
Zeeuwsche Zoute Streekproducent van 2022
MIDDELBURG - Afgelopen donderdag won Zeeuwsche Zoute uit Bruinisse de Zeker Zeeuws publieksverkiezing ‘Streekproducent van het Jaar 2022’. De zoutziederij ging met 357 stemmen er met de winst vandoor. Initiatiefnemer Christian Clerx is zeer verguld met de titel. “Het is een mooie waardering voor ons werk en een extra motivator door te gaan met onze ambitieuze plannen.”
DOOR LINEKE BROOS
Vissers, kwekers, boeren, tuinders, maar ook slagers, bakkers en bierbrouwers, wijnmakers en dus ook de winnende zoutzieder met een Zeker Zeeuws gecertificeerd streekproduct dongen voor het derde jaar op rij mee voor de eervolle titel Streekproducent van het Jaar 2022. In totaal deden 126 Zeeuwse streekproducenten mee. “De verkiezing is ieder jaar een mooi moment om stil te staan bij alle mooie Zeeuwse streekproducten die worden geproduceerd’, aldus Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de Provincie Zeeland, die de winnaar bekend mocht maken. “Met het keurmerk stimuleren we ondernemers om dichter bij huis te kijken. Hoe kunnen ze gebruik maken van hun omgeving? Ik vind het mooi dat we daar als Provincie Zeeland aan bijdragen.”
Streekproduct in de spotlights
Geboren Zeeuw Christian Clerx van Zeeuwsche Zoute is erg te spreken over de support die de provincie Zeeland biedt. Clerx: “Het streekproduct krijgt een belangrijke positie en wij als producent worden enorm gesteund. Deze titel is daar een mooi voorbeeld van. Het geeft een aangenaam zetje in de rug en zet het streekproduct mooi in de spotlights en biedt bereik. Heel fijn, vooral in deze tijden. Ook de persoonlijke aandacht van de Zeker Zeeuws Stichting en de Provincie zijn meer dan prettig en niet zo vanzelfsprekend.”
Niet bij de piepers
Clerx kwam tijdens het reizen voor zijn werk op het idee een zoutziederij te beginnen. ”Ik zag in Wales, Noorwegen en de Verenigde Staten gelijke initiatieven rondom zeezout. Een mooi ambacht en erg typisch dat er zoiets gelijks nog niet in Zeeland was, de provincie met de schoonste zeearm van Europa, de Oosterschelde. Dus gebeurde het dat ik met jerrycan naar de dijk ging en met dat water zout ben gaan maken.” De rest is geschiedenis. Inmiddels zijn er honderden kilo’s zout geproduceerd, zijn er ruim vierhonderd verkooppunten en gebruikt menig (ster)restaurant het zout van de Zeeuwse ziederij. “Ons zout is niet bedoeld om zomaar bij de piepers te gooien”, lacht Christian. “Het is een echte finishing salt die door de unieke combinatie van mineralen zeer verfijnd van smaak is.”
Smaakt naar meer
De ambities reiken verder en Zeeuwsche Zoute smaakt naar meer. Volgend jaar wordt er een nieuwe zoutziederij in Bruinisse gebouwd, volledig duurzaam. “Daarnaast komt er een bezoekerscentrum waar we bijvoorbeeld scholen maar ook koks willen ontvangen om alles over het mooie product zout te vertellen. Ook groeit het team en zijn we constant bezig om nieuwe smaakcombinaties uit te proberen en kijken we hoe we ons productaanbod verder kunnen uitbreiden.”
Tweede en derde
De tweede plaats van de Zeker Zeeuws Publieksverkiezing is voor de Heerenhoeve, Melkveebedrijf Vesseur, maker van ambachtelijk ijs, vla en yoghurt. Hierbas de las Dunas, een likeur van 18 soorten kruiden, eindigde op de derde plaats.
Meer uit Middelburg
MIDDELBURG - Sinds 2003 heeft Middelburg een stadsdichter. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg benoemt deze persoon. De Kunst- en Cultuurroute Middelburg is verantwoordelijk voor de werving en de selectie. 'Voor 2026 zijn we op zoek naar een nieuwe stadsdichter', laat de organisatie weten.
13 uur geledenAls nieuwe bewoner van Middelburg ervaar ik dagelijks nieuwe indrukken in en rond de stad. Zo ook weer deze afgelopen weken. Dit keer is het niet zomaar een interessante wetenswaardigheid maar een heus mysterie. Het mysterie rond De Oostkerk. Zo'n 100 deurmatten werden 's nachts in een aantal straten voor iedere deur neergelegd. Iedereen heeft of had het erover, in de kranten, op tv en online, maar niemand schijnt er iets over te weten. Waar komt deze actie vandaan? Wat is de boodschap? En waarom?
21 uur geledenMIDDELBURG - Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Middelburg heeft zondag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gert-Jan de Rooij. Hij is verrast met het lintje tijdens het 25-jarig jubileum van de jaarlijkse boekenmarkt op de Markt in Middelburg.
1 dag geledenMIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg is zaterdag het Verdrag van Middelburg ondertekend. Bij deze slotbijeenkomst van de Internationale Jongeren Vrijheidsconferentie, georganiseerd in het kader van tachtig jaar vrijheid, waren jonge mensen uit de hele wereld aanwezig. Ook onder meer minister van Defensie Ruben Brekelmans en voormalig minister-president Jan Peter Balkenende woonden de bijeenkomst bij.
1 dag geledenGRIJPSKERKE - De 29e editie van het jaarlijkse festival Hrieps zit erop. Op het festivalterrein bij Grijpskerke genoten de duizenden bezoekers vrijdag en zaterdag van optredens van meer dan 50 artiesten op zeven podia. Na een drukke en gezellige editie 2025 kan de organisatie zich opmaken voor de jubileumeditie voor volgend jaar.
1 dag geledenMIDDELBURG/DOMBURG - Zondagavond vonden in de gemeenten Middelburg en Veere meerdere Dodenherdenkingen plaats. Vanwege de zondagsrust is de plechtigheid in sommige dorpen, zoals Arnemuiden, naar zaterdagavond verplaatst. In de gemeente Veere zijn ze allemaal zondag gehouden.
1 dag geledenVEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. Hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Ook buiten het stadje, in de gemeente Veere, wonen en werken kunstenaars die zich graag door de sfeer van hun leefomgeving laten inspireren. Maar wie zijn die kunstenaars? Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met Erna Kooi den Hollander, secretaresse en beeldhouwer bij 'Beeld in Balans'.
1 dag geleden