Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuws Archief zet 450.000 nieuwe persoonsgegevens razendsnel online dankzij vrijwilligers

Zeeuws Archief zet 450.000 nieuwe persoonsgegevens razendsnel online dankzij vrijwilligers

MIDDELBURG – Afgelopen maanden zijn er zo’n 450.000 nieuwe gegevens uit de bevolkingsregisters van 1900 - 1938 toegevoegd op de website van het Zeeuws Archief. De gegevens uit het project ‘Wie Woont Waar’ zijn veel sneller beschikbaar gekomen dan verwacht. Dat is te danken aan de inzet van ruim 700 vrijwilligers. ‘Het is ongelofelijk dat dit project al binnen 1 jaar is afgerond’, vertelt projectleider Daniël Obbink enthousiast. ‘We hadden er 4 jaar voor uitgetrokken’. 

De gegevens zijn afkomstig uit de bevolkingsregistratie van zes Zeeuwse gemeenten. Elk huishouden werd ingeschreven, inclusief inwonende familieleden, kostgangers en bedienden. Van iedere bewoner werden voornaam, achternaam, geboorteplaats- en datum, beroep, kerkgenootschap, verhuizing en overlijden bijgehouden. Het beschikbaar komen van deze bulk aan informatie vorm een aanwinst voor de familieonderzoeker, maar zeker ook voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van het wonen, werken en leven in Zeeland.  

Bevolkingsregisters waardevolle bron
“In totaal bevat dit project bijna 150.000 scans, met op elke scan twee pagina’s uit 562 registers en kaartsystemen” vertelt Daniël Obbink van het Zeeuws Archief. Ze zijn afkomstig uit de bevolkingsregisters van gemeenten die bij het Zeeuws Archief aangesloten zijn; Veere, Vlissingen, Kapelle, Terneuzen en Schouwen-Duiveland. De registers van Middelburg zijn alleen gescand, zij waren al eerder ingevoerd. De persoonsgegevens beslaan de periode 1900-1938. Vanwege privacy zijn gegevens jonger dan 110 jaar nog niet gepubliceerd.

Vele handen maken licht werk
De nieuwe persoonsgegevens zijn beschikbaar gekomen dankzij de noeste arbeid van veel vrijwilligers. Ruim 700 mensen meldden zich aan op het landelijke online platform ‘VeleHanden’ voor dit project met de bevolkingsregisters van het Zeeuws Archief. De gegevens van de scans werden gelezen en vervolgens overgetypt in velden in het programma. Daniël vertelt: “Het was een precies werk. De instructie luisterde nauw en er waren allerlei afspraken, bijvoorbeeld over hoofdlettergebruik. Elke scan is door twee mensen afzonderlijk ingevoerd. En vervolgens werden alle gegevens gecontroleerd”. Daniël is positief over het (online) contact met en tussen alle deelnemers. “Op de projectsite is ruimte voor mededelingen, vragen, tips en opmerkingen. Daar werd dagelijks op een constructieve manier gebruik van gemaakt.”

“Dat dit project al na één jaar afgerond zou zijn, had niemand verwacht” zegt Daniël. ‘En ook het aantal deelnemers overtrof onze verwachting. We zijn hen zeer erkentelijk dat ik zo korte tijd zoveel gegevens voor onderzoek beschikbaar zijn gekomen. Er gaat zeker heel veel gebruik van gemaakt worden’.

Meer uit Beveland

Burgemeester Dijksterhuis neemt Jaarboek Beveland 2023 in ontvangst

HEINKENSZAND - Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele heeft uit handen van Robert Odekerken van Uitgeverij De Bode het Jaarboek Beveland 2023 in ontvangst genomen. 

6 uur geleden
Man gewond aan hoofd na ongeval Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij een ongeval op de Oosterschelde bij Colijnsplaat is zaterdagmiddag een man gewond geraakt aan het hoofd. De KNRM en de Kustwacht werden ingezet.

2 dagen geleden
Kapelse bigband 'The Evergreens' gaat terug in de tijd in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Op zaterdag 9 maart geeft bigband The Evergreens uit Kapelle een echte dansavond voor de liefhebbers van het stijldansen.

2 dagen geleden
Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

2 dagen geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

2 dagen geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

3 dagen geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

3 dagen geleden