Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeeland wil herverdeling gemeentefonds tegen financiële problemen

Zeeland wil herverdeling gemeentefonds tegen financiële problemen

KRUININGEN/KAPELLE - De 13 Zeeuwse gemeenten trekken gezamenlijk op om het nieuwe kabinet het gemeentefonds te laten herverdelen op een gunstigere manier voor Zeeland. ‘We krijgen onze begroting nauwelijks rond’, stellen zij dinsdag.

De Zeeuwse gemeenten, verenigd in het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO), hebben hun ‘zorgwekkende financiële situatie’ laten onderzoeken. Maandag is het eindrapport ‘Zeeland en het gemeentefonds’ gepresenteerd. 

De 13 lokale overheden bezuinigen fors op onder meer hun sociale taken, cultuur, infrastructuur en onderhoud van openbare ruimten. ‘Veel gemeenten zijn ook genoodzaakt de belastingdruk te verhogen om financieel overeind te blijven.’ 

Regeerakkoord

De oplossing voor het probleem is volgens het OZO het structureel aanvullen van de ‘enorme tekorten’ door het rijk, vastgelegd in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Ook zetten de gemeenten in op aanpassing of tegemoetkoming voor Zeeland bij de invoering van de nieuwe verdeelmethodiek van het gemeentefonds per 1 januari 2023. De Zeeuwse gemeenten vinden dat er bij de verdeling rekening moet worden gehouden met de bijzondere geografische en demografische kenmerken van Zeeland. Zo is de provincie relatief dunbevolkt en wonen er verhoudingsgewijs weinig jongeren en veel ouderen.

Scheefgroei

Naast de geografische en demografische kenmerken spreken de gemeenten van een toenemende scheefgroei tussen inkomsten en uitgaven voor haar sociale taken. Voor bijvoorbeeld de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), jeugdzorg en de Participatiewet krijgen de gemeenten een vergoeding vanuit het rijk. Die is volgens de Zeeuwse gemeenten bij lange na niet toereikend. ‘In 2017 was er een tekort van 16,8 miljoen euro en in 2019 is dit tekort opgelopen tot 56 miljoen euro. In de voorgestelde herverdeling wordt geen rekening gehouden met de oplopende tekorten.’ 

Bij een analyse van de oorzaken van de tekorten zijn de belangrijkste bevindingen dat de kleinschaligheid en eilandenstructuur van Zeeland tot hogere kosten leiden, aldus het OZO. ‘Door de herverdeling gaan de meeste Zeeuwse gemeenten er verder op achteruit in het sociaal domein.’

Centrumfunctie

De partijen vragen aparte aandacht voor de achteruitgang van de gemeenten met een centrumfunctie. Zo’n gemeente heeft voorzieningen waarvan omliggende gemeenten ook gebruik maken. ‘Uitschieter is de gemeente Vlissingen. Het is opmerkelijk dat een artikel-12-gemeente die al jaren onder financieel toezicht staat van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt geconfronteerd met een fors negatief herverdeeleffect. Het perspectief voor Vlissingen om snel weer financieel op eigen benen te staan, raakt zo verder weg.’

Veiligheid

Ook op het gebied van openbare orde en veiligheid gaan bijna alle Zeeuwse gemeenten er met de nieuwe herverdeling van het gemeentefonds volgens het OZO op achteruit. ‘Ook dat is opmerkelijk, want Zeeland is de tweede risicoregio van Nederland, door de aanwezigheid van de kerncentrale en druk bevaren Westerschelde. Daarmee houdt het verdeelmodel geen rekening.’

Meer uit Reimerswaal

Answest is zaterdag op z'n best met Winterfestijn op het plein

HANSWEERT - Stichting Answest op z'n best houdt zaterdag (9 december) een nieuwe editie van het Winterfestijn op het plein. Op het dorpsplein is het tussen 12.00 en 23.00 uur beregezellig tijdens allerlei activiteiten.

21 uur geleden
Orgelconcert in Johanneskerk Kruiningen in sfeer van advent en kerst

KRUININGEN - In de Johanneskerk in Kruiningen vindt zaterdagavond (9 december) een orgelconcert plaats in de sfeer van advent en kerst.

1 dag geleden
Kerst op het plein in Biezelinge begint vrijdag met lampionnenoptocht

KAPELLE - Ook dit jaar staat er een kerstboom op het Marktplein in Biezelinge. Vrijwilligers organiseren verschillende activiteiten om er een gezellige kerstperiode van te maken. Vrijdagavond (8 december) gaat het licht aan in de boom. Samen met showkorps Jonge Kracht brengen inwoners het licht naar de kerstboom in een lampionnenoptocht. 

1 dag geleden
Scooterrijder ten val op Oude Rijksweg bij Waarde, vermoedelijk na botsing met fietser

KRABBENDIJKE - Op de parallelweg van de Oude Rijksweg (N289), tussen Waarde en de Krabbendijke, is donderdag een scooterrijder ten val gekomen. Dat gebeurde vermoedelijk na een aanrijding met een fietser, maar daarover kan de politie nog geen uitsluitsel geven. 

2 dagen geleden
Biezelinge komt in kerstsferen

BIEZELINGE - Vanaf vrijdag tot en met 5 januari is er op het marktplein in Biezelinge iedere vrijdag iets te doen. Van een gezellige kerstmarkt tot een Kerstmannenrun, er is voor ieder wat wils. Marlinde Kamerling, een van de organisatoren, hoopt dat het dit jaar weer net zo druk wordt als bij de lampionnenoptocht van vorig jaar, maar dat het bovenal heel gezellig wordt. 

3 dagen geleden
Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente een. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

3 dagen geleden
Reimerswaal werkt aan toekomstvisie tot 2040

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal gaat een plan voor de toekomst maken voor de periode tot 2040. Hoe deze strategische visie tot stand komt, is vastgelegd in een projectplan dat de gemeenteraad dinsdag 19 december bespreekt.

3 dagen geleden