Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuws Archief zet 450.000 nieuwe persoonsgegevens razendsnel online dankzij vrijwilligers

Zeeuws Archief zet 450.000 nieuwe persoonsgegevens razendsnel online dankzij vrijwilligers

MIDDELBURG – Afgelopen maanden zijn er zo’n 450.000 nieuwe gegevens uit de bevolkingsregisters van 1900 - 1938 toegevoegd op de website van het Zeeuws Archief. De gegevens uit het project ‘Wie Woont Waar’ zijn veel sneller beschikbaar gekomen dan verwacht. Dat is te danken aan de inzet van ruim 700 vrijwilligers. ‘Het is ongelofelijk dat dit project al binnen 1 jaar is afgerond’, vertelt projectleider Daniël Obbink enthousiast. ‘We hadden er 4 jaar voor uitgetrokken’. 

De gegevens zijn afkomstig uit de bevolkingsregistratie van zes Zeeuwse gemeenten. Elk huishouden werd ingeschreven, inclusief inwonende familieleden, kostgangers en bedienden. Van iedere bewoner werden voornaam, achternaam, geboorteplaats- en datum, beroep, kerkgenootschap, verhuizing en overlijden bijgehouden. Het beschikbaar komen van deze bulk aan informatie vorm een aanwinst voor de familieonderzoeker, maar zeker ook voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van het wonen, werken en leven in Zeeland.  

Bevolkingsregisters waardevolle bron
“In totaal bevat dit project bijna 150.000 scans, met op elke scan twee pagina’s uit 562 registers en kaartsystemen” vertelt Daniël Obbink van het Zeeuws Archief. Ze zijn afkomstig uit de bevolkingsregisters van gemeenten die bij het Zeeuws Archief aangesloten zijn; Veere, Vlissingen, Kapelle, Terneuzen en Schouwen-Duiveland. De registers van Middelburg zijn alleen gescand, zij waren al eerder ingevoerd. De persoonsgegevens beslaan de periode 1900-1938. Vanwege privacy zijn gegevens jonger dan 110 jaar nog niet gepubliceerd.

Vele handen maken licht werk
De nieuwe persoonsgegevens zijn beschikbaar gekomen dankzij de noeste arbeid van veel vrijwilligers. Ruim 700 mensen meldden zich aan op het landelijke online platform ‘VeleHanden’ voor dit project met de bevolkingsregisters van het Zeeuws Archief. De gegevens van de scans werden gelezen en vervolgens overgetypt in velden in het programma. Daniël vertelt: “Het was een precies werk. De instructie luisterde nauw en er waren allerlei afspraken, bijvoorbeeld over hoofdlettergebruik. Elke scan is door twee mensen afzonderlijk ingevoerd. En vervolgens werden alle gegevens gecontroleerd”. Daniël is positief over het (online) contact met en tussen alle deelnemers. “Op de projectsite is ruimte voor mededelingen, vragen, tips en opmerkingen. Daar werd dagelijks op een constructieve manier gebruik van gemaakt.”

“Dat dit project al na één jaar afgerond zou zijn, had niemand verwacht” zegt Daniël. ‘En ook het aantal deelnemers overtrof onze verwachting. We zijn hen zeer erkentelijk dat ik zo korte tijd zoveel gegevens voor onderzoek beschikbaar zijn gekomen. Er gaat zeker heel veel gebruik van gemaakt worden’.

Meer uit Beveland

Persoon te water aan de Albert Joachimikade

GOES - Een persoon is vanmiddag te water geraakt aan de Albert Joachimikade in Goes. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd.

4 uur geleden
Ook bij Colijnsplaatse Boys is de energierekening hoog

COLIJNSPLAAT - De coronapandemie veroorzaakte financiële tegenvallers voor voetbalvereniging Colijnsplaatse Boys en nu wordt de energierekening een flinke kostenpost. “We zwemmen niet in het geld, en dan druk ik het nog voorzichtig uit”, vertelt clubvoorzitter Thijs ‘t Hart. “Er komt een einde aan onze polsstok als dit lang gaat duren.”

5 uur geleden
Seniorenraad Borsele viert twintigjarig bestaan met feest op Ouderendag

‘s-HEERENHOEK - Seniorenraad Borsele geeft vrijdag 7 oktober een jubileumfeest in de Jeugdhoeve in ’s-Heerenhoek. 

1 dag geleden
‘Wat er op mijn pad kwam heb ik omarmd’

MIDDELBURG - De groene en rode markiezen zijn met grote letters bedrukt: De Boekenbeurs. Het beeld hoort al veertig jaar bij de uitstraling van de Turfkaai in Middelburg. Eigenaar en antiquaar Fred Duivenvoorde is gespecialiseerd in oude boeken, kaarten en prenten. Zeeland is het belangrijkste onderwerp van zijn antiquariaat, al heeft hij ook veel andere pareltjes in de kasten staan. Eind 2022 komt er een einde aan de vertrouwde winkel, maar Duivenvoorde gaat online door met de verkoop.  

1 dag geleden
Training ‘Een held met je geld!’ voor jongvolwassenen

Soms is het lastig om goed uit te komen met je geld. Want hoe zorg je ervoor dat je genoeg geld hebt om rekeningen te betalen, hoe spaar je voor leuke dingen? En hoe voorkom je dat je schulden krijgt

1 dag geleden
Waterschap: ‘Water uit sloten, vijvers en kreken weer beschikbaar voor gebruik’

Door de neerslag van de afgelopen weken kan waterschap Scheldestromen het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater in Zeeland opheffen.

2 dagen geleden
Onttrekkingsverbod oppervlaktewater opgeheven

MIDDELBURG - Het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen heeft het onttrekkingsverbod oppervlaktewater opgeheven. Door de neerslag van de afgelopen weken is het peil in waterlopen gestegen. Neerslag en dalende temperaturen helpen de natuur herstellen waardoor ook waterkwaliteitsproblemen in ernst en hoeveelheid zijn afgenomen.

2 dagen geleden