Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeland wil ruimte in begroting houden om te schuiven

Zeeland wil ruimte in begroting houden om te schuiven

MIDDELBURG - Het gaat in financieel opzicht goed met Zeeland, maar er zijn grenzen aan wat de provincie kan doen.

De provincie wil kunnen blijven inspelen op actuele gebeurtenissen, maar heeft daarvoor niet onbeperkt geld op de plank liggen. “We kunnen onze investeringsagenda, waarmee we drie jaar geleden zijn begonnen, gelukkig overeind houden, maar we kunnen uitgaven hebben die we niet hebben voorzien, zoals de twee miljoen euro voor de coronacrisis”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. “Daarom moeten we kritisch blijven kijken naar de reguliere begroting.”

Flexibel

Hij presenteerde donderdag een flexibele begroting. De provincie gaat geen langdurige verplichtingen aan en wil met budgetten kunnen schuiven. Niet alles kan. “We hadden eigenlijk één miljoen euro opzij willen zetten om Europese projecten te financieren, maar daarvoor hebben we helaas geen geld dit jaar.” De komende tijd investeert ze wel in een digitale agenda. “Daarin waren we volgend, maar dat kan niet meer”, zegt hij. “We hebben behoefte aan nieuwe mensen die hiermee aan de slag gaan.” 

Als Provinciale Staten het ermee eens is, komen er 3,5 fte bij op dit gebied. 

Verkeer

De provincie investeert ook in verkeersmanagement. Het team dat de veiligheid en doorstroming op de wegen in de gaten houdt, heeft nieuwe mensen nodig, omdat er nieuwe technieken zijn waarmee 24 uur per dag, zeven dagen per week wordt gewerkt. “Oudere werknemers mogen niet meer ‘s nachts of in de weekends werken. Je hebt dan jongeren nodig.” 

Uitdijen

Stikstof is benoemd tot een strategische opgave, naast bijvoorbeeld de energietransitie en slimme mobiliteit.  “Stikstof en natuurbeheer brengen steeds meer vraagstukken met zich mee.” 

Ook daar zijn dus extra mensen voor nodig. “Maar je kunt als organisatie niet onbeperkt uitdijen. Daarom gaan we verplichtingen aan voor maximaal drie jaar. Over een tijdje kan iets anders zo maar belangrijker zijn en kiezen we om iets anders niet of minder te doen.” 

Reizigers

Het openbaar vervoer heeft waarschijnlijk extra geld nodig, omdat het door corona minder reizigers heeft dan anders. Er moet ook worden geïnvesteerd in het opzetten van de Zeeuwse Marketing Organisatie (ZMO). “Zeker in deze tijd vat het post dat je beter in Zeeland kunt wonen dan ergens anders. Als de intercity er ook komt, zoals in het rapport van Bernard Wientjes staat, wordt het hier nog aantrekkelijker. Daarmee moeten we aan de slag.” 

VVV Zeeland, dat zich tot nu toe bezighield met de marketing van Zeeland, stopt te bestaan in 2021. Onderdelen van de organisatie moeten opgaan in de ZMO. “Dat is best een spannend proces”, aldus De Bat.  

Meer uit Beveland

Eendracht in Hansweert wint textielrace voor basisscholen

HANSWEERT - Basisschool de Eendracht in Hansweert heeft de textielrace voor Bevelandse en Thoolse basisscholen gewonnen. Deze school zamelde het meeste textiel in: 2006 kilo. De drie beste scholen winnen een geldbedrag.

10 uur geleden
Waterschap houdt bijeenkomsten over grootscheepse dijkversterking Zak van Zuid-Beveland

HOEDEKENSKERKE - Waterschap Scheldestromen is begonnen met de verkenningsfase voor het versterken van de Westerscheldedijk van de Zak van Zuid-Beveland. Dit werk begint naar verwachting in 2029. Inwoners van de Borselse dorpen en andere belangstellenden zijn donderdag 23 mei en woensdag 29 mei welkom bij twee informatiebijeenkomsten over dit meerjarenproject.

14 uur geleden
'Begrip in de bouw' Jan Rijn uit Goes gaat vrijdag met pensioen

GOES - Zal Jan Rijn vrijdag nog hard moeten werken? De Goesenaar weet het niet. Hoe dan ook is het zijn laatste werkdag, want zondag wordt Jan 67 jaar en de verkoper van bouwmaterialen gaat met pensioen. "Na 47 jaar, drie maanden en drie weken bij hetzelfde bedrijf", vertelt Jan.

1 dag geleden
Feest in Kamperland voor 101-jarige Andrea Krijnberg-Terbeek

KAMPERLAND - Andrea Krijnberg-Terbeek woont nog zelfstandig in Kamperland en haar huis zat dinsdag gezellig vol visite voor haar 101-jarige verjaardagsfeest. Kinderburgemeester Noor van de gemeente Noord-Beveland trakteerde de jarige op zelfgebakken cupcakes met eentjes en nulletjes erop. Die liet de jarige zich goed smaken. "Zal ik er even mee rondgaan?", vroeg ze kwiek. Op haar respectabele leeftijd zit ze nog vol grapjes, positiviteit en complimentjes. "Je ziet er voornaam uit, als een echte burgemeester, met je mooie, kanten jurk en ketting", zei ze tegen Noor.

1 dag geleden
Profielwerkstukprijs voor Hilde van Doorn en Anne-Marthe Westmaas van Calvijn College Goes

GOES - Hilde van Doorn en Anne-Marthe Westmaas van het Calvijn College in Goes hebben met hun profielwerkstuk de jaarlijkse Jan Penprijs van de Rijksuniversiteit Groningen gewonnen. De leerlingen van vwo 6 vielen donderdag in de prijzen met hun werkstuk over vroegkinderlijk trauma in de klas.

1 dag geleden
Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

MIDDELBURG - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten . Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

1 dag geleden
Dode bij botsing auto en lijnbus in Heinkenszand

HEINKENSZAND - In Heinkenszand heeft dinsdag aan het einde van de ochtend een ernstig verkeersongeluk plaatsgevonden. Bij de botsing tussen een lijnbus en een personenauto is de bestuurder van de auto om het leven gekomen, zo bevestigt de politie.

2 dagen geleden