Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeuws Archief lanceert online filmarchief op website

Zeeuws Archief lanceert online filmarchief op website

MIDDELBURG - Sinds vrijdag 6 augustus 2021 zijn op de website van het Zeeuws Archief films en filmfragmenten te bekijken. Het gaat om maar liefst 319 films en filmfragmenten over Zeeland en Zeeuwse dorpen en steden.

De films en filmfragmenten zijn zeer divers van aard en afkomstig uit diverse collecties. Zo is er onder andere materiaal van de gemeente Middelburg, de familie Van Citters, de Zeeuwse Landbouwmaatschappij (ZLM), het Militair Gezag en de hervormde gemeente te Sint Anna ter Muiden.

Gevarieerd beeldmateriaal
Het filmmateriaal geeft een gevarieerd beeld van het leven in – vooral – de twintigste eeuw. Zo is er beeld te zien van het binnenhalen van de oogst met paard en wagen, de bouw van de haven van Goes, militairen tijdens de Mobilisatie van Zeeland, de Watersnoodramp, de suikerfabriek in Sas van Gent en de landbouwtentoonstelling van de ZLM. Er is ook filmmateriaal van families, zoals van de bekende familie Van Citters uit Schouwen-Duiveland, waar prachtige opnames van te bekijken zijn.

Mogelijkheden bij het bekijken
Bij het bekijken van het materiaal staan aan de rechterzijkant een aantal zoekcriteria. De belangrijkste is de tweede zoekfilter; ‘zichtbaar’; ‘online’ materiaal is overal en door iedereen te bekijken. De keuze ‘studiezaal’ geeft aan dat het betreffende materiaal wegens auteursrechten alleen in de studiezaal van het Zeeuws Archief is in te zien. Er verschijnt in dat geval de tekst: ‘bestand nog niet beschikbaar’. De zoekoptie er onder geeft de collecties weer waaruit het filmmateriaal afkomstig is. De onderste zoekmogelijkheid is of de film al dan niet met geluid weergegeven wordt.

Fine-tunen
Al jaren geleden is het Zeeuws Archief begonnen met het beschrijven en digitaliseren van het filmmateriaal. Zeeuws Archief medewerker Ron Roose is vervolgens aan de slag gegaan met het voorwerk van zijn collega’s en heeft de filmbeschrijvingen en – bestanden klaargemaakt voor presentatie op de website van het Zeeuws Archief. “Dat is een technisch verhaal. Het belangrijkste is dat het nu online staat, maar ik ben nog niet helemaal tevreden. Bijvoorbeeld met de wijze waarop de films worden gepresenteerd. Je ziet soms een weinig zeggend donker vlak, omdat dat de eerste ‘still’ (stilstaand moment) uit de film is. Het zou mooier zijn als je een meer sprekend beeld uit de betreffende film zou zien”. Ron gaat dus verder aan de slag met het ‘fine-tunen’. In de loop van de tijd zal er meer filmmateriaal online beschikbaar komen. Ook bestaat het idee om de films op fragmentniveau te laten beschrijven.

Meer uit Beveland

Betho in Goes wordt vierde leerwerkplaats voor Participatielab Scalda

GOES - Sociaal werkbedrijf De Betho in Goes wordt de vierde leerwerkplaats van het Participatielab in Goes, waar maandag 8 april maximaal vijftien studenten kunnen beginnen. Het Participatielab is een beroepsopleiding op mbo1-niveau.

6 minuten geleden
Schoon genoeg van al dat zwerfafval?

BORSELE - Op zaterdag 2 maart van 13.00-15.00 uur stropen in heel Zeeland honderden vrijwilligers weer de mouwen op voor een gezamenlijke opruimactie langs de dijken en strandjes van de Wester- en Oosterschelde. Doe jij mee?

1 uur geleden
Feyenoorders geven basketbalclinic in Goes

GOES - Vier profs van Feyenoord gaven woensdag bij basketbalvereniging Volharding in Goes een clinic aan de jeugd. De Goese club heeft veel jeugd en het aantal afwezige leden was woensdag op één hand te tellen. Zowel de pro's uit Rotterdam als de Volharding-jeugd kijkt terug op een geslaagde avond.

1 uur geleden
Noëlla is klantadviseur: 'Belangrijk dat je je kunt inleven in cliënt'

GOES - Bellen, bellen, bellen. Dat is het hoofdingrediënt van een werkdag van Noëlla (26). Sinds drieënhalf jaar is ze klantadviseur bij UWV in Goes. Zodra ze klaarzit met haar laptop en headset is ze voorbereid op de meest uiteenlopende vragen. Die variatie in haar werk spreekt Noëlla aan. "Het is fijn om cliënten goed te kunnen helpen of te kunnen geruststellen", vertelt Noëlla. "Daardoor ga ik aan het einde van de dag met een voldaan gevoel naar huis."

4 uur geleden
Nachtelijke inzet traumahelikopter in Eisenhowerstraat Goes

GOES - Hulpverleners, onder wie een traumateam, zijn in de nacht van zondag op maandag toegesneld na een melding van een medische noodsituatie in Goes.

7 uur geleden
Kloetinge moet creatief omspringen met beschikbare ruimte

KLOETINGE - V.V. Kloetinge heeft sinds kort een vernieuwingsplan doorgezet om de ruimte die ze heeft te optimaliseren en daarmee de voetbalkwaliteit voor de leden te waarborgen. De vereniging steeg in de afgelopen vijf jaar met ongeveer dertig procent naar ruim elfhonderd leden. Dat vraagt om uitbreiding, maar op een plek waar niet meer uitgebreid kan worden, moet je in andere oplossingen denken. 

22 uur geleden
Auto's van dijk bij ongeval kruising Ovezandseweg met de Kruipuitsedijk

OUDELANDE- Twee personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat hun auto's met elkaar in botsing waren gekomen en vervolgens naast de dijk belandden. Dit gebeurde op de kruising van de Ovezandseweg met de Kruipuitsedijk. De beide slachtoffers zijn met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

1 dag geleden