt 50.000 euro voor het onderzoek. Kingfish, Machinefabriek Kramer en Aris krijgen hetzelfde bedrag voor een onderzoek naar de haalbaarheid om in een vroeg stadium afwijkingen bij de kweekvissen te constateren.

Fosfor

Stichting Zeeschelp is op haar beurt ook betrokken bij een project met adviesbureau Colsen en gastheer Seafarm. Het gaat om een onderzoek om fosfor en voedingsmiddelen te winnen uit afvalwater en deze om te zetten in grondstoffen voor de agrarische sector. Het afvalwater komt uit een nieuwe viskwekerij van Seafarm. Ook hiervoor is 50.000 euro beschikbaar. Bijna hetzelfde bedrag gaat naar het project ‘Sorting Seafood’ van Murre, Optimum Sorting en World of Oysters. Zij zijn bezig met een 3D-sorteermachine voor schelpdieren.

Smaakmakers

De laatste combinatie die een bedrag van bijna 50.000 euro kreeg is de Zeeuwsche Smaakmakers waarin zoutmaker Christian Clerx met restaurants en chef-koks samenwerkt en wil onderzoek of het zout meer kan worden gebruikt als smaakmaker en voor het conserveren van streekproducten.

Meer uit Beveland

Rubriek Goes Gezien: Waar kijkt zij naar?

Komende weken zijn weer volop evenementen bij te wonen rond de Goese beschermheilige Maria Magdalena. Kijk op mariamagdalenagoes.nl voor het volledige programma. Ondertussen beschouwen wij deze Maria Magdalena. Zij staat niet bepaald op gelijke voet met ons, maar op zo'n zeven meter hoogte tegen de Heilige Maria Magdalenakerk aan, boven de ingang. Dus, voorbijlopers: kijk 's omhoog, want het is een fraai beeld. Het is van gietijzer, omstreeks 1890 gegoten in Noord-Frankrijk, naar een model van de Parijse beeldhouwer Thenon-Meunier. Het staat sinds 1908, toen deze kerk werd gewijd, op deze verheven plek. Eerder stond het in de kleine voorloper van deze kerk, op dezelfde plek. 

5 uur geleden
Treinverkeer ligt stil na aanrijding tussen Goes en Middelburg

ZEELAND - Het treinverkeer tussen Vlissingen en Roosendaal ligt vrijdagmiddag stil. Oorzaak is een aanrijding tussen Goes en Middelburg. 

7 uur geleden
Driedaags muziekfestival Nisse vrijdag van start

NISSE - Drie dagen vol muziek, eten, proeven en drinken, kunst, vintage en klassiekers in een historische omgeving. Dat is het Festival Weekend Nisse, dat vrijdag 12 tot en met zondag 14 juli wordt gehouden in het hart van het dorp.

11 uur geleden
Looprek, rolstoel en kruk komen voortaan uit de muur bij ziekenhuis Adrz in Goes

GOES - Ziekenhuis Adrz in Goes heeft een nieuwe hulpmiddelenautomaat. Daarmee kunnen patiënten voortaan op ieder gewenst tijdstip looprekken en krukken uit de muur te halen.

12 uur geleden
Heel Kortgene bouwt mee aan traditionele skiff

KORTGENE - Sinds januari zijn er in de oude basisschool in Kortgene geregeld vrijwilligers bezig met de bouw van een zogeheten 'St. Ayles skiff'. De inwoners van Kortgene zijn al zo'n beetje in de laatste fase van de bouw van de boot en maken zich klaar voor de doop op 3 augustus.

12 uur geleden
Lezersfoto van de week met bijzondere sfeer

GOES - Deze foto staat deze week in de rubriek 'Lezersfoto van de week' in de Bevelandse Bode. Marian Willeboer stuurde 'm in.

1 dag geleden
Demonstratie ringrijden bij Oogstfeest Wolphaartsdijk

WOLPHAARTSDIJK - Zaterdag 13 juli geeft ringrijderijvereniging 'Ons Genoegen' uit Wemeldinge een demonstratie ringrijden tijdens het Oogstfeest in Wolphaartsdijk. 

1 dag geleden