Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwse Abdijbierfestival 2023 krijgt bierentuin

Zeeuwse Abdijbierfestival 2023 krijgt bierentuin

MIDDELBURG - Stichting Bier in Zeeland organiseert op de dagen na Hemelvaart, vrijdag 19 en zaterdag 20 mei, het jaarlijkse bierfestival in de Middelburgse abdij. De kloostergangen worden in de dagen ervoor in gereedheid gebracht voor maximaal 1000 bezoekers per dag. Daarnaast komt er dit jaar als bijzonder plekje op het klein abdijplein een ’Bierentuin’.

Het festival presenteert de Zeeuwse brouwers en enkele van buiten de provincie met een link naar Zeeland. Verder is er altijd aandacht voor bijzonder kloosterbier. Het Walchers Biergilde zal op het festival ook ter plaatse brouwen en het proces toelichten. Ook van Zeeuwse bodem kan als afwisseling likeur en appelcider worden geproefd.
De affiche van 2023 toont een boom waarin bier groeit, geïnspireerd door wat de Engelsen noemen de ‘Beergarden’ en de Duitsers de ‘Biergarten’. De bedenkers van de Middelburgse ‘Bierentuin’ die zichzelf ‘verzorgers’ noemen, gingen eind april op pad met drie auto’s naar Duitsland, met als doel ‘tamme en wilde bieren’ mee terug te nemen. De route liep door een glooiend landschap van de Eifel naar het Westerwald, westelijk van Frankfurt. Twintig soorten Duits bier werden op locatie gevonden, geproefd en goed bevonden. Bij wijze van grap werden bijnamen bedacht van dieren. Toch iets makkelijker om in de bierentuin mee te werken. Het biologisch kelderbier van het prachtig landelijk gelegen brouwerijtje Cramers werd zo de ‘Spinnekop’ en een blond Landbier uit een lokale drankhal het ‘Werkpaard’.

Kölsch
Duitsland heeft veel oude familiebrouwerijen en kloosters waar bier gemaakt wordt. In veelal fraaie locaties kan het bier direct bij de brouwerij geproefd worden. Het gezelschap keek zo zijn ogen uit bij de enorme abdij Marienstatt, een groot klooster met indrukwekkende kerk en kloostertuin, waarbij een restaurant en tuin. Het lichte of donkere kloosterbier kon alleen op die plek bij het kloosterbrouwhuis gekocht worden. Bij een boerderij met brouwerij bij Keulen werd een type Kölsch ingeslagen (in de kleinst verkrijgbare maat van een liter, in een speciaal gestileerde fles). Het gistige jonge bier werd in de buitenlucht met uitzicht op de Dom van Keulen opengegooid en gedoopt tot ‘Boerenzwaluw’. Op de Facebookpagina van het festival wordt verder verslag gedaan van enkele bijzondere plekken.

Alle specialiteiten zijn te proeven op 19 en 20 mei, in de kloostergangen of op het klein abdijplein, met muziek van DJ Muncky, die een speciale Bierentuin-Draailijst maakt.
Meer informatie over het festival, de bierreis en de activiteiten van stichting Bier in Zeeland is te vinden op www.abdijbierfestival.nl.

Meer uit Middelburg

Wethouder De Visser slaat eerste paal nieuwbouw Kerkstraat in Koudekerke

KOUDEKERKE - Deze week start de bouw van 16 appartementen en een ontmoetingsruimte aan de Kerkstraat in Koudekerke. Wethouder De Visser en directeur-bestuurder Chris Theuws van Zeeuwland slaan donderdag 16 mei de eerste paal. Naar verwachting is de bouw medio 2025 gereed.

2 uur geleden
Auto ligt uren in sloot bij Westkapelle

WESTKAPELLE - In het buitengebied van Westkapelle, bij de Prelaatweg, is woensdagochtend een personenauto aangetroffen in een droge sloot. 

3 uur geleden
Muziekfestival PopMonument keert terug naar Veere

VEERE - Na twee uitverkochte edities (2021 en 2022) keert muziekfestival PopMonument deze zomer weer terug naar Veere. Op zaterdag 15 juni worden festivalbezoekers meegenomen op een muzikale reis in en langs monumentale gebouwen, met  muziek, kunst en verhalen. In en rondom de Grote Kerk Veere vinden diverse optredens plaats van verschillende artiesten. Naast de Grote Kerk zijn ook onder andere het Stadhuis, de Kleine Kerk en de Zeemanskamer monumenten die meedoen. 

5 uur geleden
In het midden en zuiden plaatselijk dichte mist

Op sommige plaatsen in Nederland is het momenteel mistig. Plaatselijk komt dichte mist voor met zicht minder dan 200 meter. Dit kan hinderlijk zijn voor het verkeer. De komende uren lost de mist op veel plaatsen op. 

7 uur geleden
Lentebraderie bij Yildirim Beyazit Moskee in Middelburg

Van vrijdag 17 tot en met maandag 20 mei organiseert de Yildirim Beyazit Moskee een lentebraderie. Tussen 10.00 uur tot 21.00 uur kunnen bezoekers Turkse gerechten en drankjes proeven en kennis maken met de moskee. 

22 uur geleden
Dennis Roobeek benoemt als nieuwe directeur-bestuurder Christelijke Scholengemeenschap Walcheren

MIDDELBURG - De Raad van Toezicht benoemt met ingang van 1 augustus 2024 Dennis Roobeek als nieuwe directeur-bestuurder van de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren (CSW). Hij volgt daarmee Christine Hylkema op. Zij vervult deze rol op dit moment op interim basis.

22 uur geleden
Donderdag 16 mei vogelexcursie Sint Laurense Weihoek

WESTKAPELLE - Het Polderhuis in Westkapelle en de Vogelwerkgroep Walcheren (VWG) slaan de handen ineen en organiseren verschillende vogelexcursies naar het natuurgebied Weihoek (Sint Laurens). Omdat de vogels gewend zijn aan voorbijgangers, laten ze zich van dichtbij bestuderen. Tijdens de wandelexcursie (circa 2,5 - 3 uur) neemt een ervaren gids geïnteresseerden mee naar de Sint Laurense Weihoek, een topgebied voor veel verschillende weidevogels.

23 uur geleden