Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuws maritiem Muzeeum laat topstukken restaureren

Zeeuws maritiem Muzeeum laat topstukken restaureren

VLISSINGEN - Twee topstukken uit het Zeeuws maritiem Muzeeum in Vlissingen worden gerestaureerd. Het gaat om portretten van Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna van Gelder in imposante lijsten met uit hout gesneden ornamenten. Zowel de lijsten als de schilderijen hebben dringend onderhoud nodig. Het is een van de grootste en meest complexe restauraties uit het bestaan van het Muzeeum.

Het portret van De Ruyter is in 1667 geschilderd door Ferdinand Bol, het portret van Anna van Gelder is toegeschreven aan Hendrik Berckman. De schilderijen zijn voorzien van zeldzame vergulde trofeeënlijsten met een grote (kunst)historische waarde. In deze houten lijsten zijn allerlei symbolen verwerkt die verwijzen naar zeevaart en oorlogsvoering, maar ook vruchten, bloemen en andere plantaardige motieven. De schilderijen met de bijbehorende lijsten zijn eigendom van de Ruyteriana Stichting en voor langere tijd in bruikleen gegeven aan het Muzeeum.  

Het omvangrijke restauratieproject wordt mogelijk gemaakt door de toezegging van een royale bijdrage van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar VriendenLoterij Restauratiefonds) voor de restauratie van de lijsten, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Vlissingen, de provincie Zeeland en een aantal kleinere fondsen. 

Een team van gespecialiseerde restauratoren gaat de lijsten en de schilderijen onder handen nemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van modernste onderzoekstechnieken. Het team wordt bijgestaan door een commissie van deskundigen van het Mauritshuis en het Rijksmuseum. Begin september verhuizen de schilderijen en lijsten voor de eerste behandelingen naar Amersfoort en Den Haag. Een van de lijsten zal later nog in Amsterdam worden behandeld.  

De restauratie is te volgen via www.muzeeum.nl. Na de opening van het heringerichte Muzeeum in 2023 kunnen bezoekers de gerestaureerde schilderijen en lijsten weer in volle glorie bewonderen.

Meer uit Vlissingen

Grote Clubactie succesvol voor Vlissingse verenigingen

VLISSINGEN - De Grote Clubactie is dit jaar met een totaalopbrengst van 16.381.041 euro een groot succes. Er werd maar liefst 3,6 miljoen meer opgehaald dan vorig jaar. Vlissingse verenigingen haalden samen 55.051,20 euro op.

6 uur geleden
Forse uitslaande brand in schuurtje aan de Callenfelstraat

VLISSINGEN- In een schuurtje achter een woning aan de Callenfelstraat heeft zaterdagavond een forse uitslaande brand gewoed. Tijdens de brand waren de bewoners, voor zover bekend, niet aanwezig. Vanwege de omvang van de brand heeft de brandweer ook omliggende gebouwen gecontroleerd. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog onbekend.

7 uur geleden
Leerlingen van De Ravenstein rennen voor Wereld Natuur Fonds

VLISSINGEN - Leerlingen van Archipelschool De Ravenstein hebben deze week geld ingezameld voor het Wereld Natuur Fonds. Met de sponsorloop hebben de kinderen van alle groepen van de basisschool een bedrag van 314 euro ingezameld.

1 dag geleden
Speeltuin Scheldekwartier in kerstsfeer

VLISSINGEN - Na het eerste seizoen maar Speeltuin Scheldekwartier zich op voor de feestdagen. Hoewel de speeltuin in winterslaap is worden er toch nog activiteiten georganiseerd. Zo is er zaterdag 9 december een kraampjesdag in het gebouw van de speeltuin en wordt er zaterdag 16 december een kerstconcert gegeven.

2 dagen geleden
Munt aan Zee voortaan het hele jaar geldig

VLISSINGEN - Voor het derde jaar is de cadeaumunt Munt aan Zee weer te koop. De munt is niet zoals andere jaren beperkt geldig maar kan het hele jaar door worden verzilverd bij een van de deelnemende bedrijven in Vlissingen. “Hiermee is dit dè cadeaubon van Vlissingen geworden," is initiatiefnemer Robert de Ruijter van mening.

2 dagen geleden
Auto uitgebrand bij station Oost-Souburg

OOST-SOUBURG- Nabij het NS-station in Oost-Souburg is donderdag aan het einde van de middag een auto in vlammen opgegaan. Er kwam flink wat rook vrij.

3 dagen geleden
Militaire oefening in Vlissingen

VLISSINGEN - Van donderdag 30 november tot en met zaterdag 2 december wordt de militaire oefening Wake Up '23 gehouden, een gezamenlijke oefening van defensie, politie en de kerncentrale Borssele.

3 dagen geleden