Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuws Archief maakt 100 meter memories van successie online beschikbaar

Zeeuws Archief maakt 100 meter memories van successie online beschikbaar

MIDDELBURG - Zeeuwse memories van successie zijn vanaf nu digitaal beschikbaar via de website van het Zeeuws Archief. 100 meter archief is gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt. Als er van een persoon een memorie bewaard is gebleven, dan vind je hiervan via de website Zeeuwen Gezocht direct de juiste scan.

Wat deze memories zo interessant maakt is dat ze een beeld geven van het vermogen van de Zeeuwen. Niet alleen van de elite, maar ook van minder vermogende mensen. Het Zeeuws Archief beschikt over de memories uit de periode 1818-1927 van alle ontvangkantoren die in de provincie werkzaam waren. De index op de memories is al sinds 2003 via de website Zeeuwen Gezocht te raadplegen. Nu krijg je thuis de juiste scan van het origineel op je scherm die in te zoomen is op details.

Memories van successie
Een memorie van successie is de registratie van het onderzoek naar het vermogen (de erfenis) van de overledene, op basis waarvan het te betalen bedrag aan successiebelasting door de erfgenamen werd bepaald. Vanaf 1807 werd deze belasting geïnd door de rijksoverheid.

Memories bevatten in het algemeen: de naam van de overledene, de plaats en datum van overlijdende burgerlijke staat, de namen van alle erfgenamen en legatarissen, een overzicht van het bezit aan onroerend goed, met kadastrale gegevens. Daarnaast wordt er melding gemaakt van een testament of huwelijkscontract, – als dit is opgemaakt. Deze melding bevat dan de datum van de akte, de naam van de notaris en zijn vestigingsplaats. Indirect vormen de memories van successie dus een toegang op het notarieel archief.
Alleen als er successierecht moest worden betaald, tref je gedetailleerde gegevens over andere bezittingen zoals de inboedel, handelswaren, contanten, banksaldi, erfpachten, grondrenten, lijfrenten, effecten, belangen in andere ondernemingen en inkomsten als loon, pacht, huur en renten. Je krijgt dus via de memories van successie niet alleen een overzicht van de bezittingen van de overledene, maar ook kun je familieleden achterhalen en de naam van de notaris.

Onderzoek doen
Zoek direct in Zeeuwen Gezocht naar overleden voorouders waarvan een memorie van successie bewaard is gebleven, bronsoort: Persoon in Memories van Successie
Of begin bij de zoekgids Memories van successie, waarin meer achtergrondinformatie te vinden is: Zoekgids. Zie ook de blogpost van medewerker Roosanne Goudbeek.

Meer uit Beveland

Avondvierdaagse terug van weggeweest in Kamperland

KAMPERLAND - Oranjevereniging Kamperland/VDK organiseert, na een paar jaar afwezigheid, weer een avondvierdaagse voor jong en oud in Kamperland. Zij gaan wandelen van dinsdag 6 juni tot en met vrijdag 9 juni.

8 uur geleden
17-jarige jongen uit Goes overleden na ongeval met scooter

GOES - Een jongen van 17 uit Goes is overleden nadat hij gisteren betrokken raakte bij een eenzijdig ongeluk. Hij reed met zijn scooter tegen een geparkeerde auto.

1 dag geleden
Badeendjesrace in Goes zorgt voor veel drukte bij de Oostvest

GOES - Gisteren kleurde de Oostvest knalgeel. Hier was namelijk de allereerste editie van de ‘What Goes On’-badeendjesrace. Honderden, misschien wel duizenden badeendjes gaven het water in de Oostvest een zonnige kleur en gingen de strijd aan om prijzen te winnen.

1 dag geleden
Toer Club Arendskerke houdt op 4 juni twee ritten

‘s-HEER ARENDSKERKE - Toer Club Arendskerke houdt zondag 4 juni fietstoertochten van 80 en 105 kilometer. Vertrekpunt is het terrein van tennisvereniging de Schaepskooi in ‘s-Heer Arendskerke. 

1 dag geleden
Tractor belandt in sloot, bestuurder gewond

‘S-HEERENHOEK - Een tractor is zaterdag aan het begin van de middag in een droge sloot terecht gekomen. De bestuurder raakte bij het ongeluk gewond.

2 dagen geleden
Winnaars bandcompetitie Spectra zijn bekend

OVEZANDE - De finale van bandcompetite Spectra vond gisteren plaats op het Klomppop Festival. In de finale streden de bands Grainbait, Baneham, TheTraveling Trashcans en Grote Geelstaart om de Spectra seizoenswinst. Grote Geelstaart ging er uiteindelijk met de winst vandoor.

2 dagen geleden
Bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk bestaat 39 jaar en houdt open dag

WOLPHAARTSDIJK - Maandag 29 mei, tweede pinksterdag, is er een open dag in de ambachtelijke bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk.

2 dagen geleden