Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuwsche Zoute Streekproducent van 2022

Zeeuwsche Zoute Streekproducent van 2022

MIDDELBURG - Afgelopen donderdag won Zeeuwsche Zoute uit Bruinisse de Zeker Zeeuws publieksverkiezing ‘Streekproducent van het Jaar 2022’. De zoutziederij ging met 357 stemmen er met de winst vandoor. Initiatiefnemer Christian Clerx is zeer verguld met de titel. “Het is een mooie waardering voor ons werk en een extra motivator door te gaan met onze ambitieuze plannen.”

DOOR LINEKE BROOS

Vissers, kwekers, boeren, tuinders, maar ook slagers, bakkers en bierbrouwers, wijnmakers en dus ook de winnende zoutzieder met een Zeker Zeeuws gecertificeerd streekproduct dongen voor het derde jaar op rij mee voor de eervolle titel Streekproducent van het Jaar 2022. In totaal deden 126 Zeeuwse streekproducenten mee. “De verkiezing is ieder jaar een mooi moment om stil te staan bij alle mooie Zeeuwse streekproducten die worden geproduceerd’, aldus Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de Provincie Zeeland, die de winnaar bekend mocht maken. “Met het keurmerk stimuleren we ondernemers om dichter bij huis te kijken. Hoe kunnen ze gebruik maken van hun omgeving? Ik vind het mooi dat we daar als Provincie Zeeland aan bijdragen.”

Streekproduct in de spotlights
Geboren Zeeuw Christian Clerx van Zeeuwsche Zoute is erg te spreken over de support die de provincie Zeeland biedt. Clerx: “Het streekproduct krijgt een belangrijke positie en wij als producent worden enorm gesteund. Deze titel is daar een mooi voorbeeld van. Het geeft een aangenaam zetje in de rug en zet het streekproduct mooi in de spotlights en biedt bereik. Heel fijn, vooral in deze tijden. Ook de persoonlijke aandacht van de Zeker Zeeuws Stichting en de Provincie zijn meer dan prettig en niet zo vanzelfsprekend.”

Niet bij de piepers
Clerx  kwam tijdens het reizen voor zijn werk op het idee een zoutziederij te beginnen.  ”Ik zag in Wales, Noorwegen en de Verenigde Staten gelijke initiatieven rondom zeezout. Een mooi ambacht en erg typisch dat er zoiets gelijks nog niet in Zeeland was, de provincie met de schoonste zeearm van Europa, de Oosterschelde. Dus gebeurde het dat ik met jerrycan naar de dijk ging en met dat water zout ben gaan maken.” De rest is geschiedenis. Inmiddels zijn er honderden kilo’s zout geproduceerd, zijn er ruim vierhonderd verkooppunten en gebruikt menig (ster)restaurant het zout van de Zeeuwse ziederij. “Ons zout is niet bedoeld om zomaar bij de piepers te gooien”, lacht Christian. “Het is een echte finishing salt die door de unieke combinatie van mineralen zeer verfijnd van smaak is.”

Smaakt naar meer
De ambities reiken verder en Zeeuwsche Zoute smaakt naar meer. Volgend jaar wordt er een nieuwe zoutziederij in Bruinisse gebouwd, volledig duurzaam. “Daarnaast komt er een bezoekerscentrum waar we bijvoorbeeld scholen maar ook koks willen ontvangen om alles over het mooie product zout te vertellen. Ook groeit het team en zijn we constant bezig om nieuwe smaakcombinaties uit te proberen en kijken we hoe we ons productaanbod verder kunnen uitbreiden.”

Tweede en derde
De tweede plaats van de Zeker Zeeuws Publieksverkiezing is voor de Heerenhoeve, Melkveebedrijf Vesseur, maker van ambachtelijk ijs, vla en yoghurt. Hierbas de las Dunas, een likeur van 18 soorten kruiden, eindigde op de derde plaats.

Meer uit Middelburg

Droog en vrij zonnig op Hemelvaartsdag

Na een wisselvallig week met flink wat regen is de aanloop naar Hemelvaartsdag een stuk minder nat. Ook Hemelvaartsdag zelf lijkt geheel droog te verlopen. De zon schijnt regelmatig en de temperatuur komt uit tussen 15 en 20 graden. Na Hemelvaartsdag loopt de temperatuur nog wat verder op en is het op en top lenteweer.

1 uur geleden
Campergebruikers gewaarschuwd op Walcheren

MIDDELBURG - Agenten van het politiebasisteam hebben afgelopen nacht een kampeerder gewaarschuwd voor het kamperen met een camper. Dit is op Walcheren niet toegestaan. 

5 uur geleden
Auto in sloot N57 Nieuw-en Sint Joosland

NIEUW - EN SINT JOOSLAND - De bestuurder van een personenauto is maandagmiddag met de schrik vrijgekomen bij een ongeval op de afrit van de A58 bij Nieuw- en Sint Joosland. Zijn auto belandde in een sloot.

6 uur geleden
Persoon verzet zich in gevangenis Torentijd Middelburg

MIDDELBURG - Meerdere eenheden van de politie en Koninklijke Marechaussee zijn vanmiddag ingezet voor een assistentie in gevangenis Torentijd in Middelburg. Een verdachte verzette zich daar. 

21 uur geleden
Fietsster (80) aangereden Biggekerke

BIGGEKERKE - Bij een aanrijding op de Rondweg Biggekerke is maandagmiddag een 80-jarige vrouw gewond geraakt. De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht.

21 uur geleden
Gewonde bij ongeval Jaagpad Middelburg

Middelburg - Op het Vlissings Jaagpad tussen Middelburg en Oost-Souburg is zondagavond iemand gewond geraakt bij een fietsongeluk.

1 dag geleden
5 mei Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

2 dagen geleden